fbpx Sykepleierne har ikke rett på gode arbeidstidsordninger! Hopp til hovedinnhold

Sykepleierne har ikke rett på gode arbeidstidsordninger!

Kanskje det nå er på tide at vi reiser oss opp og sier at nok er nok?

I år 2010 kan jeg fremdeles si at det er forskjell på yrkesgrupper, og om de får gode arbeidstidsordninger eller ikke.

Det er et stort problem at ikke heltidsstilling er en rettighet som alle sykepleiere kan velge. Et prinsipp som er viktig for NSF er at deltid er et valg og heltid er en rettighet.

Er dette et prinsipp som blir lett og etterleve i praksis?

Det er ikke slik at alle sykepleiere kan velge dette, eller få igjennom sin rettighet for heltid. Ofte er det slik at man da må ofre gode arbeidstidsordninger. Et eksempel er i kommunen der jeg jobber. Noen få sykepleiere har fått noen prosent økt stilling og som ”premie” for dette, MÅ vi alle jobbe flere helger. Dette er vel en grei "deal" er det ikke?

Et annet prinsipp som også er viktig for NSF, er prinsippet om at vi skal jobbe maks hver 3. helg. Prinsippet er satt opp mot heltidsrettigheten, noe som fører til at vi nå må jobbe ugunstig. Tenk så fint, hver 4. helg med en 13 timersvakt. Det høres jo fint ut, men tenker egentlig folk på hva det innebærer?

Dette sier egentlig mye om våre rettigheter. For at vi skal få en stilling som vi kan forsørge oss selv av, og skaffe oss fulle pensjonspoeng, må altså sykepleierne enten jobbe 13 timers vakter eller flere helger i året.

Rettigheten for fortrinnsrett til utvidet stilling er faktisk lovfestet i arbeidsmiljøloven i § 14-3. Det er en rettighet vi har som ligger til grunn for arbeidsmiljølovens formål.

Likevel blir det ansatt nye folk utenfra og gjerne i små stillinger. Vi trenger jo flere folk i helse, eldrebølgen er på vei inn, vi har allerede for få sykepleiere. Men vil du ha full stilling, så får du finne deg i å jobbe enda mer ubekvemt. Det lyder litt merkelig i mitt hode!

Så kommer setningen : ”Vi er kvinner vi vettu", dette hadde menn aldri funnet seg i.” Jeg synes ikke dette er noen unnskyldning. Jeg synes heller vi skal si at vi er kvinner med rettigheter og derfor finner vi oss ikke i dette.

Er det ikke likestilling da? Gjelder ikke arbeidsmiljøloven for alle?

Før jeg ble tillitsvalgt i NSF, visste jeg ikke hvilket arbeid det egentlig var for å få gode turnuser. Og at de aller fleste turnussene er laget på grunnlag av dispensasjoner fra de tillitsvalgte. Våre turnusser er ikke i utgangspunktet lovlige.

Kanskje det nå er på tide at vi reiser oss opp å sier at nok er nok, vi lever i en tid der det er likestilling og vi finner oss ikke i å måtte jobbe mer ubekvemt fordi vi krever våre rettigheter.

Jeg forstår ikke alltid begrunnelsen de legger bak dette, at vi må jobbe mer ubekvemt for at arbeidsgiver skal få ting til å gå opp (driften). Jeg skjønner ikke da hvorfor andre arbeidsplasser med andre yrkesgrupper får dette til og arbeidstakerne er ofte fornøyde.

Noen vil kanskje bruke i mot meg det at for eksempel legene jobber jo flere enn 13 timer. Er det akkurat det samme å jobbe som lege og sykepleier? 

Derfor: Jeg er kvinne, sykepleier, tjener dårligere enn menn, ønsker en stillingsprosent som jeg kan leve av. Derfor har jeg ikke rett på gode arbeidstidsordninger! 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse