fbpx Norsk Sykepleierforbund markerer likelønnsdagen Hopp til hovedinnhold

Norsk Sykepleierforbund markerer likelønnsdagen

Eli Gunhild By

I dag markerer Norsk Sykepleierforbund at timelønnen i kvinnedominerte yrker i gjennomsnitt bare er 85 prosent av den i mannsdominerte yrker. Ikke alle er enige i forbundets sammenlikning mellom privat og offentlig sektor.

Likelønn handler både om lik lønn for likt arbeid, og lik lønn for arbeid av lik verdi, mener Norsk Sykepleierforbund.

I Norge er timelønnen i typiske kvinneyrker 85 prosent av den i mannsdominerte yrker.

– Det betyr at fra 18. oktober og ut året jobber mange av NSFs medlemmer i teorien gratis, sier NSFs forbundsleder Eli Gunhild By.

Mannsdominerte yrker mer verdsatt

Hovedårsaken til lønnsforskjellene skyldes i stor grad at Norge har en stor offentlig sektor og 70 prosent av de ansatte er kvinner.

– Slik forskjellsbehandling innebærer at arbeid som hovedsakelig utføres av kvinner systematisk verdsettes lavere enn arbeid som hovedsakelig utføres av menn, selv om kravene til utdanning, erfaring, ansvar og anstrengelse er de samme, sier Eli Gunhild By.

Privat versus offentlig sektor

Noen vil hevde at det ikke går an å sammenlikne lønn i privat sektor med lønn i offentlig sektor.

– Hva er NSFs svar til det?

– Det må de gjerne mene. Vi mener at utdanningslengde og stillingens krav til ansvar, kompleksitet er objektive beskrivelser som gjør at det er relevant å sammenlikne lønn – uavhengig av sektor. Med sånne holdninger vil vi aldri komme nærmere reell likelønn, sier By.

Venter på likelønnspott

– Hvordan kan likelønnsgapet "fikses"?

– Både vi og flere politiske partier har tatt til ordet for en likelønnspott eller en kompetansepott – herunder regjeringspartiet Høyre. Den lar fremdeles vente på seg. Samtidig har arbeidsgivere et stort ansvar for å bidra til likelønn – det sier seg selv at dersom lønnsgapet skal tas igjen, må partene akseptere at områder med mange kvinnedominerte grupper får en større lønnsvekst enn områder med høyere lønte mannsdominerte grupper, sier By.

Ingeniører og teknikere

NITO er en arbeidstakerorganisasjon som i hovedsak organiserer ingeniører og teknikere. I motsetning til NSFs medlemmer, som stort sett er kvinner, er NITOs mannlige medlemmer i flertall.

– Har NITO noen politikk på likelønn?

– Vi jobber langs flere plan. Organisatorisk, gjennom opplæring, kurs og andre aktiviteter for å bevisstgjøre tillitsvalgte og medlemmer om likelønn. Politisk vil vi i større grad ta opp temaet når vi møter politikere. Og samfunnsmessig, ved å oppfordrer regjeringen til å utnytte trepartssamarbeidet, slik at ikke alt avgjøres gjennom tariff, sier NITO-president, Trond Markussen.

Bevisstgjøring og kartlegging

– Hvilke tiltak kan føre til likelønn slik NITO ser det?

– Det å bevisstgjøre tillitsvalgte og arbeidsgivere fra offentlig og privat sektor om lønnsforskjellene og å kartlegge hva tariffutvalgene trenger for å få arbeidsgivere til å redusere forskjellene, sier Markussen.

Av andre tiltak nevner han lønnsforhandlingskurs for medlemmer og tillitsvalgte, utarbeidelse av en egen strategi for likelønn og årlig oppdatering av statistikk.

– Urimelig å sammenlikne

– Er det greit å sammenlikne lønn i velferdsyrker i det offentlige mot mannsdominerte yrker (som ingeniører) i privat sektor?

– Nei, det er urimelig og lite konstruktivt. Det viktigste er å bekjempe lønnsforskjeller som mangel på likelønn er, uansett sektor. Her bør fagorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene samarbeide mer, sier Markussen.

Fakta og myter om likelønn

Unio har laget en informasjonsfilm om likelønn i anledning likelønnsdagen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse