Saksøkte sykepleiere: Slik blir rettssaken
I fire dager skal Sykehuset Østfold og de fire saksøkte spesialsykepleierne møtes i retten. Nysgjerrig på hva som skal skje? Her får du noen svar.
I dag, 15. september klokka 09, startet rettssaken mellom Sykehuset Østfold og fire spesialsykepleiere. Saken skal gå over fire dager ved Scandic City hotell i Fredrikstad.
Rettssaken vil bli markert av NSF utenfor Stortinget første dag, tirsdag, klokka 11.
Bakgrunn
Kort oppsummert startet det hele med at fire spesialsykepleiere stilte krav om fortrinnsrett til en ledig stilling i seksjons nyfødtintensiv ved Sykehuset Østfold i april 2019. Sykehuset avslo kravet, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda.
I desember i fjor ga nemnda sykepleierne medhold i at de hadde fortrinnsrett. Ledelsen ved Sykehuset Østfold har imidlertid bestemt seg for å ikke følge nemndas vedtak. De har nå saksøkt de fire sykepleierne.
LES:Saksøkte sykepleiere: Klare til kamp i retten mot Sykehuset Østfold
LES:Sykehuset Østfold saksøker fire spesialsykepleiere som ønsker å jobbe heltid
LES:– Politikerne bør merke seg at sykehusene ikke vil forholde seg til lovene Stortinget har vedtatt
Aktørene
Her er rollelisten over de viktigste deltakerne de neste fire dagene:
Dommerne: Torbjørn Fjellstad er fagdommer og skal sammen med to fagdommere dømme i saken.
De saksøkte: Maria Worren Vågsholm, Elin Gunther Johannessen, Agnethe Karlsen og Ann Christin Skrøder.
Saksøker: Hege Gjessing, administrerende direktør ved Sykehuset Østfold.
De saksøktes advokater: Magnus Buflod og Ingrid Tordis Enoksen (NSF).
Saksøkers advokater: Tarjei Thorkildsen og Astrid Jahr Olsen (Advokatkontoret Bahr).
De saksøktes vitner: Sykepleiernes advokater har innkalt fire vitner i saken.
Saksøkers vitner: Sykehuset Østfolds advokater har innkalt tre vitner i saken.
Dag 1
Første dag i retten starter med at Sykehusets advokater legger frem beviser for hvorfor de mener tvisteløsningsnemndas vedtak er feil når de fattet vedtaket om at de fire sykepleierne har rett til å bruke fortrinnsretten for å få full stilling på nyfødtintensiven.
Kort oppsummert mener Sykehuset Østfold at det særlig er to forhold som gjør at nemndas vedtak må endres:
1. Dersom vedtaket blir stående, fører det til «vesentlige ulemper» for arbeidsgiver. Påstanden er at Sykehuset da ikke vil kunne drifte avdelingen forsvarlig 24 timer i døgnet, sju dager i uken.
2. Sykehuset Østfold mener at de ved å tilby sykepleierne hel stilling, hvor deler er lagt til en bemanningspool, har innfridd kravet i arbeidsmiljøloven. Sykehuset mener derfor sykepleierne ikke kan påstå at de jobber ufrivillig deltid.
Når Sykehusets advokater er ferdig med sin innledning, er det sykepleiernes advokater sin tur.
I sin innledning vil de argumentere for at arbeidstakerne har fortrinnsrett til den utlyste stillingen. I forhold til sykehusets påstander, er det særlig tre områder sykepleiernes advokater vil legge vekt på:
1. At det ikke foreligger noen «vesentlig ulempe» for arbeidsgiver.
2. Advokatene vil argumentere for at det ikke er gitt noe konkret tilbud om arbeid i heltidspoolen, og at et slik tilbud uansett ikke er relevant. Advokatene vil også argumentere for at en løsning som innebærer at deltidsansatte må jobbe i en heltidspool for å få full stilling, er i strid med forbudet om diskriminering av deltidsansatte.
3. Advokatene vil også argumentere for at sykepleierne har rett til erstatning og ansettelse i full stilling som følge av brudd på fortrinnsretten.
Når begge sider har lagt frem sine innledninger, er dag én over.
Dag 2
Andre dag er det hovedpersonene selv som skal forklare seg.
Først er det arbeidsgiver som skal gi sin forklaring. Administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing, vil redegjøre for sykehusets syn.
Når hun er ferdig, skal de fire spesialsykepleierne innta vitneboksen.
Når alle har sagt sitt, er dag to over.
Dag 3
Tredje dagen er det vitnene sin tur.
Advokatene til Sykehuset Østfold har kalt inn flere ledere som sannsynligvis vil fortelle retten og dommerne om hvorfor det er så vanskelig for driften å gi de fire sykepleierne hel stilling på nyfødtintensiven. Når arbeidsgivers vitner har forklart seg, skal sykepleiernes vitner forklare seg.
Kolleger og tillitsvalgte er oppført som vitner for de fire sykepleierne. Når de har forklart sitt syn på saken, er dag tre ferdig.
Dag fire
Dag fire, som er siste dag, skal advokatene på hver sin side oppsummere alt som er sagt de siste dagene i ett sluttinnlegg. De vil argumentere for at bevisene nettopp de har lagt frem, styrker deres syn.
Når advokatene har sagt sitt, blir det opp til dommerne å komme med sin dom. Dommen er ventet å være klar innen en måneds tid.
0 Kommentarer