Nord universitet la ned sykepleierutdanninger i 2019, åpner ny i 2021
Fylkesleder for NSF i Nordland mener det er pussig at Nord universitet la ned Nesna og Sandnessjøen med den ene hånda og åpnet en ny utdanning igjen med den andre.
I 2019 la Nord universitet ned sykepleierutdanningene ved Nesna og Sandnessjøen til store protester fra lokalbefolkningen.
Men allerede i høst åpnet både VID og Nord universitet en ny deltidsutdanning i sykepleie på Helgeland.
– Flott, men pussig
Gjertrud Helene Krokaa er leder av Norsk Sykepleierforbund i Nordland. Hun synes det er flott at også Nord Universitetet åpner opp en ny deltidsutdanning, men kommenterer:
– Det er jo litt pussig at de la ned Nesna og Sandnessjøen med den ene hånda og åpner en ny utdanning igjen med den andre, så fort VID kommer på banen. Jeg ser det som en erkjennelse av at behovet var der hele tiden, og at de hadde andre grunner til å legge ned, da de gjorde det i 2019.
Hun tilføyer:
– Universitetet har et samfunnsansvar det hele tiden bør være seg bevisst, uansett ambisjoner.
Planla utdanningen før VID lanserte sin
Dekan ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, Gøril Ursin, svarer på Krokaas kommentar i en e-post til Sykepleien:
– Vi får stadig tilbakemelding fra kommuner og sykehus om at det ønskes utdanninger som kan kombineres med jobb. Vi har derfor jobbet med en nett- og samlingsbasert sykepleierutdanning. Dette arbeidet startet allerede før VID lanserte den desentraliserte modellen. Vi har denne uken tatt opp 100 studenter på denne utdanningen, hvorav 12 av de oppmøtte har bostedsadresse i Helgelands-regionen.
Forskningsansvar
– Men at dere planla denne utdanningen før VID kom på banen virker jo uansett litt merkelig, siden dere nettopp hadde lagt ned ved Nesna og Sandnessjøen?
– Som universitet har vi ansvar for å utdanne og for å drive forskning. Fakultetet for sykepleie og helsevitenskap jobber nå aktivt for å skape forskningsmiljøer i tilknytning til utdanningene, noe som betyr at vi ønsker å samle og styrke fagmiljøene. Samle og styrke fagmiljøene var et sentralt prinsipp i studiestrukturdebatten, som endte med at styret vedtok å legge ned Nesna og Sandnessjøen.
– Men at det er behov for å utdanne sykepleiere er det ingen tvil om. Det ser snarere ut til å være et umettelig behov, legger Ursin til.
Tilbys for fem regioner
– Kan du si litt mer om den nye utdanningen for de 100 studentene?
– Den nett- og samlingsbaserte bachelorutdanningen i sykepleie er en regional satsing ved Nord og tilbys for fem regioner i vårt nedslagsfelt. Utdanningen har lokalt opptak, og studentene som tas opp, må derfor ha bostedsadresse i en av regionene. Lokal tilhørighet er sentralt for å sikre at studenter kan kombinere utdanning og jobb.
– Utdanningen går over fire år og er en kombinasjon av nettbasert utdanning og fysiske samlinger, hvor studenten trener på simulering og praktiske sykepleieferdigheter. Når studentene skal møte fysisk på samling, blir dette gjort ved våre studiesteder. Denne utdanningen har som mål å bistå regionene med nødvendig sykepleierkompetanse.
70 prosent finansiert av Statsforvalteren
Ursin fortsetter:
– Vi hadde mange søkere, men mange mangler karakterkravene for opptak. Når både Nord og VID tilbyr sykepleierutdanning, anser jeg det som bra for denne regionen, og for sykepleiermangelen som mange kommuner erfarer.
– Hvor fikk dere midler til den nye utdanningen fra?
– Utdanningen er utviklet i et samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag og Nordland i tilknytning til samarbeidsprosjektet «Sykepleier i Nord». Statsforvalteren i Trøndelag og Nordland finansierer 70 prosent, mens de resterende 30 prosentene dekkes av Fakultet for sykepleie og helsevitenskap ved Nord universitet.
Kan bli permanent
Etter årets første opptak på denne utdanningen vil fakultetet se nærmere på opptakstallene og etterspørsel, i kombinasjon med studentenes tilbakemeldinger, for å sikre at dette er en god modell for å utdanne sykepleiere der folk bor.
– Intensjonen er å gjøre modellen permanent, men vi er åpne for justeringer for å sikre kvalitet i utdanningen, sier Ursin.
0 Kommentarer