Sykepleierstudent og hater praksis? Kanskje er ikke yrket noe for deg

Det du opplever i praksis, er ikke bare en test. Det er en forsmak på hverdagen din som ferdig utdannet sykepleier.
Har du begynt å grue deg til vakten allerede før du drar hjemmefra? Teller du ned timene til du endelig kan dra hjem? Hater du praksis og føler deg utmattet bare av tanken? Da bør du kanskje stille deg selv et ærlig spørsmål: Er dette virkelig yrket for deg?
Ta det på alvor
Praksisperiodene er en sentral del av sykepleierutdanningen. I løpet av mine to første år på sykepleierstudiet har jeg møtt mange medstudenter som føler på motgang i praksis. Det er helt normalt. Vi har så langt hatt tre obligatoriske praksisperioder: to på sykehus og én på sykehjem.
Det er naturlig at ikke alle disse faller like godt i smak, og det hadde vært naivt av meg å tro at alle praksisperioder vil oppleves som givende og interessante. Noen praksisplasser passer deg rett og slett dårligere enn andre. Ikke minst er det krevende å være i praksis. Man skal konstant være påskrudd og levere faglig, møte mennesker i sårbare situasjoner og lære seg å stå støtt i et hektisk og emosjonelt arbeidsmiljø.
Det er en viktig forskjell på å ha utfordringer i enkeltdeler av praksis og det å konsekvent føle seg misfornøyd. Hvis du kjenner at du gjennomgående misliker praksisperiodene dine – uavhengig av praksissted, veileder eller type oppgaver – bør du reflektere over hva dette egentlig forteller deg. For det er nettopp denne hverdagen du utdanner deg til. Den jobben du opplever som krevende og lite givende i praksis, er det som i stor grad venter deg som ferdig utdannet sykepleier.
En forsmak på hverdagen
Det du opplever i praksis, er ikke bare en test. Det er en forsmak på hverdagen din som ferdig utdannet sykepleier. Praksisperiodene gir deg et ærlig innblikk i hva yrket faktisk innebærer. Det er ikke bare en midlertidig utfordring du skal «komme deg gjennom» for å få et vitnemål. Det er en forsmak på din fremtidige arbeidshverdag.
En typisk sykepleierjobb innebærer turnus, fysisk krevende vakter, emosjonelle møter med pasienter og pårørende – og et høyt ansvarsnivå. Hvis du kjenner deg igjen i å grue deg til vaktene, telle ned minuttene og føle deg konstant utladet, kan det være verdt å spørre seg selv om du virkelig ser for deg å stå i dette – ikke bare i praksis – men år etter år.
Ikke dra andre ned
Det er helt normalt å føle seg sliten og frustrert i praksis. Likevel er det viktig å huske på hvilken rolle du spiller i miljøet rundt deg. Å klage kontinuerlig til medstudenter, uttrykke hvor lite du trives og spre negativitet, det gagner verken deg selv eller andre.
Du bidrar til å skape et dårligere læringsmiljø både for deg selv og dine medstudenter – som kanskje prøver å holde motet oppe. Som student har du et ansvar for å bidra til et godt og støttende miljø. Vær bevisst på hvilken påvirkningskraft du har, selv som student. Det betyr ikke at du ikke kan si ifra når noe er vanskelig, men det handler om hvordan du velger å gjøre det. Det er forskjell på å være ærlig og å være destruktiv.
Reflekter
Om du kjenner deg igjen i å stadig være misfornøyd i praksis, uten at det nødvendigvis handler om spesifikke utfordringer eller praksisstedet, kan det være lurt å bruke litt tid på refleksjon. Still deg selv følgende spørsmål:
- Hva er det konkret jeg misliker?
- Er det selve sykepleierrollen, eller handler det om utrygghet og manglende erfaring?
- Hva ville jeg heller gjort?
- Ser jeg for meg å trives i dette yrket om noen år?
Noen ganger er det usikkerhet, dårlig veiledning eller midlertidige forhold som gjør at praksis føles tung. Men dersom det er selve tanken på å jobbe som sykepleier du mistrives med, er det kanskje på tide å tenke nytt.
Livet er for kort for feil yrkesvalg
Personlig mener jeg at noe av det viktigste i livet er å ha en jobb man trives i. Det handler ikke om å elske hver eneste arbeidsdag, men om å kjenne på mening, mestring og en viss glede ved det man gjør. Når du bruker rundt 40 timer i uken på jobb – nesten en fjerdedel av livet ditt – er det viktig å kjenne at det du gjør, gir deg noe tilbake.
Dersom du kjenner at flere praksisperioder har vært preget av misnøye, er det kanskje på tide å ta en ærlig runde med deg selv. Spør deg: Er dette et yrke du kan se deg selv i om fem eller ti år?
Det er ikke flaut å finne ut at sykepleieryrket kanskje ikke er det rette for deg. Tvert imot er det modent å innse det i tide, før du bruker år og krefter på noe du ikke vil trives med.
0 Kommentarer