fbpx «Tegnehanne» var alene på fødeavdelingen og neddopet under fødselen ved OUS Hopp til hovedinnhold

«Tegnehanne» var alene på føde­avdelingen og neddopet under fødselen ved OUS

Da forfatteren Hanne Sigbjørnsen skulle føde på OUS, var det mye som ikke gikk helt slik hun håpet.

I forrige uke postet tegneserieskaper og sykepleier Hanne Sigbjørnsen (31), bedre kjent som «Tegnehanne», sin opplevelse av å føde på Instagram.

Fødselen ved Oslo universitetssykehus (OUS) gikk ikke helt som den skulle, slik hun så det. Sigbjørnsen valgte å dele sin historie fra fødeavdelingen med sine Instagram-følgere, illustrert med tegneseriestriper, som en føljetong i fem deler:

Ble ikke tatt på alvor

Til Sykepleien oppsummerer hun det hele slik:

– Jeg ble igangsatt med ballong. På grunn av korona kunne ikke Jostein (samboeren, journ.anm.) bli med inn, og på grunn av at ballong-igangsettelse vanligvis tar veldig lang tid, var det ingen som trodde jeg var i fødsel, selv om jeg hadde store smerter.

Dermed ble hun ikke sjekket før hun hadde 7 centimeters åpning. Da hadde hun tilbrakt store deler av fødselen helt alene.

Det var ingen som trodde jeg var i fødsel, selv om jeg hadde store smerter.
Hanne Sigbjørnsen

– Jeg fikk også sovetabletter rett før jeg ble sjekket. Det førte til at jeg var neddopet resten av fødselen. Heldigvis fikk jeg en dyktig jordmor etter hvert, og babyen ble født frisk og uten komplikasjoner, sier hun.

– Hva opplevde du som mest overraskende eller ubehagelig?

– Jeg vet ikke, kanskje hvor mye jeg selv måtte kjempe min egen sak. Det var veldig lite oppfølging på observasjonsposten, ironisk nok.

Tenker du at det ble gjort faglige feil?

– De to feilene jeg mener ble begått, er at jeg ikke ble sjekket selv om jeg lå med regelmessige og tiltakende rier, og at jeg ble gitt en sovedose uten å bli sjekket.

Skapte debatt

Kritikken av sykehuset på Instagram vakte store reaksjoner og førte til at Sigbjørnsen fikk en telefon fra pressevakten ved OUS, i tillegg til en e-post fra en jordmor som er ansatt der, som ifølge Sigbjørnsen karakteriserte fødehistorien hennes som «harselerende og gjennomsyrende negativ».

– Hva tenkte du etter den første responsen fra sykehuset?

– Jeg syntes det var uprofesjonelt av en ansatt på avdelingen som jeg nettopp hadde vært pasient på, å sende meg en så negativ e-post, spesielt når alt jeg prøvde, var å fortelle min historie slik jeg opplevde det.

– Responsen fra pressevakten tenkte jeg ikke spesielt over, da den helst gikk på kommentarfeltet mitt og ikke på noe jeg hadde skrevet, sier Sigbjørnsen til Sykepleien.

OUS beklager

Avdelingsleder på fødeavdelingen, Katariina Laine, synes det er synd at Sigbjørnsen hadde en slik opplevelse.

Hun opplyser til TV 2 at hun har sett gjennom tegningene til Tegnehanne på Instagram, og at hennes kommentarer kun baserer seg på informasjon som hun får ved å tolke budskapet i tegningene. Ifølge Laine er Sigbjørnsens fremstilling illustrerende og beskriver godt opplevelsene hele veien fra inngangen, forbi «koronavakten», til møtet med legene ved poliklinikken og hvordan igangsettelsen av fødselen gikk fremover.

– Vi beklager på det sterkeste at opplevelsen på fødeavdelingen ikke har vært god. Det er åpenbart at hun har vært alene i mange timer i aktiv fødsel med vonde rier, når hun burde ha hatt både jordmor og mannen sin til stede, sier Laine til TV 2.

Også pressevakt Anders Beyer ved OUS sier at avdelingen har beklaget at Sigbjørnsen ble liggende så lenge alene.

– Avdelingen sendte en mail og takket for fødselshistorien og hennes syn på uheldigheter, med sikte på forbedring, sier han til VG.

Hva tenker du nå som sykehuset har beklaget i ettertid?

– Jeg satte pris på beklagelsen, sier Sigbjørnsen til Sykepleien.

Aldri meningen å henge ut noen

Til TV 2 sier Sigbjørnsen at en av jordmødrene på sykehuset hadde blitt tagget i kommentarfeltet, og at denne kvinnen syntes det var ubehagelig.

– Jeg slettet kommentaren da jeg ble gjort bevisst på det, så jeg tenker at det gikk ganske udramatisk for seg, sier hun.

Sigbjørnsen har tidligere fortalt at målet hennes var å fortelle sin historie, ikke å henge ut jordmødre som gruppe. Hun ønsker heller en debatt om ressurser.

I et Instagram-innlegg som ble postet forrige tirsdag (se under), skriver hun blant annet følgende: «Fødeavdelingen fortjener alle midler i verden, og kanskje et økt fokus på disse negative opplevelsene kan føre til at de får mer.»

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse