fbpx Er vi på vei mot en ny helsekrise? Hopp til hovedinnhold

Er vi på vei mot en ny helsekrise?

Bildet viser portrettbilder av Henriette Karlsen Brenna og Gytis Blazevicius

Som sykepleiere har vi ansvar for å si tydelig ifra når klimaendringer påvirker helse negativt og rammer de mest sårbare delene av befolkningen.

«I en globalisert verden påvirker helsetilstanden til de svakeste hele det globale samfunnet. Sykepleiens ansvar kan derfor ikke begrenses til norske forhold», heter det i sykepleiernes egne yrkesetiske retningslinjer

Studier gjort av WHO viser at hele 99 prosent av alle mennesker i hele verden puster inn forurenset luft. Det vil si at den globale folkehelsen påvirkes av klimakrisen. 

Klimaendringene påvirker alle delene av kroppen og gjør oss sykere på grunn av økende temperaturer, mer ekstremvær, økte CO₂-nivåer og stigende havnivåer. Særlig de som lever i lavinntektsland, blir påvirket av endringen i klimaet. Allerede fra 2000 til i år har varme-relaterte dødsfall økt med 85 prosent. 

Norge har et større ansvar

En rettferdig omstilling handler om at vi må løse dagens utfordringer uten at det rammer de svakeste – både i Norge og globalt. Det er ikke slik at alle har like stort ansvar og skal bidra like mye. I Norge har vi ressurser for å gjøre flere og mer drastiske endringer enn andre land. Derfor har Norge et større ansvar. Særlig når en nordmann har mangedobbelt CO₂-utslipp sammenliknet med innbyggere i det globale sør. 

Vi ser allerede dramatiske og veldokumenterte klimaendringer som forverres år for år. Globalt fører klimaendringene til humanitære kriser. Som sykepleiere har vi ansvar for å si tydelig ifra når klimaendringer påvirker helse negativt og rammer de mest sårbare delene av befolkningen. Vi skal dessuten reagere når klimatiltak rammer usosialt eller fører til uhelse.

Vi har et ansvar som sykepleiere

Helsevesenet står for fem prosent av verdens klimagassutslipp. Under FNs klimatoppmøte i 2021 forpliktet Norge seg til å ta ansvar for å redusere klimautslippene fra helsetjenesten. Vi i helsetjenesten skal bidra med vår del. Og det alene er ikke nok. Norsk politikk må bidra til å kutte norske utslipp nå og samtidig påvirke internasjonale avtaler slik at utslippene globalt går ned.

Klimaendringer betyr i praksis mer ustabilt og varmere vær, mer ekstremvær, hete og tørke. Globalt vil vi se kriser i flere områder, blant annet i matproduksjon, tilgang til helsetjenester og hvordan sykdommer smitter. Sult og sykdom som følge av klimaendringer, øker. Som sykepleiere må vi derfor kreve en rettferdig og grønn omstilling av samfunnet. 

Det handler om vår fremtid

Som sykepleierstudenter skal vi snart tre inn i rekken med sykepleiere. Vi skal snart starte å arbeide på sykehus, i sykehjem og i hjemmesykepleien. Klimakrisen er et folkehelseproblem, og hvis ikke vi tar stilling til det, hvem skal så gjøre det? 

Helsesektoren har forpliktet seg til å bli grønnere, og da er det essensielt at vi som har kjennskap til våre pasienter og fag, har en plass ved bordet. Derfor marsjerer NSF Student og Natur og Ungdom i dag, 30. august, for en rettferdig klimahandling. Vi marsjerer for en rettferdig omstilling der vi sammen må finne gode løsninger. For til syvende og sist handler det om vår felles fremtid.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Karine Svelle Mellqvist

Sykepleier
3 months 2 weeks siden

Flott å se at sykepleierstudenter i NSF engasjerer seg for et grønnere helsevesen og en rettferdig omstilling 💪

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse