fbpx Engelsk sykepleier dømt for trafficking av nigerianske kvinner Hopp til hovedinnhold

Engelsk sykepleier dømt for trafficking av nigerianske kvinner

Swns.com

For første gang er en person dømt for trafficking etter slaveriloven i England. At den dømte er sykepleier og ifølge ofrene brukte voodoo for å kontrollere dem, har skapt sterke reaksjoner.

Torsdag denne uken ble den engelske sykepleieren Josephine Iyamu dømt for trafficking. BBC, Daily Mail, Independent, The Guardian, The Sun, Tribune, The Telegraph og The Times har alle store oppslag. [Noen av lenkene er bak betalingsmur.]

Første domfellelse

Dommen er en milepæl i britisk rettshistorie. Sykepleieren er nemlig den første personen som er dømt etter den nye engelske slaveriloven, som kom i 2015. Sykepleieren ble kjent skyldig i trafficking av fem nigerianske kvinner som hun skal ha sendt til Tyskland for å jobbe som prostituerte etter først å ha tvunget dem til å gjennomgå ydmykende voodoo-ritualer.

«Juju»

Ifølge ofrene tvang Josephine Iyamu dem til å sverge en ed mens hun gjennomførte såkalte juju-seremonier hvor kvinnene blant annet måte spise kyllinghjerter og drikke blod med makk.

Juryen fikk under den ti uker lange rettssaken ved Birmingham Crown Court høre at sykepleieren så sørget for at kvinnene ble skipet over Middelhavet, hvor den ene nigerianske kvinnen fikk beskjed om å betale regningen på 37 000 euro.

I tillegg til å bli dømt for hallikvirksomhet ble Iyamu også dømt for å hindre etterforskningen da hun sørget for at kvinnenes slektninger ble fengslet i Nigeria.

Beskjeden lønn

Iyamu fikk britisk statsborgerskap i 2009 på bakgrunn av at hun var sykepleier. Hun er oppført med en beskjeden inntekt i 2016–2017 på 14 500 pund fra sitt arbeid som sykepleier.

Politiets etterforskning avslørte imidlertid at hun hadde brukt tusenvis av pund på internasjonale flyturer og hadde kjøpt seg et stort hus med egen tjenerbolig i Benin i Nigeria.

Psykisk kontroll

Påtaleadvokaten sa i retten at voodoo-ritualene ga Iyamu fullstendig psykologisk kontroll over kvinnene.

Under åpningen av saken sa påtaleadvokaten til juryen at Josephine Iyamu har et nettverk av folk som hjalp henne med traffickingen av kvinnene fra Nigeria, så inn i Libya, over Middelhavet til Italia, for så å ende opp i Tyskland.

Hvor lenge den engelske sykepleieren må sone i fengsel, blir offentliggjort neste uke.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse