Sykehuskjøkkenet lager 16 ulike typer kjøttkaker
Sykehuskjøkkenet på Nordlandssykehuset må tilpasse alle retter til allergier og spesielle behov. Kjøkkenet har blant annet 16 ulike varianter av kjøttkaker.
– Vi gjør vårt ytterste for å imøtekomme alle behov.
Det sier assisterende kjøkkensjef Lill-Anita Sagnes i en pressemelding fra Nordlandssykehuset.
Sykehuskjøkkenet i Nordlandssykehuset Bodø har vært Lill-Anita sin arbeidsplass i over 30 år.
– Den største forskjellen mellom å jobbe i restaurantbransjen og i sykehuset er alle hensyn som må tas, forteller Jørgen Nygren. Han har lang bakgrunn fra hotellbransjen, og tok nylig over stillingen som kjøkkensjef etter at den forrige pensjonerte seg.
Konsistens, krydder, salt og kjøtt
De aller sykeste pasientene kan få en ønskemeny, der sykehuskjøkkenet legger til rette dersom det er spesielle hensyn som må tas.
– Bare kjøttkakemiddagene har vi 16 ulike varianter av for å tilpasse pasientenes behov. Det gjelder konsistens, mengde salt, hvilket kjøtt som er i, hvor krydret de skal være, om de inneholder løk og hvordan de er stekt. Det er mange hensyn å ta, sier kjøkkensjef Nygren.
De vil ikke dele oppskriftene med andre enn sine leverandører, men beskriver innholdet litt mer detaljert i en e-post til Sykepleien:
- De lager selv kaker fra naturell kjøttdeig som er saltfri, laktosefri og uten krydder.
- Lavere fettinnhold.
- Mer rent kjøtt/proteiner.
- Redusert saltinnhold og type kjøtt (ikke svin).
- Allergener som egg, mel, melk og krydder er fjernet og erstattet med allergivennlige produkter.
- Kyllingboller/-kaker til personer som ikke spiser rødt kjøtt.
- I julesesongen bruker de medisterkaker.
Favoritter
Mens fiskeboller, fiskegrateng og plukkfisk er en hit nesten uansett, er hakkebøff tatt ut av menyen.
– Ikke fordi det ikke var godt, men det så ikke delikat ut.
Sykehuskjøkkenet har faste menyer som går på rundgang hver tredje uke.
2500 kalorier i døgnet
Et vanlig menneske trenger om lag 2500 kalorier i døgnet for å dekke behovet for næring. Sykehuset har en klinisk ernæringsfysiolog som er med på å sette sammen menyene.
– Det er en enorm jobb å gå gjennom alle rettene, og det er et vanvittig godt arbeid som er lagt ned, sier avdelingsleder Vibeke Mikalsen i Senter for drift og eiendom.
– Sykehuskjøkkenet er god på å produsere mat, og så er det opp til de ute i avdelingene å være servitører, sier Mikalsen og tilføyer:
– Vi vet jo at det pasientene er opptatte av mellom visittene, er hva de får til middag.
Reparerer dårlig matlyst
Mye av maten som lages er vanlig husmannskost, med ren fisk og rent kjøtt av god kvalitet.
– Vi prøve å tilrettelegge for pasienter som har dårlig matlyst. Vi er avhengige av god kommunikasjon med avdelingene ute i sykehuset for å gi pasientene mat de kan spise og mat de har lyst på. Og så er det deres jobb å tilby mellommåltider og drikke til maten, forteller kjøkkensjefene.
Mange hensyn
Det er utfordrende å gjøre alle til lags. Sykehuskjøkkenet skal ta hensyn til alder, religion, allergier og ulike diagnoser. Eksempelvis er kjøttsuppen laget med lammekjøtt i stedet for svinekjøtt. Alle rettene skal lages med minst mulig allergener, og kan lages gluten- og laktosefri.
Nordlandssykehuset vil se på mulighetene for å innarbeide de nye, nordiske kostholdsrådene, men det vil ikke gå på bekostning av ernæringen som pasientene deres trenger.
0 Kommentarer