fbpx Søker medisinstudenter til sykepleiestillinger Hopp til hovedinnhold
Ferieavvikling:

Søker medisinstudenter til sykepleiestillinger

Skjermdump av utlysningen Larvik kommune la ut på finn.no for å få tak i sommrvikarer

Larvik kommune søker etter medisinstudenter til å fylle sykepleierstillinger.

– Kommunen må søke etter sykepleier for å fylle roller som sykepleier, sier Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund.

I februar lyste Larvik kommune ut sommervikariater, blant annet ved Larvik interkommunale legevakt. I utlysningen står det at «kommunen søker 4 og 5 års medisinstudenter i rollen som sykepleier».

Spørsmål til NSF

– Dette ser vi på med stor bekymring, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– En kan ikke sette inn andre enn autoriserte sykepleiere til å fylle rollen som sykepleier. Det må vurderes om Helsetilsynet bør varsles, sier hun.

By legger til at dette ikke betyr at medisinstudenter ikke kan jobbe i helsetjenesten på linje med sykepleierstudenter.

– Men de kan ikke fylle rollen som sykepleier med ansvar og oppgaver som tilligger sykepleiere. Kommunen må søke etter sykepleier for å fylle roller som sykepleier. Kompetansebehovet i en feriekommune som Larvik kan vel ikke sies å være lavere om sommeren enn ellers i året, sier By.

Helsetilsynet sier i en e-post til Sykepleien at de ikke ønsker å kommentere saken og at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for forsvarlige tjenester.

– Legestudenter har mer teori

Avdelingsleder ved Larvik legevakt, Heidi Gusland, sier til Sykepleien at de søker etter medisinstudenter, fordi de har et større faglig teorigrunnlag enn sykepleierstudenter og nyutdannete sykepleiere.

– Dette er prøvd ut i avdelingen, sier hun.

– Jobben som sykepleier ved legevakt er i behov av klinisk vurderingskompetanse, og her har medisinstudenter en styrke, sier Gusland.

Legevakten vektlegger i tillegg om medisinstudenten har hatt helserelevant praksis.

– For å jobbe på Legevakt må de ha gjennomført eksamen i farmakologi, og de jobber aldri alene. De er under supervisjon av erfarne sykepleiere og leger. Turnus settes opp i forhold til at det alltid er erfarne sykepleiere som jobber sammen med medisinstudentene. De gjennomfører opplæring i nødnett og triage, det vil si pretester på nettet, og har to teoridager på legevakt. I tillegg er det minimum fem operative opplæringsvakter, sier Gusland.

Kan få studentlisens

– Er det lov å søke etter legestudenter som skal inn i rollen som sykepleier?

– Medisinstudenter på 4. og 5. året kan få studentlisens for å arbeide på sykehus og helseinstitusjoner, eller som assistent hos en praktiserende lege. Lisensen gir adgang til å arbeide under veiledning av en autorisert lege, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Per Magne Mikaelsen.

Han sier til Sykepleien at det ikke er anledning til å arbeide selvstendig med en slik lisens, og at det ikke er anledning til å bruke tittelen lege.

– Legestudenter med studentlisens har anledning til å ha sommerjobb, og vil på den måten kunne få verdifull erfaring som en forberedelse til legeyrket. Det vil være opp til både studenten selv og arbeidsgiveren å passe på at studentene arbeider under veiledning av autorisert helsepersonell og innfor hva som er forsvarlig, sier Mikaelsen.

– Sykepleie er et annet yrke

Mikaelsen sier det er uheldig å definere rollen til de nevnte studentene som en sykepleierrolle, fordi dette er et annet yrke.

– Studentlisensen gir rett til å arbeide under tittelen «stud.med.», og bør refereres til med denne tittelen. Studentene oppfyller ikke vilkårene for å få autorisasjon eller lisens som sykepleier, siden de ikke har en fullført helsefaglig utdanning og i tillegg utdanner seg innenfor et annet yrke, sier Mikaelsen.

– Ikke ta en stilling du ikke er kvalifisert for 

– Har dere noen råd til medisinstudenter som eventuelt søker på slike stillinger eller vikariater?

– Pasienter skal ha helsepersonell rundt seg som gir dem en helhetlig og kompetent omsorg. Det betyr at alt helsepersonell har et eget ansvar for å utføre oppgaver de er kvalifisert for, og å ikke utføre oppgaver de ikke er kompetente til, sier Leder for Norsk medisinstudentforening (Nmf), Eivind Valestrand.

Han mener at ingen må ta en stilling eller et ansvar i arbeidet som de ikke er kvalifisert for, og presiserer at medisinstudenter er ikke sykepleiere.

– Dersom noen føler seg presset inn i en situasjon der de må ta et større ansvar enn de egentlig har kompetanse til, er det viktig at de sier ifra om dette til sin arbeidsgiver. De er også velkommen til å ta kontakt med oss ved usikkerhet eller spørsmål omkring dette, sier Leder for Norsk medisinstudentforening (Nmf), Eivind Valestrand.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse