Anatomieksamen: Sykepleier Ole Kristian Brones Berg er eksamensgeneral
Dette er mannen som står som hovedansvarlig for oppgavene til årets anatomieksamen. Førstkommende onsdag skal flere tusen sykepleierstudenter få brynt seg.
Anatomieksamenen nærmer seg med stormskritt. Onsdag 11. desember skal alle landets førsteårs sykepleierstudenter få vist hva de har lært på knappe fire måneder.
Eksamensgeneralen er sykepleier
Strykprosenten på anatomieksamen er høy, og mange studenter er nervøse. Bak oppgavesettet som åpnes om to dager, står et knippe fagfolk som gjennom høsten har lagt hodene i bløt for å finne akkurat de riktige oppgavene for å teste studentene.
Førsteamanuensis og sykepleier Ole Kristian Brones Berg har siden 2019 ledet denne gruppen av fagfolk. Til vanlig underviser han ved Høgskolen i Molde i nettopp anatomi.
– Vet dine studenter at det er du som er eksamensgeneral?
– Nei, det går stort sett under radaren. Studentene leser nok ikke så nøye det som står med liten skrift om hvem som har laget oppgavene.
Profesjonelle fagnerder
Ole Kristian Brones Berg og de andre i faggruppen holder stort sett digitale møter.
– Vi kommer fra hele landet, så det er det mest fornuftige. Vi har det likevel moro sammen og får diskutert og brynet oss. Å være med i en slik gruppe gir et ekstra fagkollegium som er nyttig og gøy å være en del av. Vi er alle fagnerder og over gjennomsnittet faginteressert, sier Berg.
Arbeidsgruppen og referansegruppen jobber fortrolig med sine oppgaver og dekker en god bredde av undervisningserfaring fra flere campus.
– Vi er profesjonelle og holder oss strengt til læringsmålene som er satt. Det danner grunnlaget for alt vi gjør – både når det gjelder å lage oppgaver, men også når vi legger opp undervisningen.
Diskuterer ikke strykprosenten
Å lage en god eksamen, handler om at det må finnes noe for alle.
– Både de som har stålkontroll på emnene, og de som kan nok til at det er innenfor læringsmålene, skal få vist seg frem, sier han.
– Strykprosenten er høy, er det noe dere diskuterer?
– Nei, det gjør vi ikke. Vår agenda er å lage oppgaver som gjør at de som har nok kunnskap til at læringsmålene er oppfylt, skal bestå eksamen, sier han.
Stort ansvar
Berg er fullt klar over at mange studenter nå «grugleder» seg til onsdagens eksamen.
– Det er et ærefullt oppdrag og et stort ansvar å lage disse oppgavene. Det er noe vi alle i faggruppen tar på alvor, sier han.
I tillegg har de en referansegruppe som de tester ut oppgavene på og får innspill fra.
– Vi lytter nøye til det de sier og gjør endringer når det trengs, sier han.
Når alle er fornøyd, leveres oppgavesettet til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut).
– Det er Nokut som er ansvarlige for selve gjennomføringen. Så i slutten av oktober leverte vi årets eksamen til dem, slik at de kan legge oppgavene inn i programmene som brukes ved de forskjellige universiteter og høyskoler, sier han.
Hvordan det går får vi svar på når sensuren faller i januar.
– Det er minst like spennende for oss som for studenten, sier Berg.
0 Kommentarer