fbpx Skal du ha en fagdag? Bruk rapportene fra Ukom Hopp til hovedinnhold

Skal du ha en fagdag? Bruk rapportene fra Ukom

Bildet viser portrettbilde av Synnøve Serigstad

Vi har 22 rapporter basert på mer enn 200 alvorlige pasienthendelser. Rapportene spenner fra somatikk til psykisk helsevern og rus, både i spesialist- og kommunehelsetjenesten og er tilgjengelig på Ukoms hjemmesider.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Mange benytter seg allerede av tilbudet fra Ukom, og vi oppfordrer flere til å ta i bruk læringsmateriell når det skal jobbes med eget kvalitets- og forbedringsarbeid.

Nyttige rapporter

Vi har fått flere positive tilbakemeldinger på nytteverdien. En av dem er fra Magnus Hjortdahl. Han er blant annet førsteamanuensis i avdeling for prehospitalt arbeid ved Oslomet og overlege ved akuttmedisinsk kommunikasjonskanal (AMK) Oslo ved Oslo universitetssykehus. 

Rapporten Hjortdahl bruker mest, er «Tidlig diagnostikk og behandling av det febersyke barnet». Den blir spesielt brukt når han underviser om sykt barn på bachelor paramedisiner og til LIS1-leger. 

«For meg er det fint å ha en ferdig og kvalitetssikret sykehistorie som viser hele forløpet. I undervisninger tar vi opp det som skjedde og reflekterer over hendelsen. Hva gjorde legen? Hva skjedde da barnet kom til legevakten? Det er et veldig godt og tilgjengelig materiale for et pedagogisk forløp. Videreutdanningen i medisinsk nødmeldetjeneste er samlingsbasert og interaktiv, så det er fint å kunne vise til rapporter som støttelitteratur» forteller Hjortdahl. 

Hjortdahl utdyper videre «Et febersykt barn er en klassisk henvendelse til AMK og veldig gjenkjennelige for alle. Så når noen ringer AMK på ny, anbefaler vi at det gjøres en ny vurdering. For det er veldig lett å bare lene seg på det du allerede har vurdert. Ukom har også med anbefalinger om hvordan helsepersonell skal møte pårørende. Det er veldig håndfast. Samtidig lærer du også noe som gir systemforståelse.»

Alt materiell er gratis

På Haukeland universitetssjukehus bruker de også Ukoms rapporter. 

Ingrid Smith er assisterende fagdirektør. Hun forteller at rapportene og temaene Ukom velger, er relevante og bra. 

Smith er sekretær for det sentrale kvalitets- og pasientsikkerhetsutvalget (KPU) på Haukeland universitetssykehus. Flere av Ukoms rapporter har blitt gjennomgått her, blant annet «Erfaringer fra kollegastøtteordningen» og «Meldekultur og læring av uønskede pasienthendelser». 

Tre andre rapporter Ingrid Smith trekker frem som nyttige i kvalitetsarbeidet ved sykehuset, er «Spesialiseringens pris – samhandling ved uavklarte tilstander» , «Pasientsikkerhet ved innføring av nye kirurgiske og invasive metoder» og «Festepunkter på pasientrom i psykisk helsevern».

Alt materiell kan lastes gratis ned fra Ukoms nettside. Du finner også flere filmer der Ukom presenterer flere av rapportene på Vimeo.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse