fbpx Bygger minner og muskler på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Bygger minner og muskler på sykehjem

Bjørn Føllingen sykler gate opp og gate ned inne på Løvåsen sykehjem.

– Se, der er Ulriken. Og der er Tollboden!

Sykehjemsbeboer Bjørn Føllingen (bildet) styrer trygt og rolig mellom turgående bergensere, taxier som tuter og busser som suser forbi. Med hendene plassert på sykkelstyret og bena på pedalene sykler han – speedometeret viser at han har god fart, kalorier brennes, svetteperlene kommer så vidt fram i panna.
 

– Bedre matlyst

Han bor på Løvåsen sykehjem i Fyllingsdalen. Bjørn har ikke tatt turen ut for å sykle gjennom byens gater – sykkelen er stasjonær og delvis motorisert, og en stor skjerm spiller av en film sett fra et sykkelsetes perspektiv.

– Man blir nærmest dratt framover av filmen, sier Tor Engevik, sykepleier og assisterende leder ved skjermet enhet ved sykehjemmet.

Aktivitør Birte Eliasen sørger for at sykkelen er riktig innstilt og forteller om fordelene ved denne typen trening:

– Bedre matlyst, de som veier for mye går ned noen kilo, treningen bygger muskler. Og så er det sosialt: Selv om bare én sykler om gangen, kan mange sitte rundt og se på og kommentere filmen, sier Eliasen.

Hele byen 

– Vi ser også at pasienter med utfordrende atferd blir roligere, sier Engevik.

Nå har de fire sykler fordelt på sykehjemmets 15 bogrupper. Det betyr at beboerne har sykkelen i to uker, så blir den flyttet videre til en annen avdeling. Da går det noen uker før de har den igjen.

– Vi ønsker oss helst en sykkel på hver avdeling, sier han.

I 2012 ble dette konseptet testet ut på fem av byens sykehjem; Midtbygda, Engensenteret, Løvåsen, Slettemarken og Kolstihagen.

De stillestående motordrevne syklene ble en så stor suksess at byrådet i fjor bestemte at alle sykehjem skal få denne muligheten. Ved 40 kommunale institusjoner kan beboerne nå sykle mens de ser på minutt-for-minutt-turer gjennom kjente områder i byen.

Idet sykkelen tråkkes i gang, starter også filmen som tar dem med på tur gjennom byen. Filmene ledsages av lokale sanger og melodier, som også fremkaller minner hos demente pasienter.

Firmaet som leverer sykkel-pakken er Motitech, og det har utviklet tilbudet i samarbeid med og etter en idé av etat for alders- og sykehjem i Bergen kommune.

– Bedre mobilitet

– Mange flotte historier har kommet ut av dette prosjektet, sier Rune Eidset, spesialrådgiver i etat for alders- og sykehjem i Bergen kommune.

Han er ansvarlig for rapporten som førte til at pilotprosjektet ble utvidet fra seks sykehjem til å gjelde hele byen. Han ramser opp helsegevinstene som har blitt rapportert:

– Disse observasjonene kommer fra Kolstihagen sykehjem, et av pilotsykehjemmene, forteller Eidset.

– I starten er det ikke uvanlig at brukerne må bruke motoren som er koblet til pedalene i 70 prosent av tiden. Etter en måned er mange nede i 30 prosent. Det betyr at de har styrket både utholdenhet og muskler, sier han.

– Gi pedalen, nå!

Bjørn Følling suser gjennom løypa:

– Etter Tollboden kommer du til Havforskningsinstituttet, som ligger på høyresiden, litt lengre frem, sier Tor Engevik.

– Det ligger til venstre, korrigerer Bjørn. Og legger til: – Der har vi Hifi-klubben!

Samtalen går om kjente og kjære steder. En taxi kommer i overkant fort inn fra venstre, og Bjørn må bremse, før kysten igjen er klar:

– Gi pedalen nå, Bjørn, sier Engevik engasjert.

Han er fornøyd med å ha dette tilbudet inne på sykehjemmet.

– Det at de hører kjent musikk og samtidig har en video med steder de kjenner, gjør at mange minner kommer tilbake. De synes det er kjempegøy å sykle, og det har vært noen tilfeller der pasienten har syklet litt for lenge. Derfor er det veldig viktig at vi passer på å få dem av i tide, humrer Engevik.

Han er opptatt av at beboerne skal få mulighet til fysisk utfoldelse.

– Syklingen skal ikke erstatte det å gå turer eller å ha andre aktiviteter. Men det er et fint supplement.


Færre fall?

I Kristiansund starter NSFs faggruppe for sykepleiere i ortopedi om kort tid opp med et forskningsprosjekt som skal se effekten av denne typen sykkeltrening opp mot falltendens hos sykehjemsbeboere. 

I løpet av forskningsprosjektet skal de registrere antall fall, samt fall med bruddskade før, under og etter sykkeltreningen.

– Målet med dette prosjektet er å redusere falltendens og fall med bruddskade hos sykehjemsbeboerne. Vi ønsker også å styrke kompetansen rundt fallforebygging hos personalet ved sykehjemmet, opplyser Gudrun Karlsen, fagutviklingssykepleier i Helse Møre og Romsdal og nestleder i NSFs faggruppe for sykepleiere i ortopedi.

Sykehjem fra hele landet snuser nå på mulighetene for å få skaffet en slik sykkel, flere kommuner er allerede i gang og har fått laget lokale filmer. 
 

– Lett tur

Også leder for faggruppen for geriatri og demens, Cecilie Olsen, har bare lovord om tiltaket:

– Rett og slett veldig positivt, sier hun.

– For eksempel er vandrere ofte fysisk friske og har en stor utferdstrang. Det er ingenting i veien for at disse pasientene kan være fysisk aktive og trene. Det er lettere å tenke rehabilitering og trening for dem som er på korttidsopphold på et sykehjem.

– Men også på langtidsavdelingene er det mange pasienter som kan ha god effekt av å trene og være fysisk aktive, sier hun.

– Dette tiltaket er som et kinderegg med tre ting på en gang: Syklingen gir fysisk aktivitet og trening, filmvisningen gir reminisens og fremhenting av minner, og sosialt og meningsfullt samvær med andre kan hindre isolasjon og tilbaketrekning.

Etter å ha klatret seg oppover motbakker og seilt nedover unnabakker, har Bjørn Føllingen kommet vel fram til brygga. Han konstaterer at det var en lett tur i dag.

– Det kunne godt vært litt tyngre, sier han. 


aknbh@sykepleien.no

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse