fbpx – Du føder ikke alene Hopp til hovedinnhold

– Du føder ikke alene

Bildet viser jordmoren Helene Normann Furnes med et nyfødt barn i armene.
UNNTAK: – Når partner får være til stede under fødsel og ikke under barseloppholdet er ikke det fordi han eller hun er mer smittsom under barseloppholdet. Det er rett og slett fordi det gjøres unntak under fødselen fordi vi vet det er viktig, skriver Nordmann Furnes som her er avbildet med et nyfødt barn. Foto: Privat

– Inntil jordmødrene er vaksinert, må vi beskytte oss slik at vi kan gi et godt fødetilbud, skriver innleggsforfatteren.

Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for forfatterens egne synspunkter og holdninger. Innlegg sendes til meninger@sykepleien.no. Les også veiledningen.

Innlegget ble først publisert av NRK Ytring.

Det er en gryende debatt om fødsler i pandemien, og under emneknaggen #jegføderikkealene kommer det sterke meninger om tilstedeværelse under fødsel.

Så lenge jordmødre ikke er vaksinert, må vi beskytte oss mot smitte slik at vi kan gi et godt fødetilbud til alle fødende.

Når partner får være til stede under fødsel og ikke under barseloppholdet, er ikke det fordi han eller hun er mer smittsom under barseloppholdet. Det er rett og slett fordi det gjøres unntak under fødselen, fordi vi vet det er viktig. Og du føder ikke alene.

Vi ønsker å være tilstede

Vi hører dere. Vi forstår dere. Og vi ønsker dere kun det beste. Vi ønsker nemlig å være til stede for dere når dere trenger oss.

Vi ønsker å være til stede når dere har time til ordinær ultralyd på sykehuset.

Vi ønsker å være til stede for dere som må legges inn med komplikasjoner i svangerskapet.

Vi ønsker å være til stede når dere skal føde.

Vi ønsker å være til stede når dere skal lære dere alt om den nye situasjonen deres på barsel.

Vi ønsker å være til stede i alle ledd fordi vi vet at vår kompetanse er avgjørende i alle fasene dere skal igjennom.

Vi må være friske

Foreløpig er bare en brøkdel av oss vaksinert. Ved flere helseforetak er vi ikke engang nevnt i vaksineprioriteringen. Og det på tross av at vi er kritisk helsepersonell som ikke kan erstattes av andre.

I tillegg er vi få. Altfor få. Vi er mangelvare. Sånn i utgangspunktet. Hva gjør vi da hvis halve staben havner i karantene? Vi strekker oss langt for å møte ulike behov. Veldig langt. Vi vet at partners tilstedeværelse er viktig. Men jeg tør påstå at jordmors tilstedeværelse er enda viktigere. 

Akkurat nå har vi en unntakstilstand.

Akkurat nå har vi en unntakstilstand. Vi har en pandemi. Hele verden er i krise. Det er vi helt nødt til å forholde oss til.

At vi må ha restriksjoner for partners tilstedeværelse er for å beskytte jordmødrene våre, legene våre, barnepleierne våre, renholdspersonalet vårt og sekretærene våre. Uten oss har vi ikke noe tilbud til dere.

Fødekvinne – ha tro på deg selv!

Det er mye som kan planlegges. Men så er det også mye som ikke kan planlegges – men som man må ta som det kommer.

En fødsel er litt sånn. Man ser for seg noe og så blir det helt annerledes.

Fødselen som skjedde langs E6 mellom Kløfta og Skedsmokorset. Den planlagte hjemmefødselen som ble igangsatt på overtid på sykehus.

Den vordende far som ble forkjølet og måtte bli hjemme. En søster ble med i stedet. Og jammen ble det helt fantastisk! Hun som ikke trodde hun kunne føde, fødte som en drøm. Hun som trodde hun skulle føde som en katt endte opp på keisersnitt på grunn av langsom fremgang i fødsel. Vi kan ikke love forutsigbarhet i fødsel. 

Så skjønner vi at ikke alle restriksjoner gir mening.

Så skjønner vi at ikke alle restriksjoner «gir mening». Det er ikke alt som virker logisk. Det er stadig endringer og man vet ikke fra en dag til en annen hvordan det blir.

Vi må ha lokale restriksjoner som endres på bakgrunn av hvordan situasjonen er i dag, i morgen og neste uke. Men bottom line bak restriksjonene er at innimellom må partner være hjemme for oss for at vi skal være på jobb for deg.

Og litt ekstra kjære fødende. Vi er her. Dette er jobben vår. Vi skal være heiagjeng og støttespillere, bidra med kunnskap og trygghet.

Det går bra. Du føder faktisk ikke alene.

Les også:

«Tegnehanne» var alene på føde­avdelingen og neddopet under fødselen ved OUS

OVERVELDENDE RESPONS: Hanne Monge Sigbjørnsen var ikke fornøyd med opplevelsen på fødestuen. Hun delte historien med sine 106 000 følgere på Instagram. Arkivfoto: Stig Weston

Da forfatteren Hanne Sigbjørnsen skulle føde på OUS, var det mye som ikke gikk helt slik hun håpet.

I forrige uke postet tegneserieskaper og sykepleier Hanne Sigbjørnsen (31), bedre kjent som «Tegnehanne», sin opplevelse av å føde på Instagram.

Fødselen ved Oslo universitetssykehus (OUS) gikk ikke helt som den skulle, slik hun så det. Sigbjørnsen valgte å dele sin historie fra fødeavdelingen med sine Instagram-følgere, illustrert med tegneseriestriper, som en føljetong i fem deler:

Ble ikke tatt på alvor

Til Sykepleien oppsummerer hun det hele slik:

– Jeg ble igangsatt med ballong. På grunn av korona kunne ikke Jostein (samboeren, journ.anm.) bli med inn, og på grunn av at ballong-igangsettelse vanligvis tar veldig lang tid, var det ingen som trodde jeg var i fødsel, selv om jeg hadde store smerter.

Dermed ble hun ikke sjekket før hun hadde 7 centimeters åpning. Da hadde hun tilbrakt store deler av fødselen helt alene.

Det var ingen som trodde jeg var i fødsel, selv om jeg hadde store smerter.

Hanne Sigbjørnsen

– Jeg fikk også sovetabletter rett før jeg ble sjekket. Det førte til at jeg var neddopet resten av fødselen. Heldigvis fikk jeg en dyktig jordmor etter hvert, og babyen ble født frisk og uten komplikasjoner, sier hun.

– Hva opplevde du som mest overraskende eller ubehagelig?

– Jeg vet ikke, kanskje hvor mye jeg selv måtte kjempe min egen sak. Det var veldig lite oppfølging på observasjonsposten, ironisk nok.

Tenker du at det ble gjort faglige feil?

– De to feilene jeg mener ble begått, er at jeg ikke ble sjekket selv om jeg lå med regelmessige og tiltakende rier, og at jeg ble gitt en sovedose uten å bli sjekket.

Skapte debatt

Kritikken av sykehuset på Instagram vakte store reaksjoner og førte til at Sigbjørnsen fikk en telefon fra pressevakten ved OUS, i tillegg til en e-post fra en jordmor som er ansatt der, som ifølge Sigbjørnsen karakteriserte fødehistorien hennes som «harselerende og gjennomsyrende negativ».

– Hva tenkte du etter den første responsen fra sykehuset?

– Jeg syntes det var uprofesjonelt av en ansatt på avdelingen som jeg nettopp hadde vært pasient på, å sende meg en så negativ e-post, spesielt når alt jeg prøvde, var å fortelle min historie slik jeg opplevde det.

– Responsen fra pressevakten tenkte jeg ikke spesielt over, da den helst gikk på kommentarfeltet mitt og ikke på noe jeg hadde skrevet, sier Sigbjørnsen til Sykepleien.

OUS beklager

Avdelingsleder på fødeavdelingen, Katariina Laine, synes det er synd at Sigbjørnsen hadde en slik opplevelse.

Hun opplyser til TV 2 at hun har sett gjennom tegningene til Tegnehanne på Instagram, og at hennes kommentarer kun baserer seg på informasjon som hun får ved å tolke budskapet i tegningene. Ifølge Laine er Sigbjørnsens fremstilling illustrerende og beskriver godt opplevelsene hele veien fra inngangen, forbi «koronavakten», til møtet med legene ved poliklinikken og hvordan igangsettelsen av fødselen gikk fremover.

– Vi beklager på det sterkeste at opplevelsen på fødeavdelingen ikke har vært god. Det er åpenbart at hun har vært alene i mange timer i aktiv fødsel med vonde rier, når hun burde ha hatt både jordmor og mannen sin til stede, sier Laine til TV 2.

Også pressevakt Anders Beyer ved OUS sier at avdelingen har beklaget at Sigbjørnsen ble liggende så lenge alene.

– Avdelingen sendte en mail og takket for fødselshistorien og hennes syn på uheldigheter, med sikte på forbedring, sier han til VG.

Hva tenker du nå som sykehuset har beklaget i ettertid?

– Jeg satte pris på beklagelsen, sier Sigbjørnsen til Sykepleien.

Aldri meningen å henge ut noen

Til TV 2 sier Sigbjørnsen at en av jordmødrene på sykehuset hadde blitt tagget i kommentarfeltet, og at denne kvinnen syntes det var ubehagelig.

– Jeg slettet kommentaren da jeg ble gjort bevisst på det, så jeg tenker at det gikk ganske udramatisk for seg, sier hun.

Sigbjørnsen har tidligere fortalt at målet hennes var å fortelle sin historie, ikke å henge ut jordmødre som gruppe. Hun ønsker heller en debatt om ressurser.

I et Instagram-innlegg som ble postet forrige tirsdag (se under), skriver hun blant annet følgende: «Fødeavdelingen fortjener alle midler i verden, og kanskje et økt fokus på disse negative opplevelsene kan føre til at de får mer.»

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.