fbpx Lederkamp i etikkrådet Hopp til hovedinnhold

Lederkamp i etikkrådet

Bilde av Berit Daae Hustad, leder i Rådet for sykepleieetikk
VIL FORTSETTE: Berit Daae Hustad overtok som rådsleder etter Marie Aakre. Hun vil forsette i vervet, men har fått en utfordrer: Elisabeth Sveen Kjølsrud. Foto: Marit Fonn

Blir det en lektor eller en næringsdrivende? Både Berit Daae ­Hustad (bildet) og Elisabeth Sveen Kjølsrud vil lede sykepleiernes etikkråd. 

Det er to lederkandidater til Rådet for sykepleieetikk. Berit Daae ­Hustad i Oslo har ledet rådet de siste fire årene og vil gjerne fortsette.

Elisabeth Sveen Kjølsrud (64) fra Aust-Agder utfordrer Hustad. Kjølsrud har tidligere vært medlem av etikkrådet i en periode.

17 har lyst til å bli medlem av rådet. De må slåss om åtte plasser.

Valget skal foregå på Norsk Sykepleierforbunds (NSF)  landsmøte i november 2015.

Anestesi og høyskole

Som anestesisykepleier har Berit Daae Hustad (63) mest erfaring fra akuttmedisin. Hun har hovedfag helsefag, der oppgaven handlet om etiske dilemmaer i akuttmedisin. Hun har vært høyskolelektor i 15 år, og har permisjon fra Høgskolen i Vestfold, der hun har hun undervist om etikk.

Forslagsstiller NSF Vestfold viser til at etikkrådet behandler flere saker enn før og er blitt mer synlig, blant annet i Sykepleien:

– Berit blir ofte kontaktet og lar seg intervjue i forbindelse med etiske problemstillinger, og hun står støtt i kontroversielle saker. Hun oppfatter situasjoner raskt, er direkte og har gode faglige begrunnelser for sine synspunkter, skriver forslagsstiller NSF Vestfold.

Også NSFs fylkesstyre i Sogn og Fjordane vil ha Hustad som leder.

Psykiatri og doktorgrad 

Elisabeth Sveen Kjølsrud (64) er psykiatrisk sykepleier og tok doktorgraden i 2013 om profesjonsetiske utfordringer i helseforetaket. Hun har vært politiker for KrF i Grimstad i ni år og har vært med i fylkestinget i siste valgperiode.

Elisabeth Sveen Kjølsrud
Foto: Privat


For tiden har hun eget foretak og driver med veiledning, arrangerer kurs og holder foredrag. Hun skriver kronikker og holder på å skrive bok. Hun er særlig opptatt av hvordan det er å være sykepleier i et styresett preget av effektivisering og stoppeklokke.

– Hun har god kunnskap om profesjonsetikk og mestrer meget godt å skrive. Hun håndterer også media, skriver forslagsstiller Aust-Agder fylkesstyre.

Les mer om kandidatene på Sykepleierforbundets nettside.

Flere landsmøtesaker fra Sykepleien
 

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.