Glemmeboken
Alt jeg har opplevd, ligger lagret i glemmeboken.
Jeg glemmer mer enn før. Kanskje jeg heller burde skrive at jeg husker mindre. Det meste av det jeg har opplevd, sett, lest og sanset hittil, er borte. Det er likevel lagret et sted – i det vi gjerne kaller Glemmeboken.
Av og til åpnes den. Den har mange sider og kapitler. Den første handler om barndommen. Herfra kan jeg hente frem overraskende tydelige bilder fra 1950 og -60-tallet. Fortsatt kan jeg «høre» mors stemme som roper at middagen er ferdig. Og fortsatt kan jeg fornemme tjærelukten av fars klær ved middagsbordet etter han var kommet hjem fra skipsverftsjobben sin.
Det er det jeg har sett som kommer tydeligst frem. Jeg så ingen krig annet enn det jeg så på TV. Jeg så drapet på president Kennedy i 1963 på NRK og at han i dødsøyeblikket veltet seg over mot sin Jacqueline i Dallas, Texas. Det var et sterkt bilde, men best husker jeg far som sa at «nå blir det krig».
Glemmeboken har også kapitler om sykdom og ulykker. Jeg trodde jeg skulle dø ung, men gjorde det ikke. Jeg holdt fast ved livet til tross for dårlig arv og mange sykehusopphold der luften mot nese og munn var gjennomtrukket av naftadamp. Jeg kan fortsatt kjenne den lukten.
Glemmeboken er stort sett en glemt bok som aldri vil åpnes av andre enn meg selv. Den vokser i omfang, samtidig som den blir stadig mindre. Den er i seg selv en selvmotsigelse. Hukommelsens viktigste oppgave er å glemme, tenker jeg. Husken bærer oss frem, men den ødelegger oss også. Det er også en av denne bokens viktigste oppgaver: Å holde sinnet åpent for det som er her og nå, og ikke å dvele ved fortiden. Når jeg har glemt hva jeg har glemt, er bokens siste kapittel skrevet.
Denne kommentaren stod først på trykk i Sykepleien 7/2013.
0 Kommentarer