Hun samspiste med Arne

Nyheter
Hjemmesykepleier Gunn Marie Sævareid
FÅR OPP APPETITTEN: – Vi ser at enkelte ikke spiser når de er alene. Når vi er der, øker appetitten, forteller hjemmesykepleier Gunn Marie Sævareid. Slik begrunner hun hvorfor de driver med det de kaller samspising.

Arne (85) veide 40 kilo og virket dement. Da dro hjemme­sykepleier Gunn Marie Sævareid hjem til ham og satt sammen med ham når han spiste.

«De trodde Arne (85) var dement, men da han fikk mat, skjedde et lite mirakel», meldte TV2 i påsken.

Gunn Marie Sævareid (33) er hjemme­sykepleier på Hamar. Hun dro hjem til enkemannen Arne etter en bekymringsmelding. Han veide 40 kilo og var glemsk. Klokken hang og slang på håndleddet hans, og kjøleskapet var nesten tomt. Da han fikk mer å spise, viste det seg at han ikke var dement likevel.

– En solskinnshistorie, sa Sævareid på TV2.

Kaller det samspising

Til Sykepleien forteller Sævareid at Arne fikk ernæringshjelp.

– Vi tilberedte tre faste måltider per dag.

– Og dere satt sammen med ham når han spiste?

– Ja, vi har et begrep vi kaller samspising. Vi ser at enkelte ikke spiser når de er alene. Når vi er der, øker appetitten, og vi får også bedre oversikt over hva de faktisk spiser, forteller Sævareid.

Demente er sårbare

– Har dere tid til å sette dere ned, da?

– Det må vi ta oss tid til. Vi prioriterer blant brukerne fortløpende. De med demens og kognitiv svikt er ekstra sårbare.

– Det viste seg at Arne ikke var dement?

– Nei, når han fikk mer mat og næringstilskudd, kviknet han til. Han ble mer sjølhjulpen, og mestringsfølelsen økte.

Arne Brattestad
VAR PÅ TV: Enkemann Arne Brattestad var underernært og glemsk. Men ikke dement, viste det seg. Han måte bare legge på seg.

Depresjon virker inn

Ifølge Helsedirektoratet er det 70 000 som er underernærte, eller i ferd med å bli det.

– Ser dere mange underernærte i hjemmesykepleien?

– Ja, det gjør vi. Risikogruppen er de over 75 år. Demente er utsatt, sier Sævareid.

– Og enker og enkemenn?

– Helt klart. Depresjon henger en del sammen med dette.

Veier alle nye brukere

– Er det lett å overse underernæring?

– Det er gjerne pårørende og fastleger som varsler, med mindre de eldre er i hjemmesykepleien fra før. Vi kartlegger ernæringen og veier alle nye brukere. Hjemmesykepleiere i større stillinger har også primæransvar for cirka ti brukere hver. Da får brukerne tett oppfølging.  

Arne veier nå 47 kilo, sa Sævareid på tv.

– Er det godt nok?

– Nei, etter intervjuet satte vi i gang enda mer tiltak for ham. Det er fortsatt en vei å gå. Men vi har et godt sentralkjøkken som lager næringsrik mat, blant annet energigrøt; havregrynsgrøt kokt på H-melk og med rapsolje. Den er et tilbud til alle brukere.

Stilte opp for et viktig tema

– Hvordan fant TV2 deg?

– Journalisten ville lage noe om ernæring og ­kontaktet distriktslederen. Hun spurte om jeg visste om noen underernærte brukere. Da tenkte­ jeg på Arne.

– Hvordan var det å være på tv?

– Jeg var ikke helt komfortabel. Men ernæring er et viktig tema å få belyst. Dette er jo noe ingen kan være uenig i. Lite rom for diskusjon.

Hjemmesykepleier i hvitt

Sævareid går i hvit uniform.

– Det er ikke så vanlig for hjemmesykepleiere?

– Nei, men i Hamar har vi hatt hvite overdeler i lang tid. Nylig begynte vi også med hvite bukser. For mange brukere, særlig demente, er det en trygghet at vi er i hvitt, fordi vi er gjenkjennbare. Men hovedgrunnen til at vi er hvitkledd har med smittevern og hygiene å gjøre.

Likte seg hjemme hos brukerne

– Hvordan havnet du i hjemmesykepleien?

– Da jeg hadde praksis, oppdaget jeg at jeg trives på brukernes arena.

– Men fra Hamar er du ikke?

– Nei, jeg er romsdaling. Fra Vestnes. 

Smaker på brukernes mat

– Noe du ellers vil si?

– Vi har ernæringsgrupper som har jevnlige møter med kjøkkensjefen. Vi har hatt stands på institusjonene for å øke oppmerksomheten om ernæring. Da har vi med smaksprøver på energigrøt og -drikker, så alle kan smake. Det er en fordel at vi kan stå inne for at det smaker godt når vi anbefaler noe for brukerne.

Gunn Marie Sævareids påpeker at det er fint for hjemmeboende å spise på dagsenter:

– Med folk rundt seg øker ofte matlysten. Noen er der to-tre dager i uken, Arne er der én dag. Det gir variasjon i uken.

Les også: Sykepleieren som fikk flyttet middagen

Her serveres middagen sent, men godt 

Ønsker du flere nyheter? Meld deg på SYKEPLEIENS NYHETSBREV.

Les også: