fbpx Det psykiske helsevernet er i en moralsk krise Hopp til hovedinnhold

Det psykiske helsevernet er i en moralsk krise

Bildet viser et portrett av Linda Galåen

De siste par årene har flere medisinfrie døgnavdelinger innen psykiatrien vært truet med nedleggelse eller omstrukturering. Dette til tross for internasjonal anerkjennelse og politisk satsing.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

I regjeringens Opptrappingsplan for psykisk helse (2023–2033) står det følgende: «Medisinfrie behandlingstilbud har en naturlig plass i en moderne, pasientrettet psykisk helsetjeneste. Den videre utviklingen av tilbudet bør skje i nær dialog mellom fagmiljøene, brukerne og pårørende.»

Norge har av FNs spesialrapportør blitt kritisert for bruk av tvang og tvangsmedisinering i psykiatrien. Ifølge CRPD-konvensjonen er det et brudd på menneskerettighetene. Samtidig ble enkelte behandlingstilbud (BET i vestre Viken og Åsgård i Troms) løftet frem som god praksis

Medisinfrie døgntilbud i psykiatrien legges ned

Satsingen på medikamentfrie tilbud har høstet internasjonal anerkjennelse, og WHO fremhever BET som et behandlingstilbud til etterfølgelse i sin veileder «QualityRights».

I podkasten «Hverdagspsyken» forteller professor Arne Holte at de siste 25 års store investeringer i psykisk helse har gitt null effekt. Forekomsten av psykiske lidelser og psykisk uhelse har ikke gått ned. 

Samtidig som investeringene har vært høye, har døgnplasser blitt redusert betraktelig. 42 prosent av sengeplassene innen psykiatrien har blitt borte på 23 år, viser en studie. Psykisk helse-feltet på alle nivå opplever økt press, og flere fagmiljøer etterlyser et paradigmeskifte. Heine Steinkopf påstår i en artikkel på RVTS Sør sin hjemmeside at det psykiske helsevernet er i moralsk krise. Måten vi jobber på med psykisk helse, virker ikke. Likevel fortsetter vi på samme vis.

Men kunnskap om hva som virker, finnes. Ett eksempel er medisinfrie tilbud. Medisinfri betyr ikke at pasientene ikke kan bruke medisiner, men at det tilbys alternative frivillige behandlingsformer, gjerne i grupper og med fokus på mestring og recovery. 

Det finnes gode eksempler

BET er et nasjonalt behandlingstilbud uten bruk av tvang rettet mot de sykeste som psykiatrien ellers ikke klarer å hjelpe. Åsgård medikamentfrie døgnavdeling i Troms og medisinfri døgnenhet ved Nedre Romerike DPS, Ahus er to andre medisinfrie døgnavdelinger. 

I tillegg hadde Hurdalssjøen recoverysenter, en privat medisinfri døgninstitusjon, avtale med det offentlige helsevesenet frem til avvikling av fritt behandlingsvalg i 2023. Både ved BET og Nedre Romerike er det gjort studier som har kunnet vise til gode resultater og høy grad av tilfredshet blant både pasienter og ansatte.

Det er uforståelig

Med dette bakteppet står det for meg uforståelig at disse tilbudene én etter én planlegges lagt ned. Nedleggelsen av Hurdalssjøen recoverysenter førte til at cirka 50 prosent av det medisinfrie tilbudet i Norge forsvant. Åsgård i Troms var foreslått omgjort til et ambulant team, men takket være iherdig innsats fra blant annet NSF lokalt og SPoR ble avdelingen reddet. 

I slutten av juni 2024 ble det kjent at BET-avdelingen ved Blakstad er besluttet avviklet slik den fungerer i dag. I et intervju med Fagtidsskriftet Sykepleien begrunner klinikkdirektør Kirsten Hørthe dette med at BET-avdeling fører til redusert kapasiteten til pasienter i Vestre Viken. De anerkjenner kompetansen i BET og ønsker å videreføre den, men det er foreløpig uavklart på hvilken måte. Mulige alternativer er i et poliklinisk oppsøkende team eller integrert i ordinære seksjoner.

Medisinfritt tilbud ved Nedre Romerike DPS blir umulig å tilby

I starten av juli ble jeg gjort kjent med at medisinfri døgnenhet ved Nedre Romerike DPS er besluttet omorganisert fra 1. oktober. Da skal avdelingens sju døgnplasser etter sigende fordeles på BRI-senger, elektive senger og noen få medisinfrie senger. Øystein Kjos, divisjonsdirektør i Ahus, bekrefter 23.07.24 på mail omorganiseringen av enheten. 

Bakgrunnen for omstruktureringen er behovet for flere ordinære sengeplasser ved DPS. Også denne enheten tar imot pasienter fra et større geografisk område enn hva ordinær DPS-døgn dekker. En omstrukturering vil derfor i aller høyeste grad ramme flere enn pasienter tilhørende Nedre Romerike. 

Nå gis det medisinfrie døgntilbudet i form av et åtteukers recoveryorientert kurs med utstrakt bruk av gruppeterapi. Det sier seg selv at et tilsvarende medisinfritt tilbud blir umulig å tilby når enheten skal ha flere typer innleggelser på samme post og kun et fåtall skal være medisinfrie.

Å tie er å samtykke

Det er nå kun to måneder til endringen trer i kraft. Likevel har ikke saken fått noe offentlig oppmerksomhet. Hvor har NSF og SPoR vært med hensyn til denne avdelingen? Heller ingen brukerorganisasjoner har omtalt saken. Hvorfor har ingen hevet stemmen og kjempet for denne avdelingen? Å tie er, slik jeg ser det, det samme som å gi sin støtte til avgjørelsen.

Kjerkol lovet på vegne av sin regjering følgende: «Denne regjeringen sier tydelig at nedbyggingen av sengekapasiteten stopper på vår vakt». Denne lovnaden, Opptrappingsplanen for psykisk helse og tilbakemeldingen fra FNs spesialrapportør burde lagt grunn for en styrking og ikke nedbygging av medikamentfrie tilbud. 

Det bør være et likeverdig tilbud tilgjengelig for befolkningen i alle helseregioner i Norge. Slik vil det absolutt ikke bli med utviklingen vi ser den siste tiden. I stedet velger Norge å fortsette med det vi vet ikke virker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse