fbpx Legger frem stortingsforslag tirsdag: Vil at turnusarbeidere skal jobbe mindre Hopp til hovedinnhold

Legger frem stortingsforslag tirsdag: Vil at turnusarbeidere skal jobbe mindre

Bildet viser Seher Aydar.

Rødt vil at alle typer turnusordninger blir likestilt med skiftarbeid – og får støtte av NSF. Men Høyre vender tommelen ned.

Tirsdag 8. april leverer Rødt et forslag i Stortinget som etter partiets mening vil gjøre at ansatte på sykehus får bedre arbeidsvilkår.

Partiet vil at turnusarbeidere skal jobbe mindre. Alle typer turnusordninger skal bli likestilt med skiftarbeid. 

Ansatte som jobber døgnkontinuerlig skift, har i dag 33,6 timers arbeidsuke. Turnusarbeidere har i utgangspunktet 35,5 timer. 

Dersom du jobber et sted som ikke har tariffavtale, er det arbeidsmiljølovens regler som skal følges. 

– Hvis vi skal løse krisen med mangel på helsepersonell, må vi se på arbeidsbelastninga. Og vi må se på arbeidstida, ikke minst.

Det sier Seher Aydar til Sykepleien. Hun er helsepolitisk talsperson for Rødt. 

Kortere arbeidstid

Tapt hviletid og stadig forskyving av døgnrytme er en belastning som ifølge Rødt må kompenseres i form av kortere arbeidstid. 

Aydar viser til at Norsk Sykepleierforbund (NSF) har gjort en beregning av dette. Den viser at forskjellen på turnus- og skiftarbeid utgjør tre uker. 

– Hvem skal jobbe de tre ukene som dermed bortfaller?

– Vi må styrke grunnbemanninga. Det kan utgjøre forskjellen som trengs for at folk kan stå i jobb lenger, kunne hente seg inn når du står i en full stilling og dermed få sykefraværet ned. 

Hun påpeker at mange i helse- og omsorgstjenesten jobber såkalt «frivillig» deltid, fordi arbeidsukene er for tøffe. Og at helse er blant bransjene med høyeste sykefravær.

Aydar er overbevist om at å sidestille turnus og skift er en del av løsningen for å rekruttere til og beholde flere i fulle stillinger.

Ingen applaus fra Høyre

Rødt får ingen støtte fra Høyre. 

Turnus og skift kan ifølge Tone Wilhelmsen Trøen ikke sammenliknes. Trøen leder helsekomiteen på Stortinget.

Turnus egner seg i helsetjenesten fordi det er ulikt behov for bemanning gjennom døgnet, er hennes syn.

Forslaget bidrar ikke til å løse dagens eller morgendagens utfordringer, skriver Trøen i en e-post til Sykepleien.

– Jeg mener Rødt lanserer gamle ideer.

For det er ikke første gang Rødt foreslår dette.

Seher Aydar i Rødt skrev om det samme i Sykepleien for to år siden.

Rødt: – Mer lønnsomt

Men Seher Aydar holder fremdeles på sitt.

– Hvor mye vil dette koste?

– Dette er en god investering. Sykehusene vil beholde folk, slik at de ikke slutter som sykepleiere eller blir sykmeldte på grunn av høy arbeidsbelastning. Samfunnet vil tjene på det, svarer Aydar.

– Hvor mye vil samfunnet spare på dette, da?

– Dette er ikke en beregning som er så enkel å gjøre, svarer Aydar.

Men hun mener det vil bli mer lønnsomt enn i dag. Hun framhever at høy arbeidsbelastning skaper hyppige utskiftninger, sykefravær og at mange slutter lenge før de når pensjonsalderen.

Hun viser til at en fjerdedel av sykefraværet på sykehusene oppgis å være relatert til jobben, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Hvis politikerne sørger for ordninger som gjør at flere står i jobb uten å bli syke av det, er det bra for de ansatte, for sykehusene og for samfunnet, er Rødts poeng.

Fakta
Rødts forslag
  • Arbeidshverdagen til mange helsepersonell er preget av vakter på opptil 19 timer, etter særskilte avtaler enda lengre, og arbeidsuker på opptil 60 timer. I tillegg gjøres det ofte unntak fra hviletidsbestemmelsene med færre timer hvile mellom vakter.
  • Fagforeningene beskriver at intensiteten i arbeidet har økt, og at det gjør disse unntakene mer belastende å stå i.
  • Ansatte som jobber døgnkontinuerlig skift har i dag 33,6 timers arbeidsuke. Turnusarbeider har i utgangspunktet 35,5 timer, men med arbeidstidsreduksjon etter gitte kriterier.
  • Fafos evaluering av bestemmelsen om redusert ukentlig arbeidstid for arbeidstakere i tredelt turnus, viser at bestemmelsen bare i begrenset grad har ført til en arbeidstidsreduksjon for denne gruppen.
  • Forskjellen mellom skift og turnus utgjør ca. tre uker mer arbeid hvert år. Det er tid som kunne gitt pustepauser i en belastende arbeidshverdag. Det kan utgjøre forskjellen som trengs for at folk kan stå i jobb lenger, kunne hente seg inn i en full stilling og få sykefraværet ned.

Forslaget: Stortinget ber regjeringen ta initiativ til arbeidstidsreduksjon for turnusarbeidere i Arbeidsmiljøloven, slik at alle typer turnusordninger likestilles med skiftarbeid, og komme tilbake til Stortinget med nødvendige lovendringer.

Kilde: Rødt

– Spill for galleriet

Men Høyre er fremdeles ikke imponert, selv om partiene ser ut til å være på linje om dette:

Når så mange sykepleiere slutter i helsetjenesten, er det åpenbart at dagens arbeidsmiljølov ikke verner turnusarbeidere godt nok. 

Men så skiller partiene lag.

I stedet for å bidra til en modernisering av arbeidsmiljøloven slik at den tar bedre hensyn til turnus, reproduserer Rødt gamle forslag, mener helsekomiteens leder Tone Wilhelmsen Trøen i Høyre. 

– Det er lite konstruktivt og minner mer om spill for galleriet enn å finne konstruktive løsninger for helsepersonellet som står i tøffe utfordringer. 

Flere forslag

Rødt foreslår også å styrke bemanningen på sykehusene. De vil ha pause- og rapporteringsrom på alle nye sykehusbygg. Og de vil ha mindre bruk av vikarinnleie.

Nå skal forslagene til behandling i helsekomiteen. Der sitter Høyre med komitéleder Tone Wilhelmsen Trøen. Så skal de igjennom en stortingsdebatt. Og så skal det stemmes i Stortinget.

Bildet viser Tone W. Trøen.
KRITISK: Tone Wilhelmsen Trøen fra Høyre leder helsekomiteen på Stortinget. Hun støtter ikke Rødts forslag om å sidestille turnus- og skiftarbeid. Foto: Gisle Oddstad/VG

NSF: Støtter Rødts forslag

Nestleder Kai Øivind Brenden i Norsk Sykepleierforbund mener Rødts forslag er helt i tråd med NSFs politikk:

– Mange av våre medlemmer opplever ikke at det er et reelt valg å jobbe heltid, fordi kombinasjonen av belastning knyttet til både psykososiale og ergonomiske arbeidsmiljøfaktorer er for høy.

NSF skal arbeide for likestilling av skift og turnus slik at de som etter dagens avtaleverk kvalifiserer for 35,5/uke vil kvalifisere for 33,6 t/uke
NSFs landsmøtevedtak

Brenden skriver også i e-posten at i en tid med en kritisk mangel på sykepleiere vil dette bidra til at flere ønsker å bli sykepleier, at flere orker å stå i yrket et helt yrkesliv – og at vi klarer å mobilisere tilbake noen av dem som har valgt å forlate yrket. 

– Med andre ord en vinn-vinn situasjon.

NSF mener det er viktig med søkelys på det systematiske arbeidsmiljøarbeidet og at arbeidstidsordningene innrettes slik at de ivaretar helse, sikkerhet og gir reell mulighet for heltid. 

– Dette er også i tråd med anbefalingene i den nylig lanserte rapporten fra Kvinnearbeidshelseutvalget, skriver Brenden.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Gry Mette Lorentsen

Sykepleier
1 week 2 days siden

Høyre mener selvsagt at ting skal forbli som de er. Egner seg for helsetjenesten sier de. Men enn om de tenkte på hva som egner seg for de som jobber i førstelinja i helsetjenesten. Har de hørt om helsefremmende turnus?

Ida

6 days 1 hour siden

Seer Adyar har truffet spikeren på hodet der tror jeg! Helt riktig å sidestille skift og turnus arbeid. Helse arbeidere har vært overbelastet for lenge. Ser på sykehjemmet jeg jobber så er det en utgangs dato på rundt 20 år. Da har de så vondt i bein, kropp og er slitne. Flere vil kunne stå lenger i jobb med tilrettelegging enig i at det vil bidra til å løse problemet på sikt! Og gjøre det mer attraktivt å jobbe i kommunen. Nå er det et yrke man vet sliter deg ut! Å gjøre det attraktivt vil gjøre at fler ønsker å gjøre den innsatsen og trives mer innen god arbeidsplass der man blir satt pris på og har gode arbeidsvilkår.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse