fbpx Anker frikjennelsen for økonomisk utnytting Hopp til hovedinnhold

Anker frikjennelsen for økonomisk utnytting

Deres tidligere hjelpere var tiltalt for brudd på utlendingsloven, og arbeidsgiveren OUS tiltalt for medvirkning. Men de filippinske sykepleierne tapte saken i Oslo tingrett.

I desember 2013 falt dommen i Oslo tingrett: Både Backer-ekteparet og Oslo universitetssykehus (OUS) ble frikjent for utilbørlig å ha utnyttet tre filippinske sykepleiere. Dommen var enstemmig.

Lars og Ruby Backer ble også frikjent for å ha utnyttet fire andre sykepleiere, som er ansatt på sykehjem i Oslo og Kjøllefjord.

I går ble det kjent at dommen blir anket. Aktor Hans Petter Pedersen Skurdal var ikke i tvil om at han ville anke dommen:

– Saken dreier seg om hvorvidt de som utlendinger er utnyttet. Det er ikke drøftet i det hele tatt i dommen. Backer har fått over 2 millioner på konto. Jeg tror ikke norske sykepleiere ville betalt slike summer for å få en jobb. Disse sykepleierne kjente ikke det norske systemet, og de var redde for å bli sendt tilbake. Ingenting av dette ble vurdert i dommen. Retten sier bare at det ikke er urimelige summer sykepleierne må betale, men ikke hvorfor.

– OUS var tiltalt for medvirkning til utnytting. Hvorfor?

– OUS satte i gang dette her, og fortsatte. Først da det ble kjent i media, tok sykehuset grep. Det burde vært gjort før, bare noe så enkelt som å snakke ordentlig med jentene ble ikke gjort, sier Skurdal.

Hentet arbeidskraft

De tre sykepleierne Kelly Jane Flores (27), Wilmae Libres (33) og Rylyn Andiano (27) kom til Norge med løfte om jobber som operasjonssykepleiere på Ullevål sykehus.

Ruby Backer, som er filippinsk og bor i Norge, har vært kontaktpersonen via en venninne på Filippinene. I mai 2010 sa de filippinske sykepleierne ja til å komme til Norge for å jobbe på Ullevål, som sårt trengte sykepleiere til operasjonsstuen. Visum fikk de i september. Ruby Backer kom til Filippinene, og de signerte på en kontrakt om lån.

– Det skulle være på 155 000 kroner pluss 95 000 for lisens, minnes Kelly Flores.

– Vi fikk vite at vi kunne begynne å jobbe på operasjonsstuen med en gang, med lønn. Vi skulle betale 5 000 kroner, inkludert gebyr for å få norsk autorisasjon, forteller Flores til Sykepleien.

I ett år skulle de bo under Backer-ekteparets regime. De skulle beholde 6 000 kroner av lønnen. Resten gikk til Backer for å dekke husleie, mat, utflukter og så videre.

– Vi var nødt til å stole på ekteparet, forklarer de.

Etter et år skulle de få bestemme over pengene sine selv.

– Men det forandret seg da vi kom til Norge.

Følte seg lurt

Banklånet ble på nærmere 300 000. Det skulle nedbetales på tre år. Cirka en måned etter de kom til Norge, begynte de å jobbe, men ikke på operasjonsstuen. I stedet begynte de på hver sine ortopediske sengeposter som helsefagarbeidere.

De følte seg lurt. Lånet ble dyrt. Arbeidskontraktene manglet. Ekteparet Backer visste ikke hva som kreves for at en sykepleier utenfor EU kan få norsk autorisasjon og jobb som sykepleier i Norge. De hadde forholdt seg til bestillingen fra Ullevål.

Med Norsk Sykepleierforbunds hjelp anmeldte de Backer-ekteparet i mars 2012.

Politiet etterforsket og ekteparet ble siktet for menneskehandel og satt i varetekt i fem uker. Oslo universitetssykehus ble siktet for medvirkning. Da saken ble kjent i mediene, fikk sykepleierne fast jobb.

Kalddusj

I høst møtte de sine tidligere hjelpere i retten. Men dommen gikk ikke i sykepleiernes favør.

Som å dusje i iskaldt vann. Slik beskrev Kelly Flores overfor Sykepleien hva hun følte da dommen ble lest opp. De tre sykepleierne var overrasket og skuffet over frikjennelsen av ekteparet. At OUS ble frikjent syntes de var greit.

– Sykehuset har innrømmet at det ble gjort feil, og rettet det opp, sa Flores.

Alle tre fikk fast jobb i mars 2012. De jobber alle på ortopediske sengeposter innenfor OUS. Jobb på operasjonsstuen ble det ikke noe av.

Vi fikk vite at vi kunne begynne å jobbe på operasjonsstuen med en gang, med lønn.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse