200 ekstra studieplasser i videreutdanning for sykepleiere – hva gikk de til?
39 plasser til intensiv, 32 til kreft og 25 til avansert klinisk sykepleier. Se hele listen her.
I vår fant regjeringen penger til 200 ekstra plasser i videreutdanning i sykepleie. Ni høyskoler eller universitet klarte å opprette plasser på kort varsel.
NTNU og VID vitenskapelige høgskole fikk flest, med 35 hver. Tett fulgt av Oslomet, med 33. Men hvilke type videreutdanninger i sykepleie er det som har fått flere plasser?
95 til ABIOK
Sykepleien har allerede skrevet om at de mye omtalte ABIOK-utdanningene (anestesi, barn, intensiv, operasjon og kreft) til sammen fikk 95 plasser. Intensiv fikk flest, med 39. Barn fikk færrest, med 1.
Intensiv fikk altså 39, kreft fikk 32, og anestesi 11.
Les:200 ekstra plasser i videreutdanning – barnesykepleie fikk én
Men hvilke andre utdanninger enn ABIOK fikk de 105 resterende plassene?
Her er listen:
- Avansert klinisk sykepleier: 25
- Helsesykepleier: 25
- Psykisk helsearbeid: 17
- Jordmor: 10
- Kardiologi: 6
- Akuttmedisin: 5
- Uspesifisert: 17
Klinisk avansert sykepleie
Ved Høgskolen i Molde gikk alle de 10 plassene til videreutdanning i avansert klinisk sykepleie. Lovisenberg diakonale høyskole sier også de valgte å la sine 15 plasser gå til det samme.
Årsaken til det, sier Lovisenberg-rektor Lars Mathiesen, er at videreutdanning i avansert klinisk sykepleie i dag ikke omfattes av rammebevilgningen utdanningen får. De benyttet derfor anledningen til å få finansiert denne videreutdanningen gjennom de ekstra plassene de fikk tildelt.
Nord, NTNU, HVL og UiS
Ved Nord Universitet har de fordelt sine 7 ekstra plasser ved å øke med 3 studieplasser til operasjonssykepleie, og 4 plasser til kreftsykepleie.
Ved NTNU har de fordelt de ekstra 35 studieplassene på følgende måte:
- Anestesisykepleie: 1 plass (Trondheim)
- Barnesykepleie: 1 plass (Trondheim)
- Helsesykepleie: 10 plasser (hvorav 5 i Trondheim og 5 i Ålesund)
- Intensivsykepleie: 18 plasser (hvorav 8 i Trondheim og 10 i Ålesund)
- Operasjonssykepleie: 5 plasser (Trondheim)
Ved Høgskolen på Vestlandet (HVL) fordelte de sine 15 plasser ved å opprette 5 ekstra for videreutdanning i intensivsykepleie, og 10 studieplasser ekstra til helsesykepleierutdanningen.
Ved Universitetet i Stavanger (UiS) fordelte de sine 25 ekstra studieplasser slik:
- Kreftsykepleie fikk 10 ekstra plasser.
- Anestesi fikk 5 ekstra plasser
- Intensiv fikk 6 ekstra plasser
- Operasjon fikk 4 ekstra plasser
Blanda drops ved VID
Ved VID vitenskapelige høgskole har de fordelt sine 35 plasser på følgende måte:
Akuttmedisin (deltid) har fått 5 ekstra plasser. Siden det er deltid, blir det tatt opp 10 studenter. 5 av studentene tar det som videreutdanning, og 5 tar det som masterutdanning.
Helsesykepleie (deltid) har fått 5 ekstra plasser. Også her tas det opp 10 studenter siden det er deltidsstudier.
Videreutdanning i kreftsykepleie i VID Bergen, har fått 10 ekstra studieplasser.
Ved VID Oslo, har de opprettet 8 ekstra studieplasser i kreftsykepleie. Dette er deltidsplasser, så det blir tatt opp 16 studenter. I tillegg har VID Oslo fått fem ekstra plasser i psykisk helsearbeid. Dette er også deltid, så det blir tatt opp 10 studenter.
Også VID Sandnes har fått 2 ekstra plasser innen psykisk helsearbeid. Dette er også deltid, så 4 studenter har fått tilbud om plass.
Vet ikke om alle studentene møter
Prodekan ved VID, Torhild Bjerkreim, opplyser til Sykepleien at det ikke vært oppstart på de nye videreutdanningsprogrammene.
– Vi vet derfor ikke om alle studenter som har takket ja, møter. Dette har vi ikke et endelig svar på før etter 1. oktober, da det er rapportering til Database for høyere utdanning (DBH), opplyser Bjerkreim.
VID tilbyr kun videreutdanning i akuttsykepleie i Bergen og helsesykepleie kun i Oslo.
– Alle studier bortsett fra kreftutdanningen er på deltid. Da blir det dobbelt så mange nye studenter, det vil si 10 studenter på fem nye plasser, sier Bjerkreim.
Oslomet
Storbyuniversitetet Oslomet har til sammen fått 33 plasser. 6 av dem går til kardiologisk sykepleie og 10 til psykisk helsearbeid. Resten av plassene, 17 stykker, går til andre helsefag. Ifølge Oslomet er det i tråd med føringene fra Kunnskapsdepartementet.
I et supplerende tildelingsbrev gis det mulighet for å bruke plassene til andre helseutdanninger, sekundært andre prioriterte fagområder, dersom det er utfordrende å øke kapasiteten fra høsten 2020.
Fra høsten 2021 opplyser Oslomet at alle de 33 plassene vil brukes til videreutdanninger i sykepleie.
USN
Universitet i Sørøst-Norge (USN) har fått 25 plasser. 10 av dem går til jordmorutdanning. 10 går til intensivsykepleie og 5 til anestesisykepleie.
0 Kommentarer