fbpx Nasjonal helse- og samhandlingsplan: – Svak analyse og bommer på tiltakene, mener NSF Hopp til hovedinnhold

Nasjonal helse- og samhandlingsplan: – Svak analyse og bommer på tiltakene, mener NSF

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen og helseminister Ingvild Kjerkol

NSFs forbundsleder mener helse- og omsorgsministeren bommer med analysen som ligger bak den ferske helse- og samhandlingsplanen. Legeforeningens president etterlyser i tillegg penger til tiltakene som foreslås.

Da Sykepleien nylig intervjuet NSFs forbundsleder om forventninger til den nye nasjonale helse- og samhandlingsplan, fryktet hun at analysene planen bygger på, er feil.

Mangelfull analyse

I dag, 1. mars, ble er planen lagt frem, og Norsk Sykepleierforbunds leder Lill Sverresdatter Larsen konkluderer med at frykten var berettiget.

Hun betegner analysen regjeringen har gjort om hva helsetjenesten må levere på i dag og fremover, som mangelfull.

– Pasientene har komplekse sykdomsbilder, mange diagnoser, store pleiebehov og risiko for forverring. Da trengs det sykepleiere som har kunnskap til å observere, vurdere helsetilstand og handle deretter, sier Larsen i en kommentar til Sykepleien.

Bra om fødsel og barsel og primærhelseteam

Larsen slakter på ingen måte tiltakene i planen. Hun mener noen av dem er gode og trekker frem satsing på fødsel- og barselomsorg, økt kompetanse hos fagarbeider og forbedret sykehusfinansiering.

– Mer tverrfaglige fastlegekontorer, altså primærhelseteam, hvor flere personellgrupper bidrar med sin kompetanse, er også et skritt i riktig retning, sier hun.

Hun er også positiv til mer ansvars- og oppgavedeling.

– Oppgavedeling må imidlertid ta utgangspunkt i pasientenes behov, ikke kun én yrkesgruppe slik regjeringen legger opp til, sier hun. 

Mange tiltak, ingen penger

Flere kommentatorer og fagforbund har påpekt at det ikke ligger noen ekstra penger i planen. Legeforeningen er ett av forbundene som i likhet med Larsen, mener mange av tiltakene som skisseres er gode, men etterlyser informasjon om det følger penger med for å få gjennomført tiltakene.

Helse- og omsorgsministeren fikk mange spørsmål rundt dette på pressekonferansen, men ga beskjed om at det ikke kom noen budsjettlekkasjer i dag.

Seks grep for bedre helsetjeneste

På pressekonferansen skisserte helseministeren seks grep for at helsetjenesten skal bli bedre:

  1. Tiltak for å rekruttere og beholde personell med riktig kompetanse
  2. Endre finansieringsordningene
  3. Nytt rekrutterings- og samhandlingstilskudd
  4. Ny strategi for digitalisering av helse- og omsorgstjenestene
  5. Forenkle og tydeliggjøre regelverk
  6. En god og tilgjengelig allmennlegetjeneste

Flere spesialistgodkjenninger på trappene

NSF har lenge jobbet for at flere av spesialutdanningene for sykepleiere får spesialistgodkjenning, slik som AKS-sykepleierne har. Det ser ut til at NSF har blitt hørt.

– Regjeringen vil starte et arbeid med sikte på å etablere offentlig spesialistgodkjenning for anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere (ABIOK), jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere innen psykisk helse, rus og avhengighet, skriver Helsedepartementet i en pressemelding.

Behovet for fagfolk skal kartlegges

Ifølge nasjonal helse- og samhandlingsplan stiller regjeringen krav til sykehus og kommuner om at behovet og konsekvensene for fagfolk skal utredes før de setter inn nye tiltak i helse- og omsorgstjenesten. 

– Kravet innarbeides i instruksene til underliggende etater, Helsedirektoratet, FHI og Direktoratet for medisinske produkter, samt formidles til RHF-ene i styringsdialogen og til KS, opplyser helsedepartementet i pressemeldingen.

Du kan lese hele nasjonal helse- og samhandlingsplan her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse