fbpx Er det plass til meg i NSF? Hopp til hovedinnhold

Er det plass til meg i NSF?

Bilde av en ambulansearbeider på jobb
TRENGER EN AVKLARING: NSF bør gjøre seg opp en mening om ambulansearbeidere og sykepleiere faktisk tilfører noe til tjenestene og således fortjener lønnsgruppe 4, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Ambulansearbeideren Trine Vandbakk Fjelde har meldt seg ut av NSF fordi hun opplever at sykepleiere i ambulanse ikke blir prioritert. Jeg er også ambulansearbeider og opplever det på samme måte, skriver Andreas Skaret. 

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Takk til ambulansearbeider Trine Vandbakk Fjelde og Sykepleiens journalist Eivor Hofstad. De har belyst problemene rundt de prehospitale sykepleierne i artikkelen « Kommer tilbake til NSF hvis de prioriterer ambulansearbeiderne ». Saken ble publisert på Sykepleien 27.01.2019. 

Her forteller Vandbakk Fjelde at hun får lønn i stillingsgruppe 3 i Spekter, som tilsvarer fagarbeiderlønn. Det er ikke ambulansearbeideren fornøyd med, og hun mener helt klart at hun tilhører gruppe 4. 

NSF gir uttrykk for at nyutdannede sykepleiere er såpass gode på akuttmedisin at de like godt kan gå rett ut i ambulansetjenesten. NSF begrunner det med at man tross alt har tatt en bachelorgrad i sykepleie. Vi har nå fått flere bachelorstudier i paramedic og paramedisin. Hvordan kan det ha seg at denne graden har oppstått?

Arrogant holdning

Det var et håp – blant mange – at veien til paramedic ville bli tilsvarende den svenske modellen med undersköterska, så sjuksköterska, eller ambulanssjukvårdare. På denne måten hadde vi kunne organisert oss sammen og samarbeidet om å jobbe inhospitalt, prehospitalt og forhandlet lønn sammen. Slik ble det ikke.

Det eksisterer en arroganse innad blant sykepleiere hva gjelder akuttmedisin.

Det eksisterer en arroganse innad blant sykepleiere hva gjelder akuttmedisin. Jeg opplever en holdning som går ut på at sykepleiere i ambulansetjenesten befinner seg på et nivå hakket under sykepleiere generelt, og at det er derfor vi ikke engasjerer oss. 

Vi befinner oss nå i en situasjon hvor sykepleiere i akuttmedisin er på vei ut. Vi får ikke lønnsgruppe 4 som våre kolleger som tar bachelor paramedic gjør. Samtidig kan vi ikke gå rett ut i ambulansetjenesten som nyutdannet sykepleier.

Rekruttering av menn

Ser vi litt lengre frem i tid, vil jeg anta at det er færre sykepleiere innen akuttmedisin. Både i akuttmottak og prehospitalt. Studiet til paramedic/paramedisin tar ikke for seg pedagogikk, etikk, sykepleieteori, samfunn og organisasjonsvitenskap. Studiet tar for seg naturvitenskapelige fag. Så hvorfor ikke ansette en som har fagbrev i paramedic i et akuttmottak fremfor en sykepleier som tross alt ikke har like mye fokus på kliniske fag?

Hvorvidt det er en fordel eller ei med paramedic kan argumenteres til døde, men kanskje disse fagene vil påvirke hvem som velger studiet? Menn møter paramedic-ere i førstegangstjenesten. De møter ikke sykepleiere. Paramedic-studiene har allerede 50/50 kvinnelige og mannlige søkere, mens vi fortsatt sliter med å rekruttere menn til sykepleien.

Et spørsmål om lønn

Sykepleiere har generelt en god forståelse av forskning. Vi er med og påvirker tjenestene rundt om i landet og de prosedyrene som eksisterer. Vi har en god forståelse av samhandling. I lys av legevakter og sykehus som blir sentraliserte sitter vi med en god del kunnskap som vi kan tilføre tjenestene. Jeg mener ikke å snakke ned egen profesjon. For vi er gode klinikere, men vi kunne gjerne vært mer opptatt av kliniske fag.

Er det plass til meg i NSF, eller som sykepleier i det store og hele.

NSF bør gjøre seg opp en mening om ambulansearbeidere og sykepleiere faktisk tilfører noe til tjenestene og således fortjener lønnsgruppe 4, eller om vi burde melde overgang til Fagforbundet Delta, og eventuelt råde våre kolleger å søke paramedic fremfor sykepleien.

Personlig kunne jeg ikke tenkt meg å jobbe inhospitalt. Jeg lurer dermed på om det er plass til meg i NSF, eller som sykepleier i det store og hele.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.