Utdanningsinstitusjoner må styrke endringskompetansen i helsefagene

For å kunne levere trygge og bærekraftige helsetjenester er helsepersonells evne til å forstå, håndtere og lede endringer en forutsetning. Praksisfeltet gir enestående muligheter for studenter og ansatte til å utvikle endringskompetanse i møte med virkelige situasjoner.
Det er liten tvil om at ansatte i den kommunale helse- og omsorgstjenesten må jobbe annerledes fremover. Økt kompleksitet, sammensatte pasientbehov og krav til samhandling gjør at helsepersonell må være rustet til å håndtere endringer – ikke bare i teknologi og arbeidsmetoder, men også i organisering og samarbeid. Endringskompetanse må derfor bli en helt sentral del av de helsefaglige utdanningene – på alle nivåer.
Endringskompetanse er evnen til å forstå, tilpasse seg og aktivt bidra i endringsprosesser. Det kan ikke være en tilleggskompetanse, men er en forutsetning for å kunne levere trygge og bærekraftige tjenester. Stortingsmelding 21 (2024–2025) om prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten understreker behovet for å prioritere kompetanse som fremmer bærekraft og kvalitet. I studieplanene til de helsefaglige utdanningene må utdanningsinstitusjonene passe på at temaet er godt inkludert.
Utdanningsløp må forberede studenter på endringer i praksis
Videregående opplæring, fagskoler og høyskoler/universitet må samarbeide og prioritere utvikling av endringskompetanse hos ansatte og studentene. Dette krever en felles innsats og en tydelig retning, slik NOU 2023: 4 Tid for handling peker på. Vi må skape utdanningsløp og utdanningsinnhold som gir helsepersonell trygghet og ferdigheter til å møte endringer – både i teori og praksis.
Praksisstudier gir en unik mulighet til å utvikle endringskompetanse i møte med reelle situasjoner og tett på pasientbehandling i helse- og omsorgstjenestene. Veiledere i praksis er viktige rollemodeller og støttespillere i elever og studenters læring og kan bidra til økt fokus på endringskompetanse.
Når praksis ikke bare handler om å lære rutiner, men også om å forstå og delta i endringsprosesser, øker både kvaliteten på utdanningen og relevansen for arbeidslivet. Dette støttes av stortingsmelding 16 (2020–2021), som fremhever betydningen av praksisnære og arbeidslivsrelevante utdanninger. Det enkelte utdanningssted må også prioritere praksisnære læringsaktiviteter, som ferdighetstrening og simulering, for å forberede elever og studenter på den kliniske hverdagen.
Utdanningsaktører skaper felles læringsarena for endringskompetanse
Et konkret og inspirerende eksempel på hvordan denne tilnærmingen kan realiseres, er det planlagte universitetssykehjemmet i Agder. I prosjektet samarbeider videregående skole, fagskole og universitet tett med den kommunale helse- og omsorgstjenesten for å utvikle en innovativ og bærekraftig læringsarena. Målet er å skape et miljø som inkluderer tverrprofesjonell samarbeidslæring og der studenter fra de ulike utdanningene lærer sammen i praksis – med endringskompetanse som en rød tråd.
Vi står ved et veiskille. Skal vi lykkes med å utvikle en bærekraftig og fremtidsrettet helse- og omsorgstjeneste, må vi investere i kompetanse – og spesielt i endringskompetanse. Det krever at utdanningsinstitusjoner, praksisfeltet og myndigheter samarbeider og prioriterer dette på tvers av nivåer og sektorer.
Som representanter fra ulike utdanningsinstitusjoner og praksisfeltet er vårt ønske at endringskompetanse er en integrert del av hele det helsefaglige utdanningsløpet. Samtidig må helsepersonell i sitt daglige arbeid ha vilkår som gir mulighet til å utvikle og videreutvikle denne kompetansen. Nåtidens og fremtidens helse- og omsorgstjeneste trenger helsepersonell som forstår, håndterer og leder endringer.
0 Kommentarer