Hovedtillitsvalgt: – Trist å se at KS sover på vakt
– Etter lønnsoppgjøret er kommunene blitt enda mindre attraktive. Vi mister folk nå, sier Torbjørn Solberg, hovedtillitsvalgt i Trondheim kommune og forbundsstyremedlem i NSF.
Som hovedtillitsvalgt i Trondheim kommune har Torbjørn Solberg fått mange reaksjoner på lønnsoppgjøret Norsk Sykepleierforbund (NSF) forhandlet seg frem til med KS rundt midnatt før 1. mai.
Sykepleierne i kommunen med ti års ansiennitet ble sikret en minstelønn på 446 800 kroner. Tilsvarende sykepleiere på sykehus ble sikret en minstelønn på 490 000 i år og 500 000 til neste år, fra juli.
– Det er en todelt stemning. Noen er sinte, andre er lykkelig misunnelige på sine kolleger i sykehusene som fikk så bra oppgjør med Spekter, sier Solberg.
– KS tar ikke ansvaret sitt
– Hva synes du?
– Den store utfordringen nå er at kommunene må gjøre seg mer attraktive. Det er trist å se en arbeidsgiver som ikke tar ansvaret sitt. KS forstår ikke hva vi står i, sier Solberg og tenker både på sykepleiermangelen og flukten fra yrket.
Faktisk lønn
I lønnsdebatten blir det stadig hevdet at det ikke er så stor forskjell på den reelle lønna til sykepleiere i kommunen og sykepleiere på sykehus. Arbeidslivsdirektøren i KS, Tor Arne Gangsø, sier at utbetalt gjennomsnittslønn til sykepleiere med ti års ansiennitet og mer, var på 523 404 kroner i fjor. Da har han tatt med diverse tillegg.
– Det er ingen god løsning at KS har et lønnssystem som krever mange timers matematikkundervisning for å forstå hva sykepleiere skal få i lønn, sier Solberg.
Han mener KS burde lære av protokollen til Spekter, som han synes er forbilledlig enkel.
– Prøv å si med enkle ord hva som står i protokollen fra KS. Lykke til!
Ulmende raseri mot KS
Solberg sier han merker et ulmende raseri mot KS.
– Jeg er oppgitt over en arbeidsgiver som mangler realitetsforståelse for hvordan samhandlingsreformen skal utføres i praksis. Det er trist å se at KS sover på vakt.
Solberg mener KS setter medlemsbedriftene i en vanskelig posisjon.
– Situasjonen er blitt forverret. Dette kan vi ikke stå i. Nå må vi be våre tillitsvalgte kreve en hel masse under lokale forhandlinger.
Lønnsforhandlingene til forbundsstyret
– Krevde NSF nok fra KS i første omgang?
– Som forbundsstyremedlem i NSF skal jeg være med på å behandle lønnsoppgjøret førstkommende onsdag. Jeg kan ikke prosedere noe før vi har konkludert på det møtet.
Forbundsstyret kan vedta, forkaste eller sende resultatet av lønnsforhandlingene til uravstemning. Vi spør generalsekretær i NSF, Olaug Flø Brekke, om forbundsstyret noen gang har benyttet seg av de to siste mulighetene.
– Resultatet for Oslo kommune ble sendt ut på uravstemning tidlig på nittitallet. Resultatet ble ja, sier Brekke.
KS vil ikke svare
Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS, ønsker ikke å svare på noe av kritikken som Solberg kommer med.
– Som forhandlingspart må jeg forholde meg til Unio kommune. Det vil være helt feil av meg å gå inn i en diskusjon med en tillitsvalgt, sier han.
Ellers svarer Gangsø på kritikk mot tungvint lønnssystem her.
0 Kommentarer