Krangler om tiltak for å fremme heltid
En kartlegging Sykepleierforbundet i Østfold har gjort, kan tyde på at Sykehuset Østfold er en versting på bruk av deltid.
Kartleggingen er gjort blant forbundets 1 700 medlemmer på Sykehuset Østfold, og viser at bare 31 prosent av de som jobber turnus har hel stilling.
Karen Brasetvik, leder i Sykepleierforbundet (NSF) i Østfold er ikke fornøyd med tiltakene sykehuset har satt inn for å fremme heltid.
– Vi har gitt konkrete forslag, som vi opplever ikke har blitt tatt videre. Når kun 31 prosent av NSF-medlemmene som jobber turnus i Sykehuset Østfold har hele stillinger, kan vi ikke si at sykehuset har lykkes med å fremme heltid.
Dårlige vilkår
Et av forslagene fra sykehuset for å fremme heltid er flere kombinasjonsstillinger.
– De ansatte kan få tilbud om hel stilling, men da på vilkår som oppleves som svært belastende, sier hun.
– For å få hel stilling må man være villig til å jobbe på flere avdelinger. Dette kan passe for trygge og erfarne sykepleiere, sier Brasetvik til Sykepleien.
– Men vi vet at spesielt nyutdannete sykepleiere har behov for veiledning og korreksjon når de er nye i yrket og på arbeidsplassen. Det er vanskelig å få til når de må jobbe på flere avdelinger.
Hun legger til:
– En slik bruk av sykepleiere opprettholder de negative konsekvensene med deltid, blant annet knyttet til manglende kontinuitet i sykepleien og at pasientene må forholde seg til mange sykepleiere.
Helgejobbing
Et annet krav for å få hel stilling i Sykehuset Østfold, er å jobbe oftere helg enn hver tredje, som er dagens standard.
– Dersom man legger til hva det utgjør ekstra å jobbe hver andre helg, tilsvarer det 5 prosent stillingsøkning. Det fremmer ikke heltid, kun mer ubekvemt arbeid, mener Brasetvik.
– Man kan lure på om sykehusets forslag er mer en pliktøvelse enn faktiske tiltak for å styrke heltid. Alle er enige om at vi skal fremme heltid, da er det forunderlig at vi ikke får det til, sier hun.
Kombinasjonsstillinger
Wenche Lyngholm, HR-direktør ved Sykehuset Østfold refererer til sykehusets egen oversikt. Den viser 50 prosent heltid. Hun slår fast at sykehuset jobber for å få flere heltidsstillinger for sykepleiere.
– Vi er helt enige med de tillitsvalgte om at alle som kan og vil skal få jobbe heltid, sier hun.
For å løse utfordringen med ufrivillig deltid har sykehuset foreslått flere tiltak. Blant disse er nettopp kombinasjonsstillinger.
– Da jobber sykepleieren på to andre avdelinger i tillegg til sin opprinnelige post, sier Lyngholm.
– Sykehuset har et system som fanger opp de som ønsker høyere stillingsprosent. Disse får tilbud om å søke, opplyser hun.
Et annet tiltak for å nå målet om flere heltidsstillinger, kan være å inkludere flere helger i den enkeltes arbeidsplan.
– Det vil gi et ekstra tillegg i lønn, sier Lyngholm.
Satser på nyutdannete
– Hvert halvår utlyser sykehuset 30 traineestillinger. Disse er 100 prosent stillinger tilpasset nyutdannete sykepleiere. De blir opplært til å jobbe på tre døgnområder i tillegg til sin egen. Slik øker de sin kompetanse og kan lettere finne ut hvor de ønsker å spesialisere seg, forteller Lyngholm.
Skeptisk til forslag
Foretakstillitsvalgt for NSF ved Sykehuset Østfold Anita Talåsen Granli, er skeptisk til flere av forslagene fra sykehuset.
– Arbeidsgiver presenterte mange forslag som Norsk Sykepleierforbund hadde uttalt at vi ikke var enige i og som ikke vil føre til at våre medlemmer vil få større heltid, blant disse er kombinasjonsstillingen hvor sykepleieren må jobbe på flere avdelinger. Dette er blitt praktisert i Sykehuset Østfold i flere år, de fleste sykepleiere ønsker ikke dette da det er vanskelig å forholde seg til flere fag og gjøre en god jobb, skriver Granli i et debattinnlegg i Fredriksstad Blad.
0 Kommentarer