fbpx – Streikebryteri på Kurbadet Hopp til hovedinnhold

– Streikebryteri på Kurbadet

Fra venstre: Lill Sverresdatter Larsen, Eli Gunhild By, André Bakke, Christina Launeanu-Stjern, Lena Ekrem Bryhn, Maria Andersen, Bodil Abrahamsen og Trine Løftingsmo

Når man putter sykepleier A, som ikke er i streik, inn i vakten til sykepleier B, som er i streik, er det da streikebryteri? Ja, mener NSF. Nei, mener NHO.

– Vi har seks medlemmer i streik, forteller Lill Sverresdatter Larsen, nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) Troms.

Det er Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad som ble med i det første streikeuttaket, det vil si 25. oktober.

Kurbadet er i Tromsø.

Les om grunnlaget for streiken og hvem som streiker: 
55 privatansatte sykepleiere er i streik

– Egentlig er Kurbadet best i klassen som NHO-arbeidsgiver. De ansatte får lønn på linje med sykepleiere i Spekters tariffområde. Så ut fra kravene NSF har stilt i forhandlingene, har de det på plass.

– Så det blir rart for sykepleierne der å streike?

– De er enige i streikegrunnlaget, og de ser dette som en solidaritetsstreik, sier nestlederen.

– Dette er streikebryteri

Det er totalt 18 sykepleiere ansatt på Kurbadet, ifølge Lill Sverresdatter Larsen.

– Der driftes det som vanlig, selv om de streikende skulle hatt både helge- og nattevakter. Da skjønner vi at det må være forskjøvede vakter. Derfor mener vi dette er streikebryteri.

Hun viser til NHOs egen konflikthåndbok punkt 8, som handler om hva streikebryteri kan være. Det står det blant annet:

Det er streikebryteri når ikke-streikende overtar arbeidet til en arbeidstaker som er i streik.

– Bryter egen regel

Larsen får støtte av NSF sentralt:

– Når man putter sykepleier A, som ikke er i streik, inn i vakten til sykepleier B, som er i streik, da treffer vi rett inni NHOs egen definisjon av hva som er streikebryteri, sier Oskar Nilssen, advokat i NSFs forhandlingsavdeling.

– Er definitivt ikke streikebryteri

Sigbjørn Mygland, arbeidslivsdirektør i NHO Handel og Service, skriver i en e-post til Sykepleien at påstandene om streikebryteri er urimelige.

Og videre:

– Det er en tynn begrunnelse om streikebryteri fra NSF. Disse anklagene går ikke bare ut over lederne, men også ansatte ved rehabiliteringssenteret.

– Men det står i deres egne regler at det er streikebryteri når ikke-streikende overtar arbeidet til en arbeidstaker som er i streik?

– Endring og bytting av vakter er noe som er vanlig i bedrifter, og det at dette også skjer under en streik, er definitivt ikke streikebryteri. Det er heller ikke streikebryteri at en leder utfører arbeid som ligger innenfor sitt ansvarsområde, skriver Mygland.

Slik strides partene.

– Skjønner hvorfor vi streiker

Lill Sverresdatter Larsen opplyser at streikeviljen er stor, og at de streikende får stor støtte, fra både ansatte og pasienter på Kurbadet.

– NSF mener at det ikke er holdbart at private bedrifter vinner anbud på bekostning av sykepleiernes lønns- og arbeidsvilkår. Når vi sier dette til folk, så skjønner de hvorfor vi streiker, forteller Larsen.

Hun er oppgitt over NHO:

– NHO bør se til rehabiliteringssenteret her i Tromsø. Her gir de sykepleierne lønn som i offentlig sektor, det burde være uproblematisk å gjøre det samme også i andre bedrifter.

– NHO sier at flere er bedre betalt enn i kommunene?

– Vi kjenner ikke til det. Og igjen: Hvis mange er så godt betalt allerede, hvorfor kan de ikke da gi minstelønnsavtaler i forhandlingene.

Fikk forbundslederen på besøk

Streikegjengen har i dag hatt besøk av forbundsleder Eli Gunhild By. I går var hun i Nordland. Der streikes det ved Eurest Zefyr pasienthotell i Bodø.

– Hva betyr det for dere å få besøk fra NSF-toppen?

– Det er selvfølgelig av stor betydning å vite at vi har hele organisasjonen bak oss. Det er alltid stas å få forbundslederen på besøk, sier Lill Sverresdatter Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse