fbpx Høgskolen på Vestlandet: har søkt om fritak for karakterkrav Hopp til hovedinnhold
Høgskolen på Vestlandet:

Har søkt om fritak for karakterkrav – får ingen støtte fra NSF

Bildet viser entreen ved Campus Haugesund

– Vi støtter ikke at karakterkravet uthules, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

I et intervju med Sykepleien i sommer sa prorektor ved Høgskulen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal, at karakterkravene for å komme inn på lærer- og sykepleierutdanningen bør fjernes helt.

17. oktober sendte høgskolen en søknad om dispensasjon fra karakterkravene til Kunnskapsdepartementet. Søknaden om dispensasjon i opptakskrav gjelder fra og med opptaket for studieåret 2024/2025.

Flere år med nedgang

Høgskolen har over flere år opplevd en nedgang i søketallene til bachelor i sykepleie.

For året 2023 opplever Høgskolen på Vestlandet (HVL) at campus Bergen fremdeles har god søkning, men også der er det en nedgang. Også ved campusene Stord, Førde og Haugesund, bekymrer nedgangen.

HVL skriver i søknaden at de er svært bekymret for hva det vil gjøre med rekrutteringen til helsetjenestene i de ulike regionene.

– Dispensasjon fra karakterkravet 3 i norsk og karakterkrav 3 i matematikk vil derfor være ett av flere tiltak for å øke søketallet og dermed muligheten til å rekruttere flere søkere til sykepleieryrket, skriver HVL.

Feil vei

– Hva mener NSF om at Høgskolen har søkt dispensasjon?

– Det er ikke en vei vi ønsker man skal gå, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

NSF har vært en pådriver for karakterkrav 3 i norsk og matematikk for opptak til sykepleierutdanningen.

– Vi mener det er et moderat og nødvendig krav som sikrer et minimumsgrunnlag for videre studier og gjennomføring av høyere utdanning. Å studere sykepleie er krevende. Vi ser en sammenheng mellom karakterer fra videregående skole, og gjennomføringsevne og frafall på sykepleierutdanning, sier hun.

En rapport Kunnskapsdirektoratet har laget, viser at frafallet er redusert og gjennomføringen på normert tid har økt.

NSF støtter ikke dispensasjonssøknaden

På spørsmål om NSF støtter søknaden til HVL, er svaret fra Larsen tydelig:

– Nei, vi støtter ikke at dette karakterkravet uthules.

– Dersom høgskolen får innvilget dispensasjon, hva kan bli konsekvensen?

– Det kan bli uheldige variasjoner i studentenes læreforutsetninger. Det vil kreve tettere oppfølging fra lærer for å veilede studentene til å oppnå sluttkompetanse sykepleier, sier Larsen.

Hun er bekymret for at det belaster en sektor som allerede mangler lærere og sykepleiere med førstekompetanse.

– Fravær av karakterkrav kunne føre til at færre gjennomfører studiet til normert tid og at frafall fra studiet øker. At færre gjennomfører studiet fra normert tid er selvsagt krevende for studenten selv, men også ressurskrevende for offentlig universitet, legger hun til.

Avgjøres i november

Kommunikasjonsrådgiver i Kunnskapsdepartementet, Hanne Roald, opplyser til Sykepleien at søknaden fra HVL ikke er behandlet.

– Når skal den behandles?

– Alle søknader som gjelder endringer i opptaksforskriften blir behandlet i høst, og beslutninger blir offentliggjort samtidig, når nytt rundskriv til forskriften offentliggjøres, skriver Roald i en e-post.

Kunnskapsdepartementet følger rundskriv F-01-22, eller den såkalte opptakskalenderen.

– Der er det fastsatt at endringer skal være avgjort innen 15. november. Enkelte ganger kan det være at offentliggjøringen skjer noe etter den datoen, men departementet bestreber seg på at dette skjer innen utgangen av november. HVL er informert om at dette også gjelder deres søknad, skriver Roald.

NSF Student: – Positiv trend

Også NSF student vil beholde karakterkravene.

 – Siden karakterkravene i norsk og matematikk ble innført i 2019, har det vært en positiv trend i antall studenter som fullfører sykepleierutdanningen, skrev studentlederen i NSF, Daniel Tørresvoll Stabu i et leserinnlegg på Sykepleien nå nylig. 

Han hevder opptakskravet sikrer at utdanningene ikke senker sine faglige standarder for å fylle plassene.

– Sykepleiere er en sentral del av Norges beredskap. Å senke kravene vil skape ulike utdanningskrav for distrikt og byer og videre redusere sykepleierens anerkjennelse, skrev Stabu i leserinnlegget.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Astrid

Sykepleier
1 year 2 months siden

Heihei, 2 i matte fra videregående her (4 og 5 i det meste annet!), syns matte var kjedelig. Begynte på sykepleien før krav om 3 i matte. Bestod medikamenten. Jobber på tiende året. Syns at man skal få bli sykepleier så lenge man består medikament eksamen. Man kan jo være en kjempe god f.eks helsesykepleier selv om lan ikke innfrir krav og 3 matte. Kan man ikke jobbe som operasjonssykepleier med 2 i norsk? Fins det ikke andre måter å luke ut de som ikke burde være sykepleiere?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse