fbpx Politikk, økonomi og fag – Kan det spilles på lag? Hopp til hovedinnhold

Politikk, økonomi og fag – Kan det spilles på lag?

Er det mulig å få politikk, økonomi og fag til å spille på lag?

Prøver du å følge med i debatten om hvordan helse- og sykehusvesenet bør organiseres kan du bli forvirret. Den ene dagen får du høre at Norge er verdens rikeste land med verdens beste helsetjeneste og et sykehusbudsjett og personellforbruk på verdenstoppen. Neste dag kommer melding om pasienter som ikke får hjelp, senger og avdelinger som må stenge på grunn av personellmangel og innstramminger.

I praksis finner helsepolitikken sin form gjennom et spill mellom mange aktører – politikere, byråkrater, fagfolk og fagforeninger, pasienter, brukerorganisasjoner, leverandører og medier. Styringsoppgaven er å utforme spilleregler – budsjetter, finansieringsordninger, lover, forskrifter og ledelsestiltak – slik at politiske mål implementeres. I praksis er det verken ressurser eller kunnskaper nok til å innfri alle krav om kvalitet, likebehandling, forutsigbarhet, kostnadskontroll og gi pasienter og profesjoner frihet. Politikernes utfordring er å avveie målkonflikter og gjennomføre reformer på en god måte. Som maktforsker og tidligere helseminister Gudmund Hernes en gang sa det: «Selv vår Herre har problemer i implementeringsfasen». Kjernen i dagens sykehuspolitikk er statlig eierskap og organisering i fire statlige regionale foretak. Styringen skjer gjennom et system med en krevende maktfordeling mellom politikk, fag, ledelse og butikk. Siden staten både er sykehuseier, bevilgende myndighet og kontrollerende instans, har helseministeren et klart politisk ansvar for at sykehusene skal gi pasientene det best mulige tilbud. Det som utløste sykehusreformen var ideen om å samle eierskapet på en hånd slik at en unngikk svartperspillet mellom 20 sykehuseiere og stadige krav om ekstrabevilgninger. Evalueringer viser at mye er blitt bedre. Det behandles flere pasienter og styringssystemet er blitt mindre byråkratisk, men vi sliter fremdeles med uklare ansvars- og rollefordelinger mellom sykehuspolitikkens ulike aktører.

Helsepolitikken er underlagt politikkens lover og luner og når regjeringer skifter endres også de nasjonale spilleregler. Stadig endringer i utformingen av finansieringsordninger skaper uforutsigbarhet for sykehusene. Gradvis har det vokst fram en erkjennelse om at det bør sentraliseres mer og at ikke alle kan gjøre alt. Strukturutfordringene er spesielt store i den nye storregionen Helse Sør-Øst. Ved å slå sammen de tre sykehusene Aker, Ullevål og Rikshospitalet til ett stort universitetssykehus kan man høste både faglige og økonomiske gevinster ved sykehusdriften i hovedstatsområdet. Det nye sykehuset blir det største i Norden og nettopp i størrelsen ligger det drifts- og ledelsesutfordringer. Våren 2009 skal helseministeren legge fram en samhandlings reform som skal rive ned skillet mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten og endre finansieringsordningene slik at det blir lønnsomt for kommunene å forebygge, behandle og rehabilitere i lokalsamfunnet.

Norge bruker mer penger på helse per innbygger enn nesten alle andre land fordi:

• vi har råd til det

• vi har mange helsearbeidere

• våre politikere har store ambisjoner om å spre spesialisert helsetjeneste utover i landet og vi har derfor en sykehusstruktur med mange små sykehus

Helsepolitikkens grunnleggende økonomiske utfordring er å prioritere. Vi vil ikke bruke «priser» for å få balanse mellom etterspørsel og tilbud. Verken politikere eller fagfolk liker å prioritere. Det er ingen som vinner velgere på å være eksplisitte på å si at bestemte pasienter skal komme bak i køen. Og fagfolk slåss for sine spesialiteter og sine pasientgrupper. Til tross for debatter og utredninger sliter vi med å utvikle prioriteringsprinsipper. Norges største realøkonomiske utfordring er at vi vil mangle arbeidskraft. Dersom antall ansatte i helse- og sosialsektoren skal øke like raskt i årene fremover som de siste 15 år, må cirka 44 prosent av arbeidsstyrken de kommende årene gå til denne sektoren. Vi har begynt å forberede oss på at helsetjenestens viktigste «kunde» – de over 65 år – vil øke dramatisk. Samtidig blir pasientene mer kravstore, rettighetstankegangen vinner mer frem og den medisinske teknologien stormer fremover og gjør det mulig å behandle flere for stadig mer. Mens det tidligere var en utbredt oppfatning blant kirurger at det var umulig å operere på hjertet, er hjertekirurgien i dag blitt en omfattende medisinsk industri.

Helsetjenesten er arbeidsintensiv og kvaliteten på den fagutdannete arbeidskraft er den kritiske suksessfaktor. Fordelingen av arbeidsoppgaver bestemmes gjennom kunnskapsutviklingen og reguleres av lover, regler, tradisjoner og utdanningssystemet. Det å få profesjoner som arbeider med liv og død, håp og fortvilelse, smerte og angst, og med egne faglige ambisjoner til å være med på helhetlige prioriteringer, er en av de vanskeligste lederoppgaver i et samfunn. Myndighetsområdet mellom yrkesgruppene er ikke statiske, men gjenstand for stadig forhandling og reforhandling. Sykehusene er dominert av to yrkesgrupper, leger og sykepleiere, som ofte har større lojalitet til egne fag enn til de organisasjoner de jobber i. Å si at en lege er lojal mot pasienten, er bare en delvis sannhet. Legene er lojale mot et gen, mot lungene, mot blodårene, mot den enkelte delen av viruset og så videre. Bare leger, om noen, klarer egentlig å kontrollere legenes faglige virksomhet. Sykepleierne har ikke samme vitenskapelige status som legene, men har gradvis utviklet en sterk bevissthet om eget fag, og selvtilliten i forhold til legene er økt. Sykepleiefagets identitet er styrket gjennom økt forskning som har gitt kunnskap om:

• menneskers reaksjoner og tolkning av helse, sykdom og lidelse

• forholdet mellom behandling og Økonomi

• hvordan det skal gjøres prioriteringer i det kliniske felt

Fremtidens komplekse sykdomsbilde vil gi sykepleierne en stadig viktigere rolle.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse