fbpx Mangler sykepleiere i Bodø, kan ramme ferien Hopp til hovedinnhold

Mangler sykepleiere i Bodø, kan ramme ferien

bildet viser Bodø

De siste årene har Bodø kommune slitt stadig mer med å få besatt sykepleierstillingene. Nå spøker det for ferieplanene til de fast ansatte.

I forrige uke skrev Avisa Nordland at Bodø kommune ikke klarer å skaffe nok folk til helse- og omsorgstjenestene. Ifølge kommunaldirektør Ingunn Lie Mosti sliter kommunen så mye at det kan gå utover de ansattes ferieplaner.

Skal lokke ferievikarene

I avisa sier hun det skal bli klart i løpet av uka hvilke gulrøtter kommunen skal lokke med for å få ferievikarene til byen. Det kan blant annet være snakk om å betale reisen til Bodø og skaffe dem bolig.

Når Sykepleien ringer Mosti for å høre om hvilke gulrøtter kommunen har bestemt seg for, opplyser hun om at hun er på ferie og henviser til sin stedfortreder Kirsten Willumsen.

Men Willumsen svarer ikke, verken på fasttelefon, mobil eller mail.

Tydelig forverring

Jørgen Bjørnstad er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Bodø og sier han har merket en tydelig forverring av rekrutteringsproblemene fra han begynte som sykepleier i kommunen i 2007.

– I 2007 var det store bunker med søknader til ferievikarstillingene, men i 2009 skjedde det noe. Bunkene ble halvert. Fra 2014–2015 ble trenden nedadgående også for faste sykepleierstillinger, og i dag står mange sykepleierstillinger ubesatt. På Stadiontunet sykehjem mangler for eksempel halvparten av sykepleierne. De skulle vært 14 sykepleiere, men mangler sju.

– Hva skjedde?

– Vi vet ikke helt. Kommunen er i vekst på alle måter, med økning av innbyggertall på 500 i året.

Snittlønn og studentstipend

– Hvordan ligger dere lønnsmessig?

– Akkurat på snittet. Kommunen har ikke noe spesielt dårlig rykte, her er ikke så mye snakk om innsparinger og her er ikke spesielt dårlige vaktordninger.

– Så det er et mysterium?

– Nei, det vil jeg ikke si. Lønna og vaktordningene er heller ikke blant de beste, og kommunen legger ikke spesielt godt til rette for etter- og videreutdanning. For å rekruttere ble det fra i år innført stipend til studenter på 75 000 kroner mot en bindingstid på to år. Men man må også ta vare på dem som allerede jobber her.

Bildet viser Jørgen Bjørnstad

Ingen ferier i fare foreløpig

Jørgen Bjørnstad snakket selv med Ingunn Mosti etter avisartikkelen og ble lovet at ingen ansatte foreløpig sto i fare for å få ferien flyttet. Men hvis kommunen ikke lykkes med å rekruttere nok ferievikarer, kan det likevel bli ferieforandringer.

– Da kan folk måtte flytte på allerede avtalt ferie i år. Hvis utfordringene vedvarer i årene fremover, vil nok kommunen innføre tredelt ferie. Det vil si at man i stedet for å få fire uker ferie fordelt på to perioder som i dag, får tre uker ferie fordelt på tre perioder. Dermed får de med skolebarn bare vært med ungene sine i to uker, noe som er lite populært, sier Bjørnstad.

Tredje år med hinkehelg

Dette er også tredje året at de ansatte blir sterkt oppfordret til å ta en hinkehelg i løpet av ferien sin, mot en kompensasjon på 2000 kroner ekstra per vakt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse