– Målet er å gi blod 300 ganger
På Blodbanken ble blodgiverdagen markert ved at statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde hedret to trofaste blodgivere og en ambassadør for rekruttering.
– Det startet i 18-årsalderen og jeg fikk 50 kroner gangen per tapping, sier Trond Gustad.
Den summen kom godt med i den alderen, forteller han. Nå runder han 66 år i juli, og han har gitt blod 203 ganger på Ullevål. Målet hans er 300 ganger. Gustad har blodtype A-.
Han jobber taktisk for å nå sitt mål: Han har gått over til å gi blodplater, som kan gis en gang i måneden, kontra å gi fullblod, som bare kan gis hvert kvartal.
Sunt å gi blod
Nå gir han blod fordi det trengs blod. Det er heller ikke usunt, mener han, da det opprettholder rød beinmarg. Og skulle han komme ut for en ulykke, har han en kropp som kan reprodusere blod. Han har jo konto i «banken», forteller han.
Rene penger får de ikke nå, men en liten premie eller et bidrag til en veldedig organisasjon er flott.
– Jeg legger ikke skjul på at det er blitt en konkurranse med meg selv, sier Gustad.
Ingen aldersgrense
Gustad lager et regnestykke i hodet: 10 år igjen, ganger 12 måneder, da er han oppe i 120 ganger og vil nå målet.
Overlege Lise Sofie Nissen-Meyer, seksjonsleder ved Blodbanken, blir spurt om utregningen og opplyser at det nå ikke lenger er aldersgrense på 75 år for å gi blod. Har man en sunn kropp, er stopper ikke alderen en person med giverlyst.
Dette var nytt for Gustad, som plutselig revurderer målet til å være 300 pluss-pluss.
Hedret to blodgivere
Sammen med Trond Gustad belønnes også Roger Pihl, som har gitt blod 107 ganger.
Ingvil Smines Tybring-Gjedde, statsråd for samfunnssikkerhet og beredskap, overrekker vase og blomster. De to får også en pinn fra Røde Kors.
– Jeg begynte som blodgiver for å være barsk, sier Pihl.
Statsråden berømmer de to giverne. Ikke mist fordi det er frivillig å være blodgiver. At de tar seg tid til å stille opp for samfunnet.
Sammen med seksjonslederen regner ministeren ut at de to giverne har i tid vært på blodbanken i cirka 6 og 12 døgn.
Mottaker og ambassadør
Turid Thoresen blir også hedret av ministeren for sin innsats som ambassadør for å rekruttere nye blodgivere.
Thoresen ble knivstukket på 17-trikken i Oslo august 2004. Kniven traff henne rett i hjertet og førte til tre hull i hjertekammeret. Hun var på vei hjem fra jobb da en psykisk ustabil mann brutalt knivstakk henne og fem andre på trikken. En person døde. Hun mistet over fem liter blod, men takket være bidrag fra 22 blodgivere overlevde hun.
– Jeg kan av medisinske årsaker ikke gi blod, men mitt bidrag for betale noe tilbake for den hjelpen jeg fikk, er å være ambassadør, sier Thoresen.
0 Kommentarer