fbpx Mammografi reddet mitt og mange andres liv Hopp til hovedinnhold

Mammografi reddet mitt og mange andres liv

Mammografi- screening

Mammografi-screeningen har reddet livet mitt to ganger. Den første gangen i år 2000 og den andre i år. Min lykkeskjebne deler jeg med mange hundre kvinner i hele Norge, skriver Gunn Pound.

Tradisjonelt omtales oktober som den rødgule måned med skoger, hager og parker i sterke høstfarger. Men fra 1999 måtte de rødgule dele plass med den rosa farge, for da startet Rosa sløyfe-aksjonene i Norge, for å vise solidaritet med de mange tusen som rammes av brystkreft. Oktober er brystkreftmåneden og en unik mulighet til å spre informasjon og kunnskap om sykdommen. Hvert år får drøyt 3 400 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft.

Heldigvis takket jeg ja til screening

Vi som bor i Norge er så heldige å bli invitert til mammografi-screening (aldersgruppen 50-69) og som ifølge Kreftregisteret reduserer dødeligheten med 43 prosent for dem som møter opp. Hensikten med screeningen er å oppdage små svulster på et tidlig tidspunkt. Dessverre er aldersgruppene under 50 år og over 69 år utelatt fra tilbudet.

Mammografi-screeningen har også mye av æren for at 90 prosent overlever brystkreft. Men ikke alle kvinner benytter seg av tilbudet. I Oslo er det kun 6 av 10 kvinner som benytter seg av dette flotte tilbudet, og på landsbasis er fremmøteprosenten 75.

Håper ikke at de 40 prosentene av Oslo-kvinnene som ikke møter, går i den fella jeg nesten gikk i i året 2000. Da invitasjonsbrevet kom, vurderte jeg om jeg skulle takke nei eller ja til invitasjonen. Jeg kommer fra en kreftfri familie og hadde mange andre odds med meg som tydet på at jeg aldri ville få kreft. Heldigvis valgte jeg å møte opp.

Rosa sløyfe

I disse oktoberdager farges gater, bygninger, torg, kirker og folk rosa. Temaet for årets Rosa sløyfe-aksjoner er senskader etter kreftbehandling.

Senskader som blant annet kronisk tretthet/fatigue (rammer rundt 30–40 prosent) av oss som overlever. Mange får også nerveskader, hjertesykdom, hetetokter/nattesvette, smerter i bryst/arr og ikke minst viktig, psykiske reaksjoner.

Min oppfordring til ALLE er å støtte oss med å bære rosa sløyfer som du får kjøpt på apotekene, nettet, Brystkreftforeningen og mange andre steder. Min andre oppfordring er til kvinner som dropper mammografi: Møt opp på screening! Det har reddet mitt liv, og det kan også redde ditt.

Les også: Feirer 20 år med aktiv kamp mot brystkreft

 

Vil du skrive innspill til Sykepleien? Les hva du må gjøre her:  Send innlegg

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse