Rapport: Personer dømt til psykisk helsevern opptar stadig flere døgnplasser i psykiatrien
De siste ti årene har befolkningsgrunnlaget økt med om lag 20 prosent, mens antallet døgnplasser i det psykiske helsevernet for voksne har blitt redusert med om lag 60 prosent.
I september kom en overordnet plan for sikkerhetspsykiatrien. Den tar for seg hvordan oppfølgingen av personer med dom på overføring til tvungent psykisk helsevern bør håndteres. Rapporten anbefaler 37 tiltak, fordelt på ni temaer, og er behandlet i alle de fire regionale helseforetakene.
Dømt til behandling
I 2022 ble 64 personer dømt til tvungent psykisk helsevern. 31 fikk opphør av slik dom. Ved utgangen av 2022 var det 347 personer som gjennomførte en dom til tvungent psykisk helsevern. 317 personer sitter på tidsubestemt dom og 30 personer på tidsbestemt dom.
Tallet øker
Grafen under viser at tallet på personer som er dømt til psykisk helsevern, har økt kraftig de siste 20 årene. Det betyr at en stadig større andel av døgnplassene i psykiatrien opptas av denne pasientgruppen.
Fra 2002 til og med 2022 er det totalt avsagt 558 dommer til tvungent psykisk helsevern, som gjelder 550 personer. 509 er tidsubestemte dommer, 49 er tidsbestemte dommer.
Antall døgnplasser er redusert
Samtidig som stadig flere dømmes til psykisk helsevern, har tallet på tilgjengelige døgnplasser i voksenpsykiatrien gått ned.
I planen fra de regionale helseforetakene blir det understreket at det er spesielt viktig med tiltak som kan redusere antall personer som dømmes til tvungent psykisk helsevern. Tiltak som foreslås, er tidlig intervensjon og god oppfølging av personer med risiko for voldsatferd.
– Færre domfelte pasienter vil redusere justissektorens innflytelse på pasientflyt og kapasitet i det psykiske helsevernet, skriver arbeidsgruppen i rapporten.
For det er, som grafen under viser, stadig færre døgnplasser å fordele på pasienter som trenger det. Fra 2002 til og med 2021 ble det 2151 færre døgnplasser, mens tallet på de som dømmes til psykisk helsevern, øker kraftig, noe som fortrenger andre pasienter.
Døgnkapasiteten i sykehusbasert psykisk helsevern og i det sikkerhetspsykiatriske tjenestetilbudet bør økes med minst 15 prosent, heter det i den overordnede planen for sikkerhetspsykiatri.
Kamp om plassen
Antallet personer under gjennomføring av en dom i 2022 var på 6,32 per 100 000 innbyggere. De siste ti årene har befolkningsgrunnlaget økt med om lag 20 prosent, mens antall døgnplasser i det psykiske helsevernet for voksne har blitt redusert med om lag 60 prosent.
Det betyr at stadig flere av døgnplassene er belagt med personer som er dømt til tvunget psykisk helsevern. Det gjør at nåløyet for andre som er svært syke, blir stadig trangere.
Alvorlige lovbrudd
Lovverket stiller ulike krav til lovbruddets alvorlighet når det gjelder vilkår for i idømme tidsubestemt og tidsbestemt tvungent psykisk helsevern.
Ifølge Nasjonal koordineringsenhet for dom til psykisk helsevern er lovbrudd som kvalifiserer til dom, følgende:
– Alvorlige lovbrudd som krenker andres liv, helse eller frihet eller kan utsette disse rettsgodene for fare, skriver Nasjonal koordineringsenhet for dom til psykisk helsevern i sin årsrapport.
Vilkåret for å bli dømt til tidsbestemt særreaksjon er at den tiltalte har begått lovbrudd av samfunnsskadelig eller særlig plagsom art. Her må det også dreie seg om mer enn ett lovbrudd.
Tema og tiltak
De foreslåtte tiltakene som skisseres i planen, skal være et steg på veien for å løse utfordringene knyttet til kapasitet og behovet for en hensiktsmessig pasientflyt.
Helseforetakene mener tiltakene vil gi bedre kvalitet i behandlingen, bedre ivaretakelse av samfunnsvernet og mer livskvalitet og autonomi for pasientene.
Arbeidsgruppens vurderinger og forslag til tiltak er enstemmig og er behandlet i de fire regionale helseforetakene gjennom grundige innspillsrunder.
Du kan lese hele rapporten her.
0 Kommentarer