fbpx Utrydningstruede deltidsutdanninger ved Nord universitet Hopp til hovedinnhold

Utrydningstruede deltidsutdanninger ved Nord universitet

bildet viser dekan Triner Karlsen
IKKE NEDLAGT: Dekan Trine Karlsen bekrefter at styret ikke vedtok å legge ned deltidsutdanningene i Salten og Helgeland, slik det var foreslått i styrepapirene til Nord universitets styremøte i forrige uke. Foto: Nord universitet

Styret til Nord universitet foreslo å legge ned deltidsutdanningene i sykepleie i Salten og Helgeland (Bodø og Mo i Rana). I stedet ble det vedtatt at det ikke blir opptak i 2019.

Nord universitet hadde styremøte 25. oktober. I styrepapirene var det foreslått å avslutte deltidsutdanningene i sykepleie i Salten og Helgeland.

Fylkesleder i Nordland for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Gjertrud Krokaa, syntes det var et forferdelig trist forslag.

– Utdanningene har et stort ansvar for å se på hvilke yrkesgrupper samfunnet har behov for sykepleiere, og i Nordland mangler vi 600 sykepleiere. Det er alvorlig, og her må det vises vilje til å satse, sa hun.

Styrepapirer foreslo nedleggelse

Protokoll fra styremøtet er i skrivende stund ikke lagt ut på nettsidene til universitetet, men styrepapirene ligger der. På side 170 står det:

«Studier som avsluttes:

Bachelor i sykepleie, nett- og samlingsbasert, Salten

Bachelor i sykepleie, nett- og samlingsbasert, Helgeland»

På side 176 står det at disse studiene ønskes avsluttet når studentene har gått ut. Det vil si at nedleggelsen ikke skulle få noen konsekvenser for de som allerede er studenter.

– Legges ikke ned

Dagen etter møtet gikk det rykter om at de to deltidsutdanningene var vedtatt avsluttet. Da vi spurte Nord universitet, fikk vi svar på e-post fra dekan for sykepleie og helsevitenskap, Trine Karlsen:

– Det stemmer ikke. Studiet legges ikke ned. Styret ved Nord universitet har vedtatt at studiet ikke har opptak i 2019. Vi kompenserer dette med å øke andel studenter som tas opp ved våre andre studiesteder, inkludert økt tilbud om samlingsbaserte studieplasser i Vesterålen, skriver hun.

– Hvor mange plasser per kull er det snakk om?

– I 2017 uteksaminerte vi fire kandidater i Helgeland og 17 kandidater i Bodø, opplyser dekanen.

I 2019 vil det kun være Vesterålen som tilbyr deltidsutdanning ved Nord universitet.

NSF vil følge nøye med

Gertrud Krokaa
VIL FØLGE MED: NSFs fylkesleder i Nordland, Gjertrud Krokaa, lover at hun vil følge nøye med hva Nord universitet gjør med deltidsutdanningene sine fremover. Foto: Kristin Henriksen/NSF

– Hvis de ikke avslutter deltidsstudiene, er jeg strålende fornøyd så langt, sier Krokaa som synes det er bra styret skiftet mening.

– Flere på nordlandsbenken i Stortinget, KS og regionrådet i Nordland sendte en henvendelse til universitetet der de ba om at universitetet utsatte hele saken. Kanskje dette brevet førte til at de ikke vedtok nedleggelse likevel, sier hun og legger til:

Det Karlsen sier, likner veldig på det de vedtok i juni. Vi kommer selvsagt til å følge nøye med fremover.

– Pause i opptak

– Vi har sykepleiermangel. Hvorfor ikke forbedre kvaliteten på det man allerede har i stedet for å legge ned?

– Vi er så heldig at vi i 2020 skal starte opptak av studenter på ny studieplan for bachelor sykepleie etter nye nasjonale retningslinjer, sier dekan Karlsen og fortsetter:

– Pause i opptak i deler av samlingsbasert utdanning er en del av omstillingen til helt ny studieplan. Arbeidet med ny studieplan er det viktigste vi kan gjøre for å øke kvaliteten og relevansen i våre studier.

Sykepleien har sendt et oppfølgingsspørsmål til dekanen:

– Betyr dette at det bare er en pause i opptak på deltidsutdanningene i Bodø og Mo i Rana og at dere åpner for nye deltidsstudenter igjen i 2020?

Vi venter fremdeles på svar.

Protokollen kommer

Protokollen (møtereferatet) fra styremøtet legges ikke ut før 31. oktober, får vi vite fra Nord universitet. I mellomtiden får vi tilsendt det kommunikasjonsavdelingen har lagt ut på universitetets intranettsider.

Der heter det:

«Disse studiene får ikke opptak i 2019: MBA (Vesterålen), Årsstudium økonomi, markedsføring og ledelse (Mo i Rana, Vesterålen), Bachelor i sykepleie, deltidsstudium (Bodø, Mo i Rana).

Følgende gradsstudier og årsstudier avsluttes når studentene har gått ut og studierett har opphørt: bachelor i økonomi og landbruk (Steinkjer), bachelor, faglærerutdanning i idrett (Levanger), master i undervisning og læring (Levanger), bachelor i idrett (Bodø), årsstudium personlig trener (Bodø).»

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.