Skal legestudenter jobbe hos dere i år? Slik svarer kommunene

Utenlandske legestudenter ansettes ulovlig som sykepleiere i mange kommuner. Sykepleien har spurt om de skal bruke legestudenter i sommer.
Ifølge Sykepleiens kilder har Bergen kommune i flere somre brukt svenske legestudenter i sykepleierroller.
Vet du noe om denne saken? Send oss en e-post.
Da vi spurte byrådsavdelingen for eldre, helse og omsorg i Bergen kommune, svarte de først at dette er et godt alternativ:
– Det er utfordrende å rekruttere nok sykepleiere til våre tjenester, spesielt om sommeren når våre sykepleiere skal ha ferie. Da er medisin- og sykepleiestudenter et godt alternativ, både fordi de allerede er i gang med et relevant studieløp, og fordi det kan være gunstig for rekrutteringen etter fullført bachelor.
Byrådsavdelingen la til at studentene også tilfører et nytt perspektiv på tjenestene.
Hva med helsepersonelloven?
Sykepleien ba Bergen kommune forklare hvorfor de bruker legestudenter, og hvordan dette forholder seg til norsk lovgivning.
Sykepleiertittelen er beskyttet, og det kreves autorisasjon for å jobbe som sykepleier.
Kjell Wolff i byrådsavdelingen for eldre, helse og omsorg svarte:
– Alle studenter kan utføre oppgaver de har kunnskap om og har fått nødvendig opplæring i. For eksempel må studenter ha bestått legemiddelhåndtering på skolen og gjennomgått praktisk opplæring lokalt dersom de skal håndtere legemidler.
Han understreket også:
– Bruk av medisinstudenter er i tråd med gjeldende regler, så lenge oppgavene tilpasses deres kompetanse, skriver Wolff i en e-post.
Slik svarer andre kommuner
Sykepleien har kontaktet flere kommuner der vi har fått tips om at legestudenter fyller sykepleierstillinger om sommeren. Her er noen av svarene vi fikk:
Osterøy: Måtte velge legestudent
Kristin Ruud Myking, kommunalsjef helse, omsorg og sosial i Osterøy kommune nord for Bergen, skriver i en e-post at det ikke er planlagt bruk av legestudenter i sykepleierstillinger i 2025.
– Det var det heller ikke i 2024, men vi fikk ikke tak i sykepleiere med god nok norskkompetanse og måtte velge legestudent.
Lyngdal: Bare sykepleiere jobber som sykepleiere
Anne Sanden Kvinen, enhetsleder for institusjon og hjemmetjeneste i Lyngdal kommune, skriver i en e-post at de bruker legestudenter som sommervikarer både i institusjonene og i hjemmetjenesten.
– De får ikke samme ansvar som sykepleiere. Bare sykepleiere jobber som sykepleiere.
Halden og Nord-Fron: Ingen legestudenter
Halden kommunes kommunalavdeling for helse og mestring opplyser i en e-post at de ikke har planer om å bruke legestudenter i sykepleiervakter denne sommeren.
Assisterende kommunalsjef for helse i Nord-Fron, Kari Hage, skriver:
– Nord-Fron kommune hadde i 2023 en legestudent fra et vikarbyrå. Denne personen ble ikke brukt som sykepleier, men som vikar på lik linje med andre. Etter dette har vi ikke brukt legestudenter, og det er heller ikke planlagt i år. Vi har innført kalenderplan og langvakter, noe som har gitt en bedre fordeling av sykepleieressursene. Derfor er det ikke behov i 2025.
Bømlo: Ansettes som hjelpepersonell
Kommunedirektør Kjell Magnar Mellesdal i Bømlo kommune skriver at de ikke har planer om å ansette legestudenter som ferievikarer for sykepleiere.
– Vi har benyttet legestudenter som har søkt på ordinære ferievikarstillinger. De har blitt ansatt som hjelpepersonell ved legekontor, og vi har individuelt vurdert hvilke oppgaver de kunne utføre.
Han viser også til et annet eksempel:
– I to år har vi brukt en legestudent fra et vikarbyrå i en stilling der vi søkte etter en sykepleier, men ikke fikk denne kompetansen. Vi vurderte hvilke oppgaver studenten kunne utføre, og vedkommende ble ikke ansatt som sykepleier.
Vestnes, Hammerfest og Stord
Flere kommuner har gitt korte svar på Sykepleiens henvendelse:
– Vestnes kommune kommer ikke til å bruke legestudenter til å fylle ledige sykepleiestillinger, skriver Monica Beinset, kommunalsjef for helse og omsorg.
Kommunalsjef for helse og omsorg i Hammerfest, Gyri Krogh, svarer:
– I Hammerfest kommune ansettes legestudenter som pleiemedarbeidere i offentlig stillingskode 6583 og intern stillingskode 1701–1704 (1. – 4. års student). Vi ansetter ikke legestudenter for å fylle ledige sykepleierstillinger.
Stord kommune bruker heller ikke legestudenter i sykepleierstillinger:
– Stord kommune bruker ikke legestudenter som sykepleiere. De har delvis hatt delegert myndighet til medisinering og enkelte andre oppgaver, men uten sykepleieransvar. Det har alltid vært en sykepleier på samme vakt. Det er tre år siden Stord kommune sist hadde en legestudent fra et vikarbyrå, skriver kommunalsjef Anne Karin Fossdal i en e-post.
Indre Østfold: Takket ja
– Det har hendt at vikarbyråer har tilbudt Indre Østfold kommune medisinstudenter når vi har bestilt sykepleiere. I de tilfellene vi har takket ja, har vi ikke hatt andre alternativer, forteller Øivind Olafsrud, seksjonsleder for helse og mestring i Indre Østfold kommune, i en e-post.
– De fleste medisinstudentene har fått opplæring i oppgaver som helsefagarbeidere utfører. Noen studenter, dersom de har fullført og bestått åtte semestre, har fått opplæring i enkelte prosedyrer som vanligvis utføres av sykepleiere. De er aldri alene med ansvaret på vakt, og det skal alltid være autorisert personell tilgjengelig for avklaringer.
Olafsrud mener medisinstudenter, som sykepleiere og annet helsepersonell, har varierende erfaring og kompetanse.
– Noen har bred erfaring og kan mye, mens andre har smalere erfaring. Det er opplæringen og erfaringen din som avgjør hvilke oppgaver du kan utføre. Oppgaver kan delegeres, men ikke ansvaret.
Seksjonslederen er tydelig på at kun autoriserte sykepleiere kan jobbe som ansvarlig sykepleier på vakt.
– Det vil alltid være en godkjent sykepleier som har det overordnede ansvaret og som kan bidra til riktige beslutninger. Den observasjons- og vurderingskompetansen en sykepleier har, sammenliknet med andre profesjoner, er viktig.
Han understreker at kommunen jobber aktivt med å rekruttere egne sykepleiere, men at det er spesielt utfordrende å skaffe nok sykepleiere til nattarbeid.
– Slik sommerdriften er planlagt, ser det ut til at vi i svært liten grad vil trenge å benytte vikarbyråer fremover, inkludert i sommermånedene. Unntaket er noen få uker i sommer og ved et begrenset antall avdelinger, skriver Olafsrud.
1 Kommentarer
Hanna
,《Utenlandske legestudenter ansettes ulovlig som sykepleiere i mange kommuner.》Hva er poeng å skrive utenlandske hvis saken gjelder generelt sett studenter. Jeg for eksempel har jobbet med norske studenter i sykepleier stilling. Det er å sette negativitet til ord utenlandske. Helt unødvendig!