fbpx Meslingutbruddet pågår fortsatt i Europa Hopp til hovedinnhold

Meslingutbruddet pågår fortsatt i Europa

Barn som har meslinger

Så langt har EU-land rapportert inn flere tusen tilfeller av meslinger og 41 dødsfall.

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) overvåker fortsatt meslingutbruddet som pågår i Europa. Så langt har EU-land rapportert inn mange tusen tilfeller av meslinger. 41 dødsfall er rapportert inn fra 2016 og frem til 1. september i år.

Ett meslingtilfelle så langt i år

Før sommeren var Folkehelsa bekymret for at økte utbrudd i Europa kunne bringe mer smitte også til Norge.

– Har dere fått rapportert inn noen tilfeller etter sommerferien?

– Det er totalt meldt ett tilfelle av meslinger i år, og det var i juli, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Øystein Riise.

I kartet under kan du sjekke vaksinedekningen i ditt fylke.

Ut på tur

Nå er det snart høstferie, og mange skal ut på tur.

– Hvilke råd vil du gi til dem som skal til land hvor meslingutbrudd fortsatt skjer?

– Barn anbefales å følge barnevaksinasjonsprogrammet. Alle barn i Norge får tilbud om to doser MMR-vaksine. Vaksinasjonen består av en dose ved 15-månedersalder og en dose ved 11-årsalder (6. klasse). Generelt kan det ofte anbefales å framskynde første dose ved reiser til land med høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsdekning, både i og utenfor Europa, sier Riise.

MMR for voksne

Voksne personer som ikke vet at de har fått MMR-vaksine eller som har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales også MMR-vaksine.

– Personer født før 1960 har imidlertid så høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig, sier han.

Sårbare land

Noen land er ifølge Riise sårbare for meslingutbrudd på grunn av lav vaksinasjonsdekning i befolkningen. I Europa kan fremskyndet vaksinasjon på landnivå vurderes dersom du skal reise til ett av følgende land:

  • Belgia
  • Bosnia-Hercegovina
  • Frankrike
  • Georgia
  • Italia
  • Kasakhstan
  • Romania
  • Serbia
  • Ukraina

– I andre europeiske land vil vurdering av fremskyndet vaksinasjon gjelde for spesifikke områder med utbrudd, og ikke for landet som helhet. Vaksinasjonsdekningen i disse landene er høy, og det er dermed lavere risiko for store meslingutbrudd, sier Riise.

Ny oppdatering

Sykepleien laget en oppdatert oversikt over situasjonen før sommeren, og nå har ECDC kommet med en ny oppdatering over nye innrapporterte tilfeller av meslinger. Ut fra listen ser det ut til at det er færre EU-land som har rapportert inn nye tilfeller i august.

Tyskland

Siste oppdatering fra ECDC viser at Tyskland har rapportert inn 32 nye meslingtilfeller etter 18. august og har så langt i år hatt 860 meslingtilfeller. I samme periode i fjor hadde Tyskland meldt inn 224 tilfeller av meslinger.

Irland

I Irland ser det ut til at smitten har roet seg, og landet har bare meldt inn to nye tilfeller av meslinger i siste rapport. Så langt i år har Irland totalt meldt inn åtte meslingtilfeller mot 42 tilfeller for samme periode i 2016.

Italia

Italia har rapportert inn 108 meslingtilfeller i perioden 18.–29. august. Det betyr at landet så langt i år har rapportert inn 4 328 meslingtilfeller og tre dødsfall. Av meslingtilfellene er 288 av de smittete helsearbeidere. Gjennomsnittsalderen for de smittete er 27 år og 88 prosent var ikke vaksinert. I tillegg hadde 7 prosent bare tatt én vaksinedose. For hele 2016 rapporterte Italia inn 861 meslingtilfeller.

Romania

Romania har rapportert inn 134 nye meslingtilfeller fra 25. august til 1. september. Fra 1. januar 2016 og frem til i dag, har Romania meldt inn 8 937 meslingtilfeller og 33 dødsfall. 1 969 av disse ble rapportert i 2016, og 6 968 tilfeller er rapport inn så langt i år.

Storbritannia

Gjennom engelske medier ble det meldt inn ett nytt meslingtilfelle knyttet til meslingutbruddet i Newport og Torfaen i Wales. Den siste oppdateringen bringer tallet på smittete i dette utbruddet opp til 17 tilfeller.

ECDCs analyse av situasjonen

Meslingutbrudd fortsetter å dukke opp i europeiske land. Det er fremdeles risiko for spredning og smitte i områder med lav vaksinasjonsdekning. Det beste folk kan gjøre dersom de skal reise til slike områder, er å vaksinere seg med minst to doser vaksine. Det er ifølge ECDC det mest effektive forebyggende tiltaket man kan gjøre for å unngå smitte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse