fbpx Hva mener partiene om forskning? Hopp til hovedinnhold

Hva mener partiene om forskning?

Bildet viser stemmesedlene i et valglokale før Stortingsvalget 2017.
STORTINGSVALG: Hvilke av partiene vil satse på helsefaglig forskning? Foto: Pedersen, Terje, Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er viktig at vi velger politikere som kan utgjøre en forskjell for oss som satser på helsefaglig forskning.

Dette er en kommentar. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Det har skjedd svært lite konkret på forskningsfronten etter fire år med borgerlig regjering. Før sommeren 2017 ba kunnskapsministeren om innspill til langtidsplanen for forskning og høyere utdanning i Meld. St. 7 (2014–2015). Denne planen ble utarbeidet da Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) satt i regjering og vedtatt under den nåværende regjeringen. En av de langsiktige prioriteringene har hele tiden vært «[f]ornyelse i offentlig sektor og bedre og mer effektive velferds-, helse- og omsorgstjenester».

Begge de to siste regjeringene har vært opptatt av forutsigbarhet og gode muligheter for finansiering av forskning. Ambisjonene deres har vært å få den samlete forskningsinnsatsen opp mot tre prosent av brutto nasjonalprodukt innen 2030. Jeg har tidligere skrevet at konkurransen om offentlige forskningsmidler stadig blir tøffere, og at sykepleiere må jobbe tverrfaglig, brukernært og internasjonalt. Derfor er det viktig at vi velger politikere som kan utgjøre en forskjell for oss som satser på helsefaglig forskning.

Forskerne vil ha rødgrønne

Tidligere i år publiserte fagbladet til Forskerforbundet, Forskerforum, en undersøkelse om hva forbundets medlemmer planla å stemme under årets stortingsvalg. Ap og SV ville fått rent flertall, og Miljøpartiet De Grønne (MDG) ville fått en oppslutning på mer enn åtte prosent. Fremskrittspartiet (FrP) ville bare fått litt over én prosent, og Høyre under ti. Venstre, som tradisjonelt har stor oppslutning blant forskere, mister mange stemmer, og valgforskere tror dette skyldes at de har støttet en Høyre–FrP-regjering.

Hva er det som gjør at Ap og SV med støtte fra MDG ville fått overveldende flertall hvis forskere skulle avgjøre valget av en ny regjering?

Dette mener partiene

Før stortingsvalget denne høsten har jeg sett på hva valgprogrammene til de ulike partiene sier om forskning i spesielt offentlig sektor. Den borgerlige siden med Høyre og FrP i spissen fremhever betydningen av forskning som skal stimulere til tettere samarbeid med næringslivet for å kunne utvikle et bærekraftig samfunn og gi oss innovasjon. Partiene ønsker større satsing fra både offentlig og privat sektor.

Nå gjenstår det å se om valgvinnerne oppfyller intensjonene sine.

Det rødgrønne alternativet legger mye større vekt på å øke statlige overføringer for å sikre at universitetene, høyskolene og forskningsinstituttene får bedre rammevilkår og faglig autonomi. Samtidig skiller SV seg klart ut med krav om mindre konkurransebasert forskning. Ap og Sp vil gjerne ha mer forskningsfinansiering fra næringslivet og samtidig øke overføringer fra staten, men de er ikke så konkrete som SV. MDG vil ha litt av alt med tematisk styring mot et grønt skifte.

Jeg tror det vil være vanskelig å finne et parti som ikke ønsker å satse på helsefaglig forskning, men det er noen forskjeller – særlig for oss som er avhengige av hjelp fra statlige overføringer. Nå gjenstår det bare å se om valgvinnerne oppfyller intensjonene sine.

Riktig godt valg!

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.