– Ukom må styrkes, ikke avvikles
Et utvalg vil legge ned kommisjonen som undersøker alvorlige hendelser i helsevesenet. Rapporten er nå ute til høring, og Ukom-direktør Pål Iden håper flest mulig vil lese den og sende inn høringssvar før fristen går ut.
Varselutvalgets rapport er ute på høring med frist 4. august. Oppdraget til utvalget var å evaluere varselordningene til Helsetilsynet og Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenester (Ukom).
I sin rapport foreslår de blant annet å legge ned Ukom og inkludere det i Helsetilsynet. En av begrunnelsene er å gjøre systemet enklere og at varsler meldes til én instans, nemlig til Statsforvalteren via melde.no.
Ukom mener nedlegging er feil
Ukom er ikke uventet kritisk til at de skal legges ned og innlemmes i Helsetilsynet. Det er fremdeles over en måned igjen av høringsfristen, og så langt er det kommet inn to høringssvar, ett uten merknader og ett med støtte for å legge ned Ukom.
I dag sendte Ukom inn sitt eget høringssvar.
– Uavhengige, sanksjonsfrie undersøkelser i helse- og omsorgstjenesten må styrkes, ikke avvikles, skriver Ukom.
Ukom skal gi læring
Ukom sier de er enig med utvalget i at varselordningen skal bidra til økt kvalitet, pasientsikkerhet, læring og forbedring i hele helsetjenesten.
– Men vi støtter ikke forslaget om å oppheve Lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, og avvikle ordningen med sanksjonsfrie undersøkelser av alvorlige hendelser og alvorlige forhold, skriver Ukom.
Ukom mener det er helt nødvendig med to ulike systemer: Et system med tilsyn og kontroll med forsvarlighet, og et system for sanksjonsfrie undersøkelser av alvorlige hendelser og alvorlige forhold.
Skal kunne forklare seg uten frykt
Direktør i Ukom, Pål Iden, forklarer hvorfor i en pressemelding
– Undersøkelser som skal bidra til læring og forbedring, kan ikke samtidig brukes til å gi sanksjoner til helsepersonell og virksomheter.
Han mener det etter alvorlige hendelser er viktig med trygghet for alle involverte.
– Det er kun mulig dersom de involverte kan forklare seg uten frykt for reaksjoner i ettertid. Dette gjør det nødvendig med to atskilte systemer, sier Iden.
Blir ikke enklere
Varselutvalget skriver at ved å slå sammen Ukom med Helsetilsynet, blir systemet enklere.
– Vi kan ikke se at utvalget har lykkes med det. Vi vurderer at forslaget vil føre til økte rapporteringskrav og mer byråkrati på flere nivåer, uten at det resulterer i mer nasjonal læring, sier Iden.
I pressemeldingen oppfordrer han alle som er opptatt av læring etter alvorlige uønskede hendelser i helse- og omsorgstjenesten, til å sette seg inn i Varselutvalgets forslag og skrive høringssvar.
Fristen for å gi høringssvar er 4. august.
0 Kommentarer