fbpx 66 kvinner har fått erstatning etter livmorhalskreft Hopp til hovedinnhold

66 kvinner har fått erstatning etter livmorhalskreft

DØDE: To kvinner med livmorhalskreft døde av feilen som ble gjort, ifølge Norsk pasientskadeerstatning. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Kreften kunne mest sannsynlig vært unngått, ifølge Norsk pasientskadeerstatning.

66 kvinner og deres pårørende har fått erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) på grunn av forsinket diagnostisering av livmorhalskreft.

Kvinnene har fått erstatning fordi NPE mener de ikke har fått den oppfølgingen de hadde krav på. Feiltolkning av prøvesvar er den vanligste feilen i erstatningssakene.

Alvorlige konsekvenser

– Disse kvinnene har ikke fått den oppfølgingen de skulle hatt, og det fikk alvorlige konsekvenser for dem. Vi mener at alle disse 66 kvinnene mest sannsynlig kunne ha unngått å få kreft hvis prøvene hadde blitt fulgt opp på riktig måte, sier NPEs direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemelding.

NPE har gått gjennom sine erstatningssaker som omhandler forsinket diagnose av livmorhalskreft. Sakene er fra perioden 2014 til oktober i 2018.
81 prosent av sakene gjelder feiltolkning av prøvesvar eller undersøkelse, resten gjelder at funn ikke er fulgt opp, eller at det er ikke tatt prøver.

Les også: HPV-vaksinerte har lavere risiko for forstadier til livmorhalskreft

To døde av feilen

I 72 prosent av sakene mener NPE at kvinnene har en dårligere mulighet for å overleve kreften fordi kreften ikke ble oppdaget tidlig nok.

To kvinner døde av feilen som ble gjort.

– Det er trist å se de alvorlige konsekvensene for disse kvinnene. Mange av dem er kvinner i 20- og 30-årene, som har fått skader og nedsatt livskvalitet. For eksempel ser vi kvinner som mister muligheten til å få barn, fordi de får fjernet livmor og eggstokker. De får plager med for tidlig overgangsalder og problemer med urinveiene. Mange får fjernet lymfeknuter, noe som fører til varige problemer, sier Jørstad i pressemeldingen.

Les også:

Bytter fra celleprøve til hpv-test for alle over 34 år

Kan jeg søke om erstatning?

Det er trist å se de alvorlige konsekvensene for disse kvinnene.

Rolf Gunnar Jørstad, NPE-direktør
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.