fbpx Kvinner må sikres likeverdige helsetjenester Hopp til hovedinnhold

Kvinner må sikres likeverdige helsetjenester

Bildet viser Marian Hussein, nestleder og helsepolitisk talsperson for SV

Kvinner er halvparten av befolkningen, og det er på tide at vi sikres likeverdige helsetjenester.

Kvinner har gjennomgående dårligere helsetilbud. Systemet er ikke bygd for å ivareta kvinners behov.

Når kvinnehelse, verken i kommune- eller spesialisthelsetjenesten, ikke er likestilt med mannshelse, er det viktig at vi tar nødvendige grep for å endre dette.

Dårligere premisser

I revidert nasjonalbudsjett fikk SV gjennomslag for å sette ned et hurtigarbeidende utvalg som ser på arbeidshelse i et kjønnsperspektiv. Vi er dessverre ikke så likestilte på jobb eller hjemme som vi tror.

Kvinner jobber fortsatt i midlertidig arbeidsforhold, mer deltid, lavere lønn (og dermed pensjon), høyere sykefravær og annet fravær. 86 prosent av minstepensjonistene er kvinner.

Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet gir i tillegg en stor likelønnsutfordring, hvor det arbeidet kvinner typisk utfører systematisk lønnes lavere enn det arbeidet menn typisk utfører.

I kvinnearbeidsplasser er man mer utsatt for vold, trusler om vold og belastningsskader. Langt flere kvinner enn menn blir uføre i løpet av livet og langt færre kvinner enn menn får innvilget yrkesskade.

En tydelig konklusjon

Da kvinnehelseutvalget leverte sin rapport til helse og omsorgsministeren, slo de fast at

«Betydningen av kjønn anerkjennes ikke i tilstrekkelig grad verken i folkehelsearbeidet, i helse- og omsorgstjenesten, eller i helsefaglig forskning og utdanning. Dette er alvorlige funn som har konsekvenser for hvordan kvinner møtes i dagens helse- og omsorgstjeneste, og for hvilken behandling de får. Når vi overser den store forskjellen, lykkes vi ikke med å sikre helse- og omsorgstjenester av god kvalitet for alle.»

 De sa også:

«I dag finnes ikke en forvaltningsstruktur som ivaretar hensynet til kjønn og kjønnsforskjeller i helse. Fraværet av et systematisk arbeid er påfallende, og står i kontrast til den politiske ambisjonen om å løfte kvinnehelsefeltet. I dag preges feltet av symbolpolitikk og enkelttiltak som tåkelegger behovet for nødvendige systemendringer».

Konklusjonen fra kvinnehelseutvalget var tydelig.

Tiden for symbolikk er forbi

Vi i SV mener at systematisk endring ikke kan skje i et annet dokument enn det plandokumentet som regulerer hele helsevesenet vårt.

Ved trontaledebatten på Stortinget for noen dager siden fremmet SV derfor et forslag om, og fikk enstemmig vedtatt, at kvinnehelse skal bli en sentral del av nasjonal helse og samhandlingsplan og at det skal legges frem konkrete forslag til tiltak. Dette vedtaket sikrer en viktig plass for kvinnehelse i planarbeidet til Regjeringen.

Tida for symbolpolitikk er forbi. Tida der mageoperasjon var mer «lønnsom» enn fødsel må være forbi.

Kvinner er halvparten av befolkningen, og det er på tide at vi sikres likeverdige helsetjenester.

Takk til Sanitetskvinnene og til de andre partiene for godt samarbeid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse