fbpx Tafatte NSF svikter B-gjengen i KS Hopp til hovedinnhold

Tafatte NSF svikter B-gjengen i KS

Bildet viser en person som holder frem en tom lommebok

Gratulerer til sykepleierne i Spekter. Dere vant kampen i år, mens vi sykepleiere som er ansatt i KS, føler at NSF og Unio gir blaffen i oss, skriver Martin Solbjørg.

Personlig er jeg rasende etter at jeg så resultatet. Det er selvfølgelig aldri kjekt å havne på det tapende laget. Og igjen viser det seg at erfaring og kompetanse ikke lønner seg. Et lønnsgap på rundt 50 000 kroner mellom arbeidsgiverorganisasjonene for lik kompetanse er drøyt. Spesielt med tanke på 500 000 kroners-målet NSF har satt seg innen 2020.

Vi i KS ligger milevis bak. At forbundslederen går ut i Sykepleien og applauderer oppgjøret i Spekter, uten å ta selvkritikk for oppgjøret i KS, er ufattelig. Få ting har gjort meg mer forbanna. Slagordet «Tydelig, modig og stolt» gir meg såpass mye halsbrann at jeg må ta syrenøytraliserende. «Vag, lite handlekraftige og arrogant» hadde passet bedre. Men kanskje jeg bare er en dårlig taper?

Tafatte NSF

Arbeidsgiver og fagforeningene representerer to forskjellige interesser. I en artikkel på sykepleien.no hevder forbundsstyremedlem Torbjørn Solberg at KS ikke tar ansvaret sitt på alvor. Jeg må da spørre Solberg om noen har tvunget NSF og Unio til å skrive under på en avtale som han mener sikrer dårligere lønnsbetingelser og rekruttering til kommunehelsetjenesten. Hvordan kan de godta forhandlinger som gir meg betydelig dårligere lønnsvilkår enn sykepleiere ansatt i Spekter?

Slagordet ‘Tydelig, modig og stolt’ gir meg såpass mye halsbrann at jeg må ta syrenøytraliserende.

Jeg skjønner at Spekter nok har lagt mer penger på bordet enn KS for å rekruttere og beholde kompetanse. Likevel kan ikke all skyld for dette legges til arbeidsgiver.

Videre hevder han at det er et ulmende raseri mot KS, men jeg kan love deg at raseriet også er rettet mot tafattheten til NSF. Eller mener NSF at vi alle skal stille lønnskrav selv heretter for å få best mulig lønnsbetingelser? 

Sykepleierne i KS har tapt

Det er en utakknemlig jobb for våre tillitsvalgte og hovedtillitsvalgte å prøve å roe ned sinnet som er knyttet til årets lønnsoppgjør. Det nytter ikke å pynte på det: I årets lønnsoppgjør har sykepleierne i KS tapt. Hadde NSF hatt et system med uravstemning, måtte forbundet tatt hensyn til våre meninger, i motsetning til nå. Vi jobber tydeligvis for knapper og glansbilder. Og lønn får vi himmelen.

Jeg frykter at årets tariffoppgjør vil gjøre det vanskeligere for kommunene å rekruttere sykepleiere. Flere medlemsundersøkelser gjennomført av NSF viser at nyutdannede sykepleiere ikke ønsker å jobbe i kommunehelsetjenesten. Det er ingen overraskelse at det framover vil bli vanskeligere å rekruttere og beholde kompetanse i denne delen av helsetjenesten med så store lønnsforskjeller.

Som spesialsykepleier i kommunen tjener jeg nå mindre enn en sykepleier uten spesialutdanning som er ansatt på sykehus. Lønn er viktig. For oss er det gode tariffavtaler og tallene på lønnsslippen den tolvte i hver måned som betyr noe. 

Ekstravakt til evig tid

Ja, jeg har en dritkul jobb som jeg stortrives i. Men det betaler ikke lånet mitt, gir meg økt kjøpekraft eller betaler ferieturene mine. Personlig frykter jeg en avfolkning av dyktige sykepleiere i kommunehelsetjenesten som følge av dette. Vi vet allerede at en av fem sykepleiere forsvinner fra yrket. Hvordan tenker dere at årets oppgjør skal bidra til å snu denne trenden?

Eli Gunhild: Vi sykepleiere ansatt i KS er sinte, frustrerte og bekymret for framtiden.

Jeg gruer meg til NSF skal forhandle fram vår nye pensjonsavtale til høsten. Om de går for samme defensive strategi, så får jeg nok aldri en pensjon å leve av. Og jeg må fortsette med ekstravakter til evig tid.

Eli Gunhild: Vi sykepleiere ansatt i KS er sinte, frustrerte og bekymret for framtiden. Nå må dere få baller og begynne å vise handlingsvilje og handlekraft. Vi føler at vi er satt på B-laget til NSF, og at vi står i dette alene. Jeg krever en unnskyldning fra forbundsledelsen, og at dere tar en gjennomgang og gransker hvordan dette var mulig.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse