fbpx Populær deltidsutdanning starter i Sandnessjøen Hopp til hovedinnhold

Populær deltids­utdanning starter i Sandnessjøen

Deltidsutdanning Sandnessjøen

Av 600 søkere har 37 fått plass og starter opp på den splitter nye fireårige deltidsutdanningen i sykepleie i Sandnessjøen. I tillegg starter cirka ti på et deltidstilbud med samlinger i Mo i Rana i høst.

Da Universitetet i Nord i 2019 ville legge ned aktiviteten ved Nesna og i Sandnessjøen, ble det massive protester blant befolkningen.

Helgelandssykehuset og alle helgelandskommunene gikk sammen og søkte etter noen som kunne påta seg å tilby deltidsutdanning til regionen.

De fikk napp hos VID vitenskapelige høgskole, og resultatet ble et fireårig deltidsløp som tilsvarer bachelor i sykepleie. Studiet skal ha samlinger i Sandnessjøen. Første kull starter i dag, 16 august.

600 søkere

– 600 søkere viser absolutt et behov, sier fungerende dekan for VID vitenskapelige høgskole, Anita Lyssand.

– Vi fikk signaler om ikke å forvente så mange eller kvalifiserte søkere, men responsen har vært helt på høyde med resten av utdanningene i landet.

I tillegg til i Sandnessjøen har også Nord universitet startet opp en ny digital deltidsutdanning i sykepleie fra i høst med fysiske samlinger i Mo i Rana for dem som kommer fra Helgeland.

– Helgelandsstudentene blir cirka ti stykker, får vi vite fra studieleder Berit Harriet Mosseng Sjølie ved Nord universitet.

– Positivt

– Det er positivt at det nå er to utdanningsinstitusjoner som tilbyr sykepleierutdanning på Helgeland. Det er et utvidet tilbud til dem som ønsker å bli sykepleiere i regionen. Det er bra med tanke på fremtidig rekruttering, både til primær- og spesialisthelsetjenesten her på Helgeland, sier Silje Paulsen, rådgiver hos Helgelandssykehuset og prosjektleder for deltidsutdanningen ved Sandnessjøen.

To tredeler av studentene tas opp lokalt, det vil si at de må ha bostedsadresse i en helgelandskommune. En tredel tas opp ved samordna opptak.

– Den ene tredelen kan være et fint tilskudd til vekst for helsefagene for regionen, mener dekan Lyssand.

Men adressene til studentene viser at hele 36 av de 37 studentene kommer fra Helgeland.

Populært med deltid

– Vi ser vi har truffet en nerve med deltidsstudiene våre. Både Sandnessjøen og det nye deltidsstudiet i Sandvika utenfor Oslo hadde mange søkere. Sandvika var den tredje mest søkte sykepleierutdanningen i landet, sier dekan Lyssand.

I tillegg har søkerne vist seg å være forholdsvis unge til å være deltidsstudenter:

– 20 av de 37 studentene som er tatt opp til deltidsstudiet i Sandnessjøen, er under 25 år, og gjennomsnittsalderen er på nesten 28 år, opplyser Geir Johannesen, markedssjef ved VID vitenskapelige høgskole, studiested Bergen.

Valgemne om sykepleie i distriktet

– Vi har utarbeidet studietilbudet i samarbeid med kommunene og Helgelandssykehuset. Vi får en distriktsprofil ved at studentene i sitt fjerde år kan velge «sykepleie i distriktet» som et eget valgemne. Det vil si at de fordyper seg spesielt i det temaet, sier dekan Lyssand.

– Hva med praksisplasser?

– Det er gjort avtaler med kommuner og sykehus om dem.

Planen er å tilby nytt opptak til deltidsutdanningen annethvert år.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse