Helsetilsynet: Institusjon brøt ikke loven da nyutskrevet pasient begikk drap

Akuttseksjonen, Poliklinikken og Seksjon for psykisk helse, rus og avhengighet ved Drammen DPS.
MANGELFULL: Helsetilsynet har nå konkludert med at institusjonen ikke har brutt loven, men at diagnostisering og utredning av pasienten var mangelfull.

Tre dager etter at en mann ble utskrevet fra en psykiatrisk institusjon i Buskerud, drepte han moren sin. Institusjonen brøt ikke loven, fastslår Helsetilsynet.

Mannen ble utskrevet 14. desember i fjor. Ifølge dommen mot ham fikk han plutselig en veldig trang til å drepe tre dager senere. Han har forklart at det var tilfeldig at det var moren som ble offeret, skriver Drammens Tidende.

Mangelfull utredning

Helsetilsynet har nå konkludert med at institusjonen ikke har brutt loven, men at diagnostisering og utredning av pasienten var mangelfull.

Tilsynet klandrer ikke institusjonen for risikovurderingen som ble gjort før utskrivingen.

Tragisk hendelse

Fagsjef Torgeir Vethe i Klinikk for psykisk helse og rus i helseforetaket Vestre Viken sier dette har vært en dypt tragisk hendelse som klinikken beklager på det sterkeste.

– Etter dette har vi hatt en meget grundig gjennomgang av alle forhold som kan ha hatt betydning for det som skjedde, både med involvert personale og ledelse i klinikken og med Statens helsetilsyn, sier han til avisen.

Mannen er dømt til tvungent psykisk helsevern etter drapet på moren i Røyken i Buskerud.

Les også: