I sommer blir han verdens nordligste sykepleier
– Jeg får betalt for en reise mange ville betalt mye for være med på, sier sykepleier Ståle Mikal Skaaden, som gleder seg til å tilbringe sommeren rett sør for Nordpolen.
Torsdag 6. juli i år legger det isgående forskningsfartøyet FF «Kronprins Haakon» fra kai i Longyearbyen med kurs videre nordover. Et månedslangt opphold i Nordishavet venter.
Toktet er det andre av totalt tre i det internasjonale prosjektet GoNorth der forskere skal kartlegge polhavssokkelen og samle data om blant annet geologi, mineralforekomster, isforhold og klima.
Foruten skipets mannskap og forskere fra ulike institusjoner, vil det denne gangen også være en sykepleier om bord. Han heter Ståle Mikal Skaaden.
– Det er jo ikke så ofte man får mulighet til noe slikt, sier han til Sykepleien på telefon hjemme fra Myre i Vesterålen.
– Det blir spennende, og jeg gleder meg. Jeg får betalt for en reise mange ville betalt mye for være med på. Frynsegoder som dette er det ikke flust av i helsevesenet.
Håp om isbjørn
På fjorårets GoNorth-tokt var det ikke helsepersonell om bord. Da var overstyrmann medisinsk ansvarlig med et utvidet førstehjelpskurs som faglig ballast.
Denne gangen skal derimot det hundre meter lange skipet gå et godt stykke utenfor rekkevidden til redningshelikoptrene på Svalbard.
For å øke sikkerheten ble det derfor besluttet å engasjere en sykepleier, og Skaaden fikk altså oppdraget. Et blikk på mannens CV gir klare indikasjoner om hvorfor.
Selv om det blir første gang han drar så langt nord, er Skaaden på ingen måte noen skårunge. Han har blant annet vært på flere lengre oppdrag til sjøs som marinesykepleier i Forsvaret og har jobbet på alle de norske fregattene som Forsvaret har i drift.
Han har seilt vinterstid opp og ned langs norskekysten og har sågar mønstret på i Longyearbyen tidligere, men den gangen ble det lite tid til å se seg om på annet enn selve skipet.
– Nå håper og tror jeg det blir mulighet for å se mer. Jeg er veldig glad i vakker natur, så det blir en bonus. Vill isbjørn har jeg aldri opplevd, men nå bør det være gode sjanser for det. Helst på god avstand, da.
Vel så viktig som maritim erfaring, er det nok at CV-en også byr på tretten års fartstid som ambulansearbeider.
– Jeg er trygg på kompetansen min.
Verdens nordligste sykepleier?
Longyearbyen sykehus er verdens nordligste sykehus på 78. breddegrad.
En kanadisk værstasjon og militærbase skal ifølge Wikipedia være verdens nordligste bosetting der den ligger på 82. breddegrad.
Toktet med Kronprins Haakon skal gå nord for 85. breddegrad og enda lenger om isforholdene tillater det.
Det kan godt være andre skip eller ekspedisjoner med medisinsk personell beveger seg noe lenger nord i løpet av sommeren, og sykepleier Cecilie Skog nådde tross alt selve Nordpolen i 2006.
Likevel vil nok Skaaden under deler av toktet kunne påberope seg å være verdens nordligste sykepleier.
– Jeg vil være eneste helsepersonell om bord og langt unna alt, så ansvaret mitt blir større enn det har vært tidligere. På fregattene hadde vi med lege og helsearbeidet var svært godt organisert om bord.
Han forteller at det mentale spenningsnivået til tider kunne være høyt på oppdragene som marinesykepleier. Risikoen for å havne i skarpe, dramatiske situasjoner var en del av hverdagen, ikke minst etter Russlands invasjon av Ukraina da han var på et lengre oppdrag i Middelhavet.
Mye tid ble dessuten brukt til krevende øvelser for å være beredt på det som kunne komme.
Skaaden ser for seg roligere dager om bord på forskningsskipet.
– Jeg kommer til å utnytte ledig tid til å ha en del førstehjelpstrening for de andre om bord, forteller han.
Spekkfingre og inngrodde negler
For noen år siden intervjuet Sykepleien Ester Nørholm, som i 1959 hadde tilbrakt seks måneder som sykepleier på hvalfangst i Sørishavet.
Hun fortalte at skaden de hyppigst behandlet var såkalte spekkfingre – en hudinfeksjon utbredt blant fangstfolk i arktiske strøk.
Den slags blir neppe så aktuelt under GoNorth-toktet, men Skaaden ser for seg å måtte håndtere en del mindre skader, inngrodde negler, sår og infeksjoner.
– Så har du det psykososiale. Det kan fort bli viktig. Verden går videre der hjemme, og livet kan når som helst sende en skruball. Da kan det være godt å ha noen med faglig bakgrunn å snakke med. Noen som har vært ute en vinternatt før.
Ved behov kan Skaaden raskt opprette dialog med lege på land for å få satt diagnose, skrive ut medisiner og be om råd. Dagens teknologi gjør at kommunikasjonslinjene alltid er åpne for både lyd og bilde.
Radio Medico Norway er Norges offisielle legevakt for skip og sjømenn. Den døgnåpne tjenesten leveres av leger ved Haukeland universitetssykehus i Bergen har vært i drift siden 1923.
– Ennå er det ikke avklart hva som vil være om bord av utstyr og medisiner, men jeg skal ha en dialog med de ansvarlige i Havforskningsinstituttet om dette, sier Skaaden.
– Det viktigste vil være å kunne håndtere de alvorlige, akutte tingene. Hjertestarter, oksygen, antibiotika og smertelindring må uansett være på plass.
Langt til land
Om uhellet for alvor skulle være ute, er det ikke godt å si hvor lang tid det vil ta å få en alvorlig syk eller skadet til sykehus.
– Det vil være helt avhengig av vær og isforhold, opplyser nautisk inspektør i Havforskningsinstituttet, Øyvind Nilsen.
Som overstyrmann på Kronprins Haakon ved forrige GoNorth-tokt, var han medisinsk ansvarlig om bord, men denne gangen så man behovet for mer formell kompetanse.
– Jeg har selv vært med på å sy folk i Antarktis, forteller Nilsen.
– Men heldigvis har vi vært forskånet fra mye.
Fra landkrabbe til ulk
At Ståle Mikal Skaade i så stor grad skulle bli en havets mann, var på ingen måte skrevet i sjøstjernene.
– Jeg har vært landkrabbe i alle år og har jobbet som forskalingssnekker, drosjesjåfør, ambulansearbeider og sykepleier. Så har en rekke tilfeldigheter gjort at jeg har fått prøvd meg en del på båt de siste årene, forteller han.
Han trives godt til havs, men som alltid handler det mest om folk.
– Menneskene rundt deg har en tendens til å kunne gjøre enhver arbeidssituasjon bra eller dårlig. Som marinesykepleier har jeg møtt mange gode folk, og det har også gitt meg mulighet til å få oppleve det gode sjømannslivet. Man seiler et par uker, og så går man i havn. Jeg har jo fått sett litt av verden på den måten.
Jobben på GoNorth-toktet fikk han tilbud om via et bemanningsbyrå, men hva sa familien da beskjeden kom om at han skulle tilbringe fellesferien blant isflak og isbjørn tett oppunder Nordpolen?
– De feiret jo ikke akkurat, men familie og venner er innforstått med den noe uvanlige jobbsituasjonen min.
Erfaringene til sjøs har uansett gitt mersmak. For tiden tar han vakter på Stokmarknes sykehus, jobber som ambulansearbeider og driver dessuten en medisinsk-kosmetisk klinikk hjemme i Myre.
Drømmen er en fast sykepleierstilling offshore med 2/4-turnus, altså to uker på og fire uker av.
– Men der er det veldig mange om beinet.
0 Kommentarer