Føflekkreft øker mest
Nesten 33 000 nordmenn fikk kreft i 2016. Prostatkreft og brystkreft er kreftformen som rammer flest.
Risikoen for å bli rammet av kreft øker med alderen. I Norge rammes 36 prosent av alle menn og 30 prosent av alle kvinner av kreft før de fyller 75 år. I dag la Kreftregisteret frem statistikken for 2016. Tallene viser at 32 827 nordmenn fikk kreft i fjor. Prostatakreft og brystkreft er fremdeles kreftformene som rammer flest.
Vanligste kreftformer blant kvinner og menn
Her er de vanligste kreftformene for menn:
- Prostatakreft
- Lungekreft
- Tykktarmskreft
- Kreft i blære og urinveier
Her er de vanligste kreftformene for kvinner:
- Brystkreft
- Tykktarmskreft
- Lungekreft
- Føflekkreft
Føflekkreft og blærekreft øker
– For en del kreftformer ser vi likevel markante endringer, og fortsatt er føflekkreft en av kreftformene med størst prosentvis økning i denne femårsperioden sammenliknet med den forrige, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin i en pressemelding.
En annen kreftform som øker, er blærekreft hos kvinner.
– Tradisjonelt har menn blitt rammet i langt større grad enn kvinner, og selv om det er en økning for begge kjønn, er økningen kraftigst for kvinner, sier Ursin.
I 2016 fikk 1271 menn og 488 kvinner blærekreft.
En kjent risikofaktor for blærekreft er røyking, og røykevaner blant kvinner kan være en av forklaringene for økningen i blærekreft.
Røykevaner, og det at det blir stadig flere eldre kvinner med lang og tung røykehistorikk, er også en sannsynlig forklaring på at lungekreftratene for kvinner fortsetter å stige, mens toppen for menn ser ut til å være nådd, og ratene er på vei nedover.
Dystre lungekrefttall
I de fleste aldersgrupper har kvinner nå tatt igjen menn i den dystre lungekreftstatistikken, og nå er det bare blant de over 70 år at lungekreft opptrer hyppigere hos menn enn hos kvinner.
– Vi liker dårlig denne utviklingen. Helst skulle vi sett en utflating og nedgang hos begge kjønn, men foreløpig ser vi ikke noen tegn til det blant kvinner, sier Ursin,
0 Kommentarer