fbpx Den grå massemorderen lever fortsatt Hopp til hovedinnhold
Verdens tuberkulosedag:

Den grå massemorderen lever fortsatt

Tuberkulose er en av de mest dødelige infeksjonssykdommene i verden. Hvert år dreper den 1,5 millioner mennesker.

Den 24. mars markeres Verdens tuberkulosedag. Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker med denne dagen å rette oppmerksomhet mot denne glemte epidemien. Årets tema er « Unite to End TB » – Vi må stå sammen for å utrydde tuberkulose. Målet til WHO er å stoppe epidemien innen 2030.

Tuberkulose er en sykdom som vi i Norge hører lite om i dag fordi vaksiner fører til at svært få nordmenn blir smittet. Her i landet meldes det hvert år kun 350–400 tilfeller av tuberkulose. Forekomsten har økt litt de seinere årene, men det forekommer lite nysmitte. De fleste tilfellene ses hos personer som er født i land med høy forekomst, som har båret «sovende» bakterier i seg og så blitt syke uten å ha smittet andre.

Men rundt om i verden dør fortsatt 1,5 millioner mennesker hvert år av sykdommen.

LES: T uberkulose – verktøy for helsepersonell

En kvart million nordmenn døde

Datoen 24. mars er til minne om da den tyske legen Robert Koch i 1882 annonserte at han hadde funnet og isolert årsaken til tuberkulose, tuberkelbasillen. En påvisning som ga grunnlag for å forstå årsak, smitteveier og det faktiske omfanget av sykdommen.

På den tiden var mange i Europa og Amerika smittet av sykdommen, og i befolkningen døde en av sju av sykdommen. Heller ikke Norge slapp unna epidemien. Rundt regnet døde en kvart million mennesker i Norge av tuberkulose i tidsrommet 1895–1955.

Tuberkulosen var den store folkesykdommen i Norge gjennom første halvdel av forrige århundre. Fryktet under navn som tæring, den hvite pest og svindsott. Årene rundt 1900 døde nærmere 7 000 hvert år, i en befolkning på drøye to millioner.

LES OGSÅ: Den grå massemorderen

LES OGSÅ: Superenkel og gratis opplæringspakke om tuberkulose

LES OGSÅ: Anbefaler sykepleierstudenter å ta BCG-vaksine

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse