fbpx Blakstad tilhører oss, og sykehusområdet bør gjenbrukes Hopp til hovedinnhold

Blakstad tilhører oss, og sykehusområdet bør gjenbrukes

Bildet viser Blakstad sykehus i sommerlige omgivelser

Forebygging og rehabilitering er kommunens ansvar, og alle bygningene som hører til sykehusområdet på Blakstad, ligger til rette for gjenbruk.  

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Blakstad psykiatriske sykehus i Asker er lagt ut for salg, og gevinsten skal delfinansiere det nye samlokaliserte sykehuset som er under oppføring i Drammen. Selger er Vestre Viken helseforetak, og ledelsen vil nok ha størst mulig gevinst. Salg til boligutvikling har vært nevnt. 

Helt siden beslutningen om samlokalisering ble tatt, har effektive tilfriskningsressurser ved sykehuset blitt avviklet i påvente av nybygg. Det samme har skjedd med stillinger som aktiverte pasientene før. I helseforetaksmodellen kan overskudd fra psykiatri på sparebluss overføres til somatikken. 

Området må ikke selges

På et somatisk sykehus er behandlingen stort sett målbar, både for kostnad og resultat, men i psykiatrien er behandlingen vanskeligere å måle. I akuttfasen er de fleste pasienter midlertidig uten evne til fornuftig kommunikasjon. 

Som målbærer for denne pasientgruppa vil jeg hevde at det naturskjønne området ved Blakstad psykiatriske sykehus moralsk sett tilhører oss.

Aksjonsgruppen Bevar Blakstad sykehus har fremmet forslag om at sykehusområdet ikke må selges, men utvikles til et psykisk helseknutepunkt. Forebygging og rehabilitering er kommunens ansvar, og alle bygningene som hører til sykehusområdet på Blakstad, ligger til rette for gjenbruk.

Tilbudet bør utvides, ikke avvikles

En nøtt for selger er en unik behandling kalt basal eksponeringsterapi (BET), som i dag er lokalisert på Blakstad. Klinikkdirektøren opplyser til fagbladet Sykepleien at BET-enheten må avvikles eller omorganiseres fordi den ikke er bærekraftig. Pasienter fra hele landet kan søke seg dit, og avdelingen går i dag med overskudd. 

BET-behandling er et tilbud til behandlingsresistente pasienter som er oppgitt av mainstream-psykiatri. BET har svært gode resultater og internasjonal anerkjennelse. Avdelingen kan passe godt inn i et helseknutepunkt, og tilbudet bør heller utvides enn å bli avviklet. Men det kommer ikke til å skje fordi en gjenblivende psykiatrisk avdeling på Blakstad vil forringe salgsgevinsten av området. 

Behandling som gjør folk friske og arbeidsføre igjen, er altså ikke vurdert som bærekraftig og verdt å satse på.

Har potensial til å løse floken

Brukernes interesseorganisasjoner har i flere år påpekt at den offentlig finansierte psykiatrien har et stort problem, og det er feil- og overmedisinering på svakt kunnskapsgrunnlag. Et nasjonalt kunnskaps- og behandlingssenter på Blakstad, med utgangspunkt i erfaringene fra BET, har potensial til å løse den floken.

Samfunnsøkonomisk er ikke pillepsykiatrien bærekraftig i det hele tatt, men i klinikkens årsregnskaper kan det se bra ut. Pasientenes lidelse synes ikke der. Piller er billig og betales av pasientene selv når de ikke er innlagt. Men piller kurerer ikke og er til hinder for naturlig tilfriskning.

Jeg er ikke økonom, men jeg skjønner jo såpass at en bedrift må ha kunder. Psykiatriske akuttavdelinger som produserer svingdørspasienter, kan derfor internøkonomisk se bærekraftig ut, men en slik virksomhet er etisk, faglig og moralsk forkastelig. Jeg håper ledelsen forstår det.

Innlegget ble først publisert av Budstikka

Innleggsforfatteren er medlem av aksjonsgruppen «Bevar Blakstad sykehus».

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse