fbpx NHO truer med lockout av sykepleiere Hopp til hovedinnhold

NHO truer med lockout av sykepleiere

Streikevest i Norsk Sykepleierforbund (NSF)
STREIK: – Denne kampen handler om en rettferdig kamp for de lavest lønnede i et kvinnedominert yrke, sier NSF-leder Eli Gunhild By. Foto: Marit Fonn

NHO truer nå med lockout overfor streikende sykepleiere.

– Jeg kan bekrefte at vi reagerer så sterkt på flere sider av den pågående sykepleierstreiken, at vi vil be styret i NHO vurdere lockout, sier fungerende NHO-sjef, Ole Erik Almlid til VG i dag.

Sykepleien har ikke fått Almlid i tale. NHO lar Nina Melsom, direktør for arbeidsliv, svare på Sykepleiens spørsmål.

– Er det ikke litt voldsomt å true med lockout?

– Det er jo en alvorlig situasjon vi har kommet i, som rammer bedrifter og pasienter hardt, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, til Sykepleien.

– Lockout er ikke noe vi ønsker, men når konflikten er så fastlåst, og når NSF stiller krav vi ikke kan innfri, har vi kommet dit at det er nødvendig å vurdere dette virkemiddelet, sier hun.

– Det er ikke bare et strategisk skremmeskudd?

– Det er en reell vurdering.

– Vi bygger på NSFs oppsigelse

– Lockout brukes svært sjelden i en lovlig arbeidskonflikt?

– Vi bygger en lockout på NSFs oppsigelse. NSF har valgt plassoppsigelse for alle i overenskomstområdet, og plassfratredelse for 55 sykepleiere. Dette streikeuttaket treffer noen – sju bedrifter – hardt. Vi ønsker å utjevne belastningen.

– Eventuelt fra når?

– Vi har styremøter fortløpende. Vi skal ha et i morgen, altså 14. november, sier arbeidsdirektør Nina Melson.

Hun ønsker ikke å si klokkeslettet for dette møtet.

– Vil bruke maktmiddel mot de lavest lønnede

– Det mest alvorlige er at NHO vil bruke et sånt maktmiddel for å stoppe lønnskampen for de lavest lønnede sykepleierne i bransjen, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), til Sykepleien.

– Forbereder dere nå de streikende på lockout?

– Vi har varslet at det trues med lockout. Men vi jobber med forskjellige ting og scenarier hele tiden. Det har vi gjort i tre uker nå, sier By.

– Stor belastning for noen få

NHOs nettside sier fungerende NHO-sjef Almlid dette:

– Situasjonen er helt fastlåst, og belastningen er stor for noen få bedrifter. Vi vurderer derfor å benytte lockout, slik at alle de 65 bedriftene kravet fra NSF er rettet mot, står solidarisk sammen i streiken.

Almlid fortsetter:

– Når noen få medlemsbedrifter må ta belastningen på vegne av alle, må vi finne en løsning som redder både bedriftene og arbeidsplassene.

– Mangel på respekt

I en pressemelding fra NSF sier Eli Gunhild By:

– Denne kampen handler om en rettferdig kamp for de lavest lønnede i et kvinnedominert yrke. Vi synes derfor det er spesielt alvorlig hvis NHO tar i bruk lockout i en slik situasjon. Vi har blitt enige med alle andre arbeidsgivere, Her viser NHO Handel og Service en sjelden mangel på respekt for en yrkesgruppe som er helt nødvendig hvis de fortsatt skal kunne drive i helsesektoren.

By mener at en eventuell lockout er en fallitterklæring:

– NHO Service og Handel setter sin lit til at regjeringen griper inn til fordel for arbeidsgiverne og deres mål om å holde lønningene nede, sier NSF-lederen.

– Trues av konkurs

Til VG sier fungerende NHO-sjef Ole Erik Almlid hva behovet for en lockout begrunnes med. En av hovedårsakene definerer han slik:

– NSF har tatt ut sykepleiere veldig skjevt: De har tatt ut ansatte i streik, blant annet i noen få utvalgte små bedrifter, som rammes knallhardt økonomisk. Flere av dem trues av konkurs som følge av streiken. 

Her streikes det:

• Åstveit Helsesenter AS, Hordaland
• Eurest Haukeland pasienthotell AS, Hordaland
• Eurest Zefyr pasienthotell AS, Nordland
• Eurest Ullevål pasienthotell AS, Oslo
• Godthaab Helse- og rehabilitering, Akershus
• Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad AS, Troms
• Ringen Rehabiliteringssenter AS, Hedmark

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.