fbpx Spekters "granatkaster" Hopp til hovedinnhold

Spekters "granatkaster"

En granatkaster er fin å ha i krigstid. Mer tvilsom er nytten dersom man ønsker framtidsrettet samarbeid og løsninger.

I Sykepleien nr 6-2013 fikk Arbeidsgiverforeningen Spekters nylig påtroppende direktør, Anne-Kari Bratten, utfolde seg som samfunnsanalytiker over åtte sider. Her gjør hun sitt beste for å leve opp til Dagbladets kommentator Stein Aabøs karakteristikk av henne som Spekters "granatkaster", selv om vi vel har hørt det meste før. Men det er tvilsomt om "evne til å erte på seg gud og hvermann" vil hjelpe Spekters virksomheter til å løse sitt samfunnsoppdrag.

Dersom sykepleierne gir fra seg forhandlingsretten til arbeidsplanene, jobber oftere enn hver tredje helg og generelt blir mer fleksible, kan de få høyere lønnsvekst enn i privat sektor, fordi driften da blir mer effektiv, hevder Bratten. Men ifølge Spekters "skryteliste" har sykehusene hatt en formidabel produktivitetsøkning på hele 25 prosent siden 2002 – uten å røre arbeidstidsbestemmelsene.

I Anne-Kari Brattens verden ser det ut til at Norsk Sykepleierforbunds tillitsvalgte ”nekter å godkjenne arbeidsplaner, fordi det strider mot landsmøtevedtaket til NSF”. Hun burde være godt kjent med at vedtaket – tredje-hver-helgprinsippet har vært NSFs politikk siden 1986. Hun burde også være kjent med hva et landsmøtevedtak innebærer. Landsmøtet er det øverste organ i en demokratisk organisasjon, hvis vedtak legger føringer for hele organisasjonens politikk. Når hun påstår at NSFs landsmøtevedtak landsmøtevedtak ”ikke har noe med arbeidsmiljøloven eller HMS å gjøre”, taler hun mot bedre vitende. Det er nettopp hensynene til helse og velferd som er bakgrunnen for vedtaket om å begrense helgearbeidet til hver tredje helg.

Sykepleiere jobber allerede hver tredje helg, og er en yrkesgruppe som har belastende arbeidstidsordninger som risikofaktor i arbeidsmiljøet. Gode arbeidstidsordninger som ivaretar helse, velferd og sikkerhet er for oss å anse som verneutstyr. Medlemmene har sagt klart ifra om at de ikke ønsker å gå tilbake til en ordning der vi jobber annenhver helg, og det er dette som kommer til uttrykk i landsmøtevedtaket. Hvordan skal Anne-Kari Brattens oppskrift kunne iverksettes dersom de som omfattes ikke vil?

Hvis man allerede har svaret, ser man kanskje ikke nytten av medbestemmelse og dialog. Da er tillitsvalgte med meninger på tvers av arbeidsgivers, plunder og heft. Arbeidsplassdemokrati er krevende og tar tid. Når dette har blitt en viktig del av den norske modellen, er det ikke bare fordi det gir bedre løsninger, sikrer oppslutning blant de ansatte og styrker virksomhetenes evne til utvikling, omstilling, innovasjon og vekst. Medbestemmelse og demokrati er verdier i seg selv i landet vårt. Tillitsvalgte er ikke bare ”medspillere”, men skal ivareta kollektive arbeidstakerinteresser.

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter jobber på tvers av den norske modellen, både i form og innhold. Så lenge det er slik, vil samarbeidsvilkårene være vanskelige. Granatkastingen til Bratten er til hinder for den konstruktive dialog mellom partene både sentralt og lokalt, som er nødvendig for å nå målene som helseministeren har satt for framtidas helsevesen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse