Nå har legevakten i Oslo flyttet – samtidig åpner den nye «brakkevakta» i sentrum
Sentrumsmottaket i Oslo sentrum skal ta hånd om personer som ikke klarer å ta seg til den nye legevakten på Aker. Både lege og sykepleier er til stede døgnet rundt.
Onsdag 22. november åpnet den nye legevakten på Aker i Oslo. Samtidig åpnet også lavterskeltilbudet som står igjen der den gamle legevakten var.
Sykepleien stakk innom sentrumsmottaket onsdag morgen. Enn så lenge var det ingen pasienter som hadde funnet frem dit. Mottaket ligger bare 100 meter fra den gamle legevakten i Storgata. Både sykepleiere og en sikkerhetsvakt var på plass.
Lenger ned i saken kan du lese om hva denne legevakten skal utføre av oppgaver.
Midlertidig overgangsordning
Sentrumsmottaket etableres som en midlertidig overgangsordning i forbindelse med at legevakten flytter fra Storgata til Aker.
Avdelingsdirektør Elisabeth Grøtli Nordal ved allmennlegevakten i Oslo skriver følgende i en e-post til Sykepleien:
– Hensikten er å ivareta de mest sårbare menneskene med tilholdssted i sentrum som ikke klarer å ta seg til legevakten på Aker, forteller hun.
– Tilbudets varighet er ikke definert, og det gjøres en fortløpende evaluering av tilbudet etter åpning, legger Nordal til.
Sentrumsmottaket i Storgata 40 vil være døgnåpent og er en del av legevakten i Oslo.
– Det forventes at tilbudet i hovedsak vil bli benyttet av personer som har rusproblemer og samtidige somatiske og/eller psykiske helseutfordringerm skriver hun.
– Bli dette mer som et fastlegekontor, men åpent for alle?
– Sentrumsmottaket er et tilbud for mennesker med akutt behov for helsehjelp. Det skal ikke erstatte fastlege eller andre helsetjenester og lavterskeltilbud til målgruppen.
Sentrumsmottaket tilbyr for eksempel ikke utredning eller oppfølging av kroniske lidelser, legemiddelassistert behandling (LAR) eller gitt legeerklæring for søknader til Nav.
Triageres i Storgata
– På sentrumsmottaket vil det gjøres triagering, medisinske undersøkelser og vurderinger samt iverksettes behandling der det er mulig. Ved behov for helsehjelp eller behandling utover det som kan tilbys på stedet, vil pasientene henvises på vanlig måte til riktig behandlingssted, enten det er på legevakten på Aker eller på sykehus. Sentrumsmottaket vil bistå med å sikre adekvat transport avhengig av pasientens tilstand, sier Nordal på allmennlegevakten.
Hun oppfordrer alle til å ringe legevaktsentralen på 116 117 før oppmøte. Det gjelder også personer som er usikre på om de skal henvende seg til sentrumsmottaket direkte.
Det vil være lege og sykepleier eller helsesekretær til stede hele døgnet, i tillegg til sikkerhetspersonell.
– Disse har kjennskap til og erfaring med å jobbe med mennesker med rusproblemer, sier Nordal.
Gatehospitalet: – Vi gir det litt tid
Ruben Jervell Pettersen er sykepleier ved Gatehospitalet, som drives av Frelsesarmeen. Gatehospitalet gir tilrettelagt sykehusbehandling for mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet.
– Ambulansene går jo. Vi får bare vente og se. Vi kommer garantert til å si fra om det ikke fungerer, sier han om det nyåpnede mottaket i sentrum.
Pettersen sier det ikke har vært noe voldsom diskusjon rundt flyttingen av legevakten hos dem.
– Vi tror det blir bra med den nye legevakten på Aker. Vi gir det litt tid, sier Pettersen.
– Frelsesarmeen også har lege-og sykepleiertilbud noen dager i uka, blant annet i Urtegata, hvor mange av byens løse fugler holder til, forteller han.
Sitat fra Elisabeth Grøtli Nordal endret kl 10.15 23. november. Hun har ikke kalt dette brakkevakten, det er Sykepleiens journalist beskrivelse og opplevelse av det nye sentrumsmottaket.
4 Kommentarer
Arve
,Hva er poenget med Sentrums mottaket , når pasienter blir avvist. Og henvist til Aker. Er mange som ikke kommer seg til Aker, og blir sykere uten hjelp. Mange kollegaer ønsker seg tilbake til Storgata 40. Å legge ned i sentrum er ingen tilfredsstillende løsning.
Liv Bull Rothschild.
,Legevakten i Storgata trengs for de som ikke klarer å komme til den nye ved Aker Sykehus.
Puss opp den gamle legevakta vi trenger den i Oslo sentrum.
Den nye legevakten har i dag pasienter som sitter i timer på venterommet og mange er virkelig syke, men det er ikke nok hjelp til å ta seg av de etter en rimelig tid!.
John
,Brakkevakta i Storgata. Her får ikke pasienter slippe inn. Og blir henvist til nye legevakta. Pasienter som ikke kommer seg til Aker pga flere utfordringer., og samtidig ikke får bruke Sentrums Mottaket.
Hva er egentlig tanken om de svake og de som trenger noe i Sentrum.
Det finnes ingen opplysninger om man søker på nett, håper at noen kan gjøre noe for de svake, selv på natta,
Plasseringen på den nye legevakta er utrolig kjip for oss som har slunken lommebok og ikke bil. Hadde knekt foten og måtte hinke meg opp til det helvete av en vei, bytte kollektiv måtte jeg å. Da jeg kom dit hadde de ikke tid til å se på meg. Ble sendt hjem uten smertelindring og krykker, og sitter i stedet her med en heftig taxi regning fordi jeg ikke klarte å gå til nærmeste kollektivt knutepunkt. Måtte komme tilbake neste dag da det var roligere der mente de, men det var bare så vidt jeg gadd å dra tilbake, og jeg angrer for nå har jeg betalt taxi for nesten 1000 kroner (og jeg bor i sentrum). Utrolig usosial plassering da det tvinger folk uten penger til å ta taxi fordi det er så vanskelig å komme seg dit.